Епархија осуђује рушења минарета

Епископ рашко призренски Теодосије осудио је рушење минарета на џамији у селу Великинце, а отац Иларион из те епархије данас је изразио жаљење гњиланском имаму Наиму Аљиу због тог инцидента, који је починио Србин Б.В. из Пасјана.

Србија 16.08.2016 | 12:50
Епархија осуђује рушења минарета
Дошао сам у име Епархије и нашег владике да бих пренео извињење и жаљење због страшног догађаја. Знамо колико то боли, поручио је отац Иларион и заложио се за бољу комуникацију између верских заједница у будућности, како би се на евентуалне сличне инциденте ефикасније реаговало.

Имам гњилански Наим Аљиу је поручио да је очекивао бржу реакцију Српске православне цркве (СПЦ) и њену осуду догађаја у селу Великинце којем је и лично присуствовао.

Наш став ћемо изложити тек кад добијемо званичну осуду инцидента од стране СПЦ“, рекао је имам Аљиу одбивши да да изјаву за РТВ Пулс и позив оца Илариона да се заједно појаве на ванредној седници Одбора за безбедност општине Партеш која је управо почела.

Састанку у Исламској заједници у Гњилану присуствовали су и парох пасјански Дарко Којић, директор Управе за безбедност општине Партеш Живојин Цветковић и шеф Сектора за безбедност Ивица Јанцић.

Овим оводом јуче се огласио владика рашко призренски Теодосије који је у исму косовском муфтији Наиму Трнави најоштрије осудио инцидент у селу Влекинце код Гњилана где је једна особа српске националности оштетила минарет на џамији Исламске заједнице Косова, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Епархије рашко - призренске.

Владика Теодосије је пренео изразе жаљења члановима Исламске заједнице који су повређени овим неразумним и вандалским чином.

Према информацијама до којих је дошла Епархија Рашко-призренска починилац је психички нестабилна особа која је према изјави представника Косовске полиције била под дејством наркотика.

Српска Православна Црква изражава искрено уверење да овај изоловани инцидент неће нарушити комшијске односе између муслимана и хришћана у овом крају, наводи се у саопштењу.

Епископ Теодосије придружио се апелу муфтије Трнаве да органи безбедности треба да предузму све мере како би сви верски објекти били адекватно заштићени, изражавајући иксрену посвећеност изградњи друштва заснованог на толеранцији и поштовању међу свим заједницама.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

16.08.2016 13:23

Русење сваког вјерског објекта је ЗЛОЦИН према вјери и култури. Зато морамо да упитамо вјерске слузбенике и занатлије свих вјера у бивсој Југославији који се окрецу попут сунцокрета како политицке вјетриви дувају где ду они до сада били када су русене СРБске православне Светиње: ЦРКВЕ, манастири, надгробни споменици и друга историјска и вјерска знамења СРБског Народа од стране муслимана, сиптара и хтвата? О томе културном и вјерском злоцину над СРБским Народом "мудро" су цутали и СРБски православни свестеници који сада фарисејски роне крокидилске сузе над порусеним муслиманским минаретом од стране једног СРБина коме су досадали у немоци његовој стални злицини који се непрестално понављају од стране муслина над СРБским Народом. ЗАТО је русењем минарета а не дзамије наводно од једног СРБина са циме је он зелео само муслиманима да показе колико боли православне вјерника када се русе њихове СРБске православне цркаве, надгробни споменици и друга СРБска вјерска и историјска знамења од стране муслимана, сиптара и хрвата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е л до

16.08.2016 14:58

Ти ниси нормалан

Name

Ре будала

16.08.2016 16:01

Док је таквих будала као ти никад ови наси простори неце бити сигурни.

Name

Расо

16.08.2016 18:19

Михаило је у праву.

Name

књиговођа

16.08.2016 22:08

Михаило упитај се колико је џамија сруśену у Бања Луци а колико цркви у Сарајеву резултат све дзамије срушене наспрам 0.

Name

Расо

16.08.2016 18:10

ЕИ до+Ре будала,а вас двојица сматрате да сте паметни и нормални.Како видим брзо заборављате а слабо памтите.Цовек је рекао истину,а вама је та рец небитна или је непознајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

16.08.2016 21:15

Проблем је за издајнике и непријатеље СРБства у томе сто има јос увијек зиви СРБа Светог Саве који добро памте ста је били код нас на Балкану, и ко је поцео рат у Босну пуцајуци у Сарајеву на СРБске сватове. Зато завези и умукни губавце. Кога су као СРБе муслиманске и хрватске змије уједале, тај се пласи и густера!

Name

Двије кратке

16.08.2016 21:29

Прво није у праву из милион разлога. Друго и битније,да није пронадјен кривац и да се експресно црква није оградила од њега и извинула се колико сутра би неко са Албанске стране узвратио. Да ли мислис да је акт једног малоумника вриједан паљења неције куце сутра или не до Бог смрти нецијег дјетета?? На том истом Косову постоји једна слабасна али устрајна Српска заједница јузно од Ибра који једва презивљавају и најмање им треба да сутра неки вандали додју и узврате на провокацију истом мјером. Са свима треба имат искрен људски однос и настојати да се овакве глупости не десавају