Остале празне клупе на факултетима

На свим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву 22. августа је пријем докумената за други уписни рок и на већини смјерова остало је непопуњено више стотина мјеста. Професори оцјењују да се већина бруцоша радије опредјељује за студирање у иностранству, јер тамо виде већу могућност за запослење, што се и ове године негативно одразило на уписну политику у Републици Српској.

Република Српска 16.08.2016 | 21:19
Остале празне клупе на факултетима
Генерално, никада лошији упис није био него ове године. То је карактеристика за све факултете Универзитета у Источном Сарајеву, оцјењује декан Факултета пословне економије у Бијељини проф. др Миладин Јовичић, гдје је од 140 планираних, за други уписни рок остало 70 слободних мјеста. Јовичић сматра да оим тога што је смањен број дјеце, није створена пословна клима у Републици Српској да млади имају визију да ће када заврше факултет наћи посао. Сад им је факултет дошао само као одгађање проблема запослења.

"Сваки трећи студент који дође да се упише пита како је отићи у Аустрију, Њемачку да тамо студирају, а то је сигуран знак да нема перспективе овдје. Ми смо сада при дну љествице у Европи. У БиХ само 24 одсто средњошколаца уписује факултет", истиче Јовичић.

Иако је евидентно да је велики број економиста на Бироу за запошљавање, проф. Јовичић указује да су економисти у односу на остала занимања много лакше долазили до посла. Међутим, додатни проблем је и тај што нису утврђени критеријуми квалитета наставе на факултетима.

"Само на подручју Бијељине имате 14 факултета са економским смјером, да ли је то потребно? Какав је ту квалитет, ту Бог сами зна. Не постоји мјерило квалитета", сматра Јовичић.

И на Пољопривредном факултету Одјељења у Бијељини остало је 51 слободно мјесто за упис, што је пола од предвиђене квоте. Проф. др Горан Перковић каже да су ипак задовољни, јер истиче да није битан квантитет, већ је битно добити квалитетног агронома.

"Оно што посебно морам истаћи је да на Бироу за запошљавање постоји минималан број незапослених агронома, већина их се запосли у струци, чак су поједини добили посао у Аустрији и Њемачкој", рекао је Перковић.

И док се биљежи пад уписа студената на већини факултета у Републици Српској, једини позитиван примјер су Медицински и Елетротехнички факултет гдје је примјетно веће интересовање, не због повећања посла у овој струци у Српској, већ прије свега што младима те професије отварају врата за одлазак у иностранство.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дон

16.08.2016 19:28

Како нико не пита, како отићи у мајчицу Русију студирати, сви би само у Аустрију и Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дон

16.08.2016 20:40

Русија треба само данас брани од непријатеља а не да нас сколује !!!

Name

Петар

16.08.2016 19:46

Стацемо са тим силним студентима ??? Питам се далице нам требати факултет за цување оваца??? Како је поцело и то мозе да се деси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тена

16.08.2016 19:50

Која логика студирати у дрзави коју не признајес. Додикова политика це испразнити РС и све перспективно це напустити РС. Остаје празна и опљацкана љустура. Идемо на референдум да је докрајцимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија

16.08.2016 20:14

Изразитно неквалитетан универзитет. Погледајте ранг листу свјетских унивезитета и бице вам све јасно. Знацајан дио кривице за то сноси просло и садасње руководство универзитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

16.08.2016 21:19

Дјеца сконтала да је то институција само на папиру. Тзв професори који се кобајаги баве осигурањем квалитета на универзитету су то само користили да би зарадили стотине хиљада марака кроз медјународне пројекте, а у ствари их није уопсте брига за квалитет. Смисао њиховог рада су били Темпус пројекти који су били стотину пута плаценији од основног радног мјеста, а за саму наставу у глобалу и какво знање дјеца добијају није их брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.08.2016 21:25

Ма, важно је да се плаћају професори, накнаде и остало. Знање је данас неважно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К-90

17.08.2016 00:17

Свако село има универзитет, крај је близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

17.08.2016 13:37

И , опет те сеоске дипломе,комисије третирају , равноправно са дипломама државних факултета. Па "стручњак " с купљеном дипломом равноправан оном с дипломом за коју је дебело риљао у великом граду на државном факултету.

Name

С4

17.08.2016 01:10

Генерално, ово је добар тренд. Нека швабо себи школује факултетлије, а не да му то ми овде обављамо бесплатно! Свакако би 90% њих одавде, након студија, побјегли тамо. А за дефицитарна занимања код нас и у свијету, лијепо бруцоша на старту увалити у кредит од једно 100 000 ЕУР, са грејс периодом од онолико година колико траје редовни студиј. Те паре орочити на тај период, па након студија нека бира. Ако остане овде радити, пролонгирати му отплату, па макар и до пензије, а онда је то већ вишеструко отплатио, па га ослободити дугова, а те паре му уплатити на име минулог рада, здравственог и социјалног осигурања. Ако након студија одлучи да одмахне репом, па на запад, е онда му одмах активирати отплату кредита, са папреном каматом, па нека ужива наредних 10 година по Аустрији и Њемачкој, радећи за отплату онога што је у њега уложено! Некада се могло ући у дебеле кредите на једном континенту, па побјећи на други и да те не ухвате. Данас је то мало другачије. Знам их неколико који су долазили из Њемачке и покушавали на банкоматима домаћих банака да подигну паре са празне банковне картице коју су донијели отуда, мислећи да смо овде баш толики мајмуни. Након неколико покушаја банкомат им прогута картицу, па се ћутке враћају тамо и одјављују те картице. Давно је овде прошла струја, само што то још многи не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ 5

17.08.2016 05:39

РЕ Ц4 Није Вам баш ово на мјесту што сте написали. Амбијент за кадрове ствара држава, а не студенти. Нису они криви што иду трбухом за крухом. Ова наша држава, гледајући глобално, боље да не постоји, када има овакав амбијент у срцу Европе. Од биједе бјеже и животиње, а камоли људи.

Name

С4

17.08.2016 11:46

Ре: ЦЦ 5 Нисмо се разумјели. Немам ништа против да наши иду студирати вани, ако имају довољно богате родитеље. Тамо студирају, тамо ће и остати, нама ни штете, ни користи. Ја сам мислио на оне који искористе наше домаће образовање, па онда побјегну вани. У задњих пола године знам за 3 случаја младих љекара, специјалиста, у пуном потенцијалу, који су отишли у Њемачку, а један у Норвешку. Сво троје су овде имали гарантовано добре позиције, са добрим примањима. Овде су могли имати квалитетан живот, али, ваљда и похлепа чини своје. А, овако, испаде да смо ми овде школовали то троје специјалиста бесплатно за Њемачку и Норвешку. Е, такве случајеве треба на неки начин опалити по џепу, па нека иде куд му воља! Од тих пара школовати идућег, па тако у круг и ето квалитетног и профитабилног извоза.

Name

Љубан

17.08.2016 05:18

Људи, 80% факултета у Истоцном Сарајеву не мозе да понуди знање на нивоу савремене науке. Мозда могу правни факултет и умјетницка академија. Остали факултети немају потребни ниво развијеност привреде, пољопривреде те здравственог сектора. Сви ти факултети само тросе новац из будзет а из њих не добијамо квалитетан кадар те их треба сто прије укинути, а новац за плате тих кобајаги професора и асистената усмјерити у производњу.Сурова истина, али је тако.То вриједи и за факултете са бањалуцког универзитета који су виска. На вецини факултета нема науцноистразивацког рада.Професори добијају референце тако сто се на безвезне науцноистразивацке радове уписују и дописују у круг као коаутори, по принципу ти мене уписи овдје, ја цу тебе овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

17.08.2016 11:25

Иде то у добром правцу, не брини...

Name

Одговор за ре

17.08.2016 11:52

Постовани "Болоња промотеру" не бринем се ја. Ви сте се вец вјероватно добро поткозили на тзв реформи образовања. Не вјерујем да су васа дјеца у систему високог образовања Републике Српске, вец студирају у Србији или Њемацкој. Те козметицке промјене на које ви мислите ниста сустински не рјесавају. Реформе су тренутно у првој брзини, а треба их убацити у пету брзину.Заправо кад би зазивјело све оно сто би требало да зазиви 80% факултета би се аутоматски угасило.Поздрав

Name

мами

17.08.2016 08:03

У свакој царсији фалкутет по могућности несто типа медзамент или туризам! Да се не погубе у великим градовима локо патриоте!

ОДГОВОРИТЕ