Da li je Tramp prijetnja za Istočnu Evropu?

Eskalacija situacije na Krimu i predsednička kampanja u SAD imaju nešto zajedničko – ruskog predsednika Vladimira Putina i manjak činjenica.

Svijet 16.08.2016 | 20:26
Da li je Tramp prijetnja za Istočnu Evropu?
Još uvek je nejasno šta se desilo na poluostrvu Krim kada je Rusija optužila Ukrajinu za podršku teroristima koji su navodno želeli da izvrše napad.
 
Analiza sajta „Politiko“ ukazuje na zabunu koja vlada zbog nedostatka činjenica, a koju je iskoristila Moskva za svoje ciljeve.

Ruska Federalna služba bezbednosti je saopštila prošle nedelje da je uspešno sprečila teroristički napad na Krimu koji su pokušali da izvedu infiltrirani agenti u ukrajinske vlade.

Ukrajina je negirala optužbe, a usledile su dalje međusobne optužbe i gomilanje vosjke na granicama. Kako je rekao novinar Leonid Beršidski, Moskva je možda izmislila celu priču kako bi imala izgovor za dalje akcije u Ukrajini.

Rusija je slične izgovore koristila i za aneksiju Krima pre dve godine.

„Politiko“ piše da Tramp na sličan način koristi manipuliše činjenicama kako bi ostvario svoje ciljeve.

On menja svoje stavove i politiku prema Rusiji, a to stvara opasnost po države Istočne Evrope.

Dok je ranije govorio da je situacija u Ukrajini takva zbog uplitanja predsednika SAD Baraka Obame i da je zato Putin sebi uzeo Krim, sada Tramp menja retoriku.

Nedavno je rekao kako bi trebalo priznati aneksiju Krima jer „izgleda da stanovnici Krima žele da budu u Rusiji“.

"On (Putin) neće ući u Ukrajinu. Dobro, na izvestan način je već tamo… Ali taj čitav deo sveta je u haosu, i to je počelo da se dešava u vreme Obamine administracije. Uprkos svoj raspoloživoj snazi, pomoći NATO-a on je uspeo da uzme Krim", rekao je Tramp.

Tramp je prethodno rekao da ako će to poboljšati odnose dve države, SAD bi trebalo da priznaju aneksiju Krima.

"Da budemo jasni, SAD ne priznaje nasilnu aneksiju Krima, kao što nismo priznavali ni aneksiju baltičkih država 1940.godine", saopšteno je iz Američkog ministarstva spoljnih poslova nakon Trampove izjave.

Trampova sadašnja retorika „podmazuje put Rusije ka daljem napredovanju u Ukrajini“, piše „Politiko“.

Istorija Istočne Evrope je posebno podložna „nasilnom menjanju istorijskih činjenica“.

Trampova retorika bi mogla da utiče negativno i na zemlje Baltika, koje su kao i Ukrajina nekad bile deo Sovjetskog saveza.

Nedavno je izjavio da ako Rusija napadne neku članicu NATO, SAD možda neće učestvovati u njihovoj odbrani.

„Politiko“ zaključuje da je stavom o Krimu Tramp negirao slobodu Istočne Evrope i nada se da on neće "dobiti šansu i da je uništi".

Izvor: Politiko

Komentari / 0

Ostavite komentar