Ili demarkacija i ZSO ili gubitak podrške SAD

Potpredsednik SAD Džozef Bajden zapretio je danas u Prištini političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.

Srbija 17.08.2016 | 15:15
Ili demarkacija i ZSO ili gubitak podrške SAD
Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da će taj sporazum i formiranje ZSO imati pozitivan uticaj na region.

"Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom.To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Boli rata su još sveže. Sve ovo su sveži ožiljci, ali Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti, i jednakim pravima za sve građane ", rekao je Bajden.

Drugi čovek SAD je poručio da Priština mora imati blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susedima.

Rekao je da su se i premijer Isa Mustafa i kosovski predsednik Hašim Tači pozitivno izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

"To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem takođe sam, razgovao o ovom pitanju", rekao je Bajden i upozorio da albanski politički imaju obavezu i odgovornost da se pridržava obaveza koje su date u Briselu.

Bajden je rekao i da nema povratka nazad.

" Vi ste uspeli da obezbedite nezavisnost i imaćete uticaj ne samo ovde, već iu regionu, uprkos manjinskim misljenjima opozicije koja preteruje i ne želi da potpišu sporazum sa Crnom Gorom ", rekao je Bajden.

Jedini način da Kosovo krene napred je da imate zajedničku budućnost i da promovišu pomirenje.

" Mi želimo da imamo jako multietničko Kosovo ", rekao je Bajden.

Istakao je dalje da je upotreba sile zarad sprečavanja demokratskog procesa neprihvatljivo.

Prema njegovim rečima, ljudi će investirati na Kosovu ako postoji transparentnost i vladavina prava.

Zato, rekao je, očekuje da vlast u potpunosti sprovede borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bajden je pohvalio kosovske institucije koje su, kako je rekao, sprečile svoje građane da idu da se bore u drugim državama.

Ukazujući da je reč o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovo.

SAD su, kako je rekao, obezbedile više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

"Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član EU", rekao je Bajden

Kazao je da mu je čast da imenuje autoput Uroševac - Gnjilane imenom svog sina Bo Bajdena, ali je rekao da je sve ovo prethodno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta.

"Ovde sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosova da bude demokratska država. Ovo je vaš izvanredan uspeh za interes moje zemlje. Ako uspete, uspeće i region. Ovaj region nikada nije u potpunosti integrisan u Evropu i naša vizija je evropska integracija ", zaključio je Bajden.

Tači je novinarima rekao da da će dijalog sa Beogradom i brzo doći na red. Što se sporazuma o demarkacii sa Crnom Gorom tiče, Tači je potvrdio da je reč o fer dogovoru.

On je ponovio da je za Prištinu velika čast poseta američkog potpredsednika.

"To je velika čast što ste posetili našu nezavisnu državu po drugi put. Kosovo je danas veoma razlikuje od Kosova za koje smo se borili pre 20 godina", rekao je.

Tvrdi da je Kosovo danas veoma drugačije.

"Postali smo važni članovi globalne organizacije. Kosovo kao nezavisna i suverena država je ojačana mirom, stabilnošću i regionalnom saradnjom. Potrbno je više da ojačamo saradnju sa Srbijom... ali vreme ide brzo i mi smo u obavezi da što je pre moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga", rekao je.

Tači je izrazio uverenje da će, kako je rekao, granični problem sa Crnom Gorom uskoro biti rešen, te da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao.

"Ova odluka parlamenta će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših građana da putuju bez viza u ciljnom području. Bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka sveta", zaključio je Tači.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Novi bubreg!

17.08.2016 15:21

Dosao bajden po novi bubreg i dzigeru kod Tacija! Po preporuci od Mogerinijeve!

ODGOVORITE
Name

Najava jamba

17.08.2016 21:18

Priština će izgubiti podršku SAD, jer tako je dogovoreno sa Moskvom.

ODGOVORITE
Name

Brle

18.08.2016 00:23

Demagoga, "izborili nezavisnost" a kao nisu im je Ameri dali, pa da li njemu neko vjeruje.

ODGOVORITE