Касне субвенције за стамбене кредите

Субвенције за стамбене кредите за младе брачне парове у Републици Српској први пут касне и то годину дана, потврђено је "Независним".

Република Српска 16.08.2016 | 14:23
Касне субвенције за стамбене кредите
Корисници ове кредитне линије напомињу да је од задње исплате прошло много времена, иако су отплате дуговања банци, без обзира на то, редовне.

"Задња исплата је била 6. јуна и то за јул 2015. године, што је озбиљно кашњење. Немамо повратну информацију да ли ће се наставити с исплатама субвенциониране каматне стопе", каже за Драгица Трифковић, корисница кредитне услуге.

Субвенције на стамбене кредите за младе и младе брачне парове се нису престале исплаћивати, потврдили су у Министарству породице, омладине и спорта, већ се, како тврде, ради само о повременим застојима.

"Ти застоји се накнадно у виду ретроактивне уплате за неколико мјесеци у потпуности отклоне", напоменули су из ресорног министарства.

Право на субвенцију један одсто каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове је загарантовано право које се користи до коначне отплате кредита, а у неким случајевима период отплате је и до 20 година.

"Како програм траје од 2008. године и постоје бројни корисници за које се субвенције уплаћују већ пуних осам година, сви су упознати са чињеницом да се право на субвенцију не може оспорити, као и да се исплата некад изврши и за неколико мјесеци ретроактивно", речено је у Влади Српске.

Програм субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове јесте усмјерен да се младима олакша куповина или изградња стамбене јединице и у том смислу кредити Инвестиционо-развојне банке Републике Српске су далеко повољнији од кредита које нуде комерцијалне банке. Акценат је стављен на укупан износ отплате кредита, што значи да ретроактивне уплате заосталих мјесечних износа не могу довести у питање оправданост цијелог пројекта.

"Министарство породице, омладине и спорта је испунило своје обавезе које се односе на додјелу субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, у смислу уношења у систем и одобравања плаћања обавеза према корисницима субвенција.

Динамика дознаке средстава је у надлежности Министарства финансија, од којег смо затражили ургентно пуштање одобрених дознака, док ће они поступити у складу с ургенцијом. С обзиром на то да су субвенције исплаћене до августа прошле године, очекује се и ретроактивна исплата преосталих средстава за 2015. годину", наглашено је у Министарству породице, омладине и спорта.

Укупна реализација

2.773 субвенције одобрене од 2008. године

5.800.000 КМ издвојено у те намјене

1.600.000 КМ планирано у 2016. години

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раде

16.08.2016 13:44

Узео сам кредит просле год у мају, јос једне марке субвенције нисам добио. Туга и цемер од пропале дрзаве!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.08.2016 14:56

Исти сам ти и ја сам подигао у мају . Липси кењце док гора озелени. Брука

Name

Бобан

16.08.2016 15:36

Нисте сами, има нас јос. Ни једну уплату нису изврсили, иако је друга година отплате кредита.

ОДГОВОРИТЕ