Ostale prazne klupe na fakultetima

Na svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu 22. avgusta je prijem dokumenata za drugi upisni rok i na većini smjerova ostalo je nepopunjeno više stotina mjesta. Profesori ocjenjuju da se većina brucoša radije opredjeljuje za studiranje u inostranstvu, jer tamo vide veću mogućnost za zaposlenje, što se i ove godine negativno odrazilo na upisnu politiku u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 16.08.2016 | 21:19
Ostale prazne klupe na fakultetima
Generalno, nikada lošiji upis nije bio nego ove godine. To je karakteristika za sve fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ocjenjuje dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini prof. dr Miladin Jovičić, gdje je od 140 planiranih, za drugi upisni rok ostalo 70 slobodnih mjesta. Jovičić smatra da oim toga što je smanjen broj djece, nije stvorena poslovna klima u Republici Srpskoj da mladi imaju viziju da će kada završe fakultet naći posao. Sad im je fakultet došao samo kao odgađanje problema zaposlenja.

"Svaki treći student koji dođe da se upiše pita kako je otići u Austriju, Njemačku da tamo studiraju, a to je siguran znak da nema perspektive ovdje. Mi smo sada pri dnu ljestvice u Evropi. U BiH samo 24 odsto srednjoškolaca upisuje fakultet", ističe Jovičić.

Iako je evidentno da je veliki broj ekonomista na Birou za zapošljavanje, prof. Jovičić ukazuje da su ekonomisti u odnosu na ostala zanimanja mnogo lakše dolazili do posla. Međutim, dodatni problem je i taj što nisu utvrđeni kriterijumi kvaliteta nastave na fakultetima.

"Samo na području Bijeljine imate 14 fakulteta sa ekonomskim smjerom, da li je to potrebno? Kakav je tu kvalitet, tu Bog sami zna. Ne postoji mjerilo kvaliteta", smatra Jovičić.

I na Poljoprivrednom fakultetu Odjeljenja u Bijeljini ostalo je 51 slobodno mjesto za upis, što je pola od predviđene kvote. Prof. dr Goran Perković kaže da su ipak zadovoljni, jer ističe da nije bitan kvantitet, već je bitno dobiti kvalitetnog agronoma.

"Ono što posebno moram istaći je da na Birou za zapošljavanje postoji minimalan broj nezaposlenih agronoma, većina ih se zaposli u struci, čak su pojedini dobili posao u Austriji i Njemačkoj", rekao je Perković.

I dok se bilježi pad upisa studenata na većini fakulteta u Republici Srpskoj, jedini pozitivan primjer su Medicinski i Eletrotehnički fakultet gdje je primjetno veće interesovanje, ne zbog povećanja posla u ovoj struci u Srpskoj, već prije svega što mladima te profesije otvaraju vrata za odlazak u inostranstvo.



BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Don

16.08.2016 19:28

Kako niko ne pita, kako otići u majčicu Rusiju studirati, svi bi samo u Austriju i Njemačku.

ODGOVORITE
Name

re Don

16.08.2016 20:40

Rusija treba samo danas brani od neprijatelja a ne da nas skoluje !!!

Name

Petar

16.08.2016 19:46

Stacemo sa tim silnim studentima ??? Pitam se dalice nam trebati fakultet za cuvanje ovaca??? Kako je pocelo i to moze da se desi

ODGOVORITE
Name

Tena

16.08.2016 19:50

Koja logika studirati u drzavi koju ne priznajes. Dodikova politika ce isprazniti RS i sve perspektivno ce napustiti RS. Ostaje prazna i opljackana ljustura. Idemo na referendum da je dokrajcimo!

ODGOVORITE
Name

Lidija

16.08.2016 20:14

Izrazitno nekvalitetan univerzitet. Pogledajte rang listu svjetskih univeziteta i bice vam sve jasno. Znacajan dio krivice za to snosi proslo i sadasnje rukovodstvo univerziteta.

ODGOVORITE
Name

Jovan

16.08.2016 21:19

Djeca skontala da je to institucija samo na papiru. Tzv profesori koji se kobajagi bave osiguranjem kvaliteta na univerzitetu su to samo koristili da bi zaradili stotine hiljada maraka kroz medjunarodne projekte, a u stvari ih nije uopste briga za kvalitet. Smisao njihovog rada su bili Tempus projekti koji su bili stotinu puta placeniji od osnovnog radnog mjesta, a za samu nastavu u globalu i kakvo znanje djeca dobijaju nije ih briga.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.08.2016 21:25

Ma, važno je da se plaćaju profesori, naknade i ostalo. Znanje je danas nevažno.

ODGOVORITE
Name

K-90

17.08.2016 00:17

Svako selo ima univerzitet, kraj je blizu.

ODGOVORITE
Name

mama

17.08.2016 13:37

I , opet te seoske diplome,komisije tretiraju , ravnopravno sa diplomama državnih fakulteta. Pa "stručnjak " s kupljenom diplomom ravnopravan onom s diplomom za koju je debelo riljao u velikom gradu na državnom fakultetu.

Name

С4

17.08.2016 01:10

Генерално, ово је добар тренд. Нека швабо себи школује факултетлије, а не да му то ми овде обављамо бесплатно! Свакако би 90% њих одавде, након студија, побјегли тамо. А за дефицитарна занимања код нас и у свијету, лијепо бруцоша на старту увалити у кредит од једно 100 000 ЕУР, са грејс периодом од онолико година колико траје редовни студиј. Те паре орочити на тај период, па након студија нека бира. Ако остане овде радити, пролонгирати му отплату, па макар и до пензије, а онда је то већ вишеструко отплатио, па га ослободити дугова, а те паре му уплатити на име минулог рада, здравственог и социјалног осигурања. Ако након студија одлучи да одмахне репом, па на запад, е онда му одмах активирати отплату кредита, са папреном каматом, па нека ужива наредних 10 година по Аустрији и Њемачкој, радећи за отплату онога што је у њега уложено! Некада се могло ући у дебеле кредите на једном континенту, па побјећи на други и да те не ухвате. Данас је то мало другачије. Знам их неколико који су долазили из Њемачке и покушавали на банкоматима домаћих банака да подигну паре са празне банковне картице коју су донијели отуда, мислећи да смо овде баш толики мајмуни. Након неколико покушаја банкомат им прогута картицу, па се ћутке враћају тамо и одјављују те картице. Давно је овде прошла струја, само што то још многи не знају.

ODGOVORITE
Name

CC 5

17.08.2016 05:39

RE C4 Nije Vam baš ovo na mjestu što ste napisali. Ambijent za kadrove stvara država, a ne studenti. Nisu oni krivi što idu trbuhom za kruhom. Ova naša država, gledajući globalno, bolje da ne postoji, kada ima ovakav ambijent u srcu Evrope. Od bijede bježe i životinje, a kamoli ljudi.

Name

С4

17.08.2016 11:46

Re: CC 5 Нисмо се разумјели. Немам ништа против да наши иду студирати вани, ако имају довољно богате родитеље. Тамо студирају, тамо ће и остати, нама ни штете, ни користи. Ја сам мислио на оне који искористе наше домаће образовање, па онда побјегну вани. У задњих пола године знам за 3 случаја младих љекара, специјалиста, у пуном потенцијалу, који су отишли у Њемачку, а један у Норвешку. Сво троје су овде имали гарантовано добре позиције, са добрим примањима. Овде су могли имати квалитетан живот, али, ваљда и похлепа чини своје. А, овако, испаде да смо ми овде школовали то троје специјалиста бесплатно за Њемачку и Норвешку. Е, такве случајеве треба на неки начин опалити по џепу, па нека иде куд му воља! Од тих пара школовати идућег, па тако у круг и ето квалитетног и профитабилног извоза.

Name

Ljuban

17.08.2016 05:18

Ljudi, 80% fakulteta u Istocnom Sarajevu ne moze da ponudi znanje na nivou savremene nauke. Mozda mogu pravni fakultet i umjetnicka akademija. Ostali fakulteti nemaju potrebni nivo razvijenost privrede, poljoprivrede te zdravstvenog sektora. Svi ti fakulteti samo trose novac iz budzet a iz njih ne dobijamo kvalitetan kadar te ih treba sto prije ukinuti, a novac za plate tih kobajagi profesora i asistenata usmjeriti u proizvodnju.Surova istina, ali je tako.To vrijedi i za fakultete sa banjaluckog univerziteta koji su viska. Na vecini fakulteta nema naucnoistrazivackog rada.Profesori dobijaju reference tako sto se na bezvezne naucnoistrazivacke radove upisuju i dopisuju u krug kao koautori, po principu ti mene upisi ovdje, ja cu tebe ovdje.

ODGOVORITE
Name

re.

17.08.2016 11:25

Ide to u dobrom pravcu, ne brini...

Name

Odgovor za re

17.08.2016 11:52

Postovani "Bolonja promoteru" ne brinem se ja. Vi ste se vec vjerovatno dobro potkozili na tzv reformi obrazovanja. Ne vjerujem da su vasa djeca u sistemu visokog obrazovanja Republike Srpske, vec studiraju u Srbiji ili Njemackoj. Te kozmeticke promjene na koje vi mislite nista sustinski ne rjesavaju. Reforme su trenutno u prvoj brzini, a treba ih ubaciti u petu brzinu.Zapravo kad bi zazivjelo sve ono sto bi trebalo da zazivi 80% fakulteta bi se automatski ugasilo.Pozdrav

Name

mami

17.08.2016 08:03

U svakoj carsiji falkutet po mogućnosti nesto tipa medzament ili turizam! Da se ne pogube u velikim gradovima loko patriote!

ODGOVORITE