Да ли је Трамп пријетња за Источну Европу?

Ескалација ситуације на Криму и председничка кампања у САД имају нешто заједничко – руског председника Владимира Путина и мањак чињеница.

Свијет 16.08.2016 | 20:26
Да ли је Трамп пријетња за Источну Европу?
Још увек је нејасно шта се десило на полуострву Крим када је Русија оптужила Украјину за подршку терористима који су наводно желели да изврше напад.
 
Анализа сајта „Политико“ указује на забуну која влада због недостатка чињеница, а коју је искористила Москва за своје циљеве.

Руска Федерална служба безбедности је саопштила прошле недеље да је успешно спречила терористички напад на Криму који су покушали да изведу инфилтрирани агенти у украјинске владе.

Украјина је негирала оптужбе, а уследиле су даље међусобне оптужбе и гомилање восјке на границама. Како је рекао новинар Леонид Бершидски, Москва је можда измислила целу причу како би имала изговор за даље акције у Украјини.

Русија је сличне изговоре користила и за анексију Крима пре две године.

„Политико“ пише да Трамп на сличан начин користи манипулише чињеницама како би остварио своје циљеве.

Он мења своје ставове и политику према Русији, а то ствара опасност по државе Источне Европе.

Док је раније говорио да је ситуација у Украјини таква због уплитања председника САД Барака Обаме и да је зато Путин себи узео Крим, сада Трамп мења реторику.

Недавно је рекао како би требало признати анексију Крима јер „изгледа да становници Крима желе да буду у Русији“.

"Он (Путин) неће ући у Украјину. Добро, на известан начин је већ тамо… Али тај читав део света је у хаосу, и то је почело да се дешава у време Обамине администрације. Упркос свој расположивој снази, помоћи НАТО-а он је успео да узме Крим", рекао је Трамп.

Трамп је претходно рекао да ако ће то побољшати односе две државе, САД би требало да признају анексију Крима.

"Да будемо јасни, САД не признаје насилну анексију Крима, као што нисмо признавали ни анексију балтичких држава 1940.године", саопштено је из Америчког министарства спољних послова након Трампове изјаве.

Трампова садашња реторика „подмазује пут Русије ка даљем напредовању у Украјини“, пише „Политико“.

Историја Источне Европе је посебно подложна „насилном мењању историјских чињеница“.

Трампова реторика би могла да утиче негативно и на земље Балтика, које су као и Украјина некад биле део Совјетског савеза.

Недавно је изјавио да ако Русија нападне неку чланицу НАТО, САД можда неће учествовати у њиховој одбрани.

„Политико“ закључује да је ставом о Криму Трамп негирао слободу Источне Европе и нада се да он неће "добити шансу и да је уништи".

Извор: Политико

Коментари / 0

Оставите коментар