Kasne subvencije za stambene kredite

Subvencije za stambene kredite za mlade bračne parove u Republici Srpskoj prvi put kasne i to godinu dana, potvrđeno je "Nezavisnim".

Republika Srpska 16.08.2016 | 14:23
Kasne subvencije za stambene kredite
Korisnici ove kreditne linije napominju da je od zadnje isplate prošlo mnogo vremena, iako su otplate dugovanja banci, bez obzira na to, redovne.

"Zadnja isplata je bila 6. juna i to za jul 2015. godine, što je ozbiljno kašnjenje. Nemamo povratnu informaciju da li će se nastaviti s isplatama subvencionirane kamatne stope", kaže za Dragica Trifković, korisnica kreditne usluge.

Subvencije na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove se nisu prestale isplaćivati, potvrdili su u Ministarstvu porodice, omladine i sporta, već se, kako tvrde, radi samo o povremenim zastojima.

"Ti zastoji se naknadno u vidu retroaktivne uplate za nekoliko mjeseci u potpunosti otklone", napomenuli su iz resornog ministarstva.

Pravo na subvenciju jedan odsto kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove je zagarantovano pravo koje se koristi do konačne otplate kredita, a u nekim slučajevima period otplate je i do 20 godina.

"Kako program traje od 2008. godine i postoje brojni korisnici za koje se subvencije uplaćuju već punih osam godina, svi su upoznati sa činjenicom da se pravo na subvenciju ne može osporiti, kao i da se isplata nekad izvrši i za nekoliko mjeseci retroaktivno", rečeno je u Vladi Srpske.

Program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove jeste usmjeren da se mladima olakša kupovina ili izgradnja stambene jedinice i u tom smislu krediti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske su daleko povoljniji od kredita koje nude komercijalne banke. Akcenat je stavljen na ukupan iznos otplate kredita, što znači da retroaktivne uplate zaostalih mjesečnih iznosa ne mogu dovesti u pitanje opravdanost cijelog projekta.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta je ispunilo svoje obaveze koje se odnose na dodjelu subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, u smislu unošenja u sistem i odobravanja plaćanja obaveza prema korisnicima subvencija.

Dinamika doznake sredstava je u nadležnosti Ministarstva finansija, od kojeg smo zatražili urgentno puštanje odobrenih doznaka, dok će oni postupiti u skladu s urgencijom. S obzirom na to da su subvencije isplaćene do avgusta prošle godine, očekuje se i retroaktivna isplata preostalih sredstava za 2015. godinu", naglašeno je u Ministarstvu porodice, omladine i sporta.

Ukupna realizacija

2.773 subvencije odobrene od 2008. godine

5.800.000 KM izdvojeno u te namjene

1.600.000 KM planirano u 2016. godini

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rade

16.08.2016 15:44

Uzeo sam kredit prosle god u maju, jos jedne marke subvencije nisam dobio. Tuga i cemer od propale drzave!!!

ODGOVORITE
Name

Goran

16.08.2016 16:56

Isti sam ti i ja sam podigao u maju . Lipsi kenjce dok gora ozeleni. Bruka

Name

Boban

16.08.2016 17:36

Niste sami, ima nas jos. Ni jednu uplatu nisu izvrsili, iako je druga godina otplate kredita.

ODGOVORITE