Eparhija osuđuje rušenja minareta

Episkop raško prizrenski Teodosije osudio je rušenje minareta na džamiji u selu Velikince, a otac Ilarion iz te eparhije danas je izrazio žaljenje gnjilanskom imamu Naimu Aljiu zbog tog incidenta, koji je počinio Srbin B.V. iz Pasjana.

Srbija 16.08.2016 | 12:50
Eparhija osuđuje rušenja minareta
Došao sam u ime Eparhije i našeg vladike da bih preneo izvinjenje i žaljenje zbog strašnog događaja. Znamo koliko to boli, poručio je otac Ilarion i založio se za bolju komunikaciju između verskih zajednica u budućnosti, kako bi se na eventualne slične incidente efikasnije reagovalo.

Imam gnjilanski Naim Aljiu je poručio da je očekivao bržu reakciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenu osudu događaja u selu Velikince kojem je i lično prisustvovao.

Naš stav ćemo izložiti tek kad dobijemo zvaničnu osudu incidenta od strane SPC“, rekao je imam Aljiu odbivši da da izjavu za RTV Puls i poziv oca Ilariona da se zajedno pojave na vanrednoj sednici Odbora za bezbednost opštine Parteš koja je upravo počela.

Sastanku u Islamskoj zajednici u Gnjilanu prisustvovali su i paroh pasjanski Darko Kojić, direktor Uprave za bezbednost opštine Parteš Živojin Cvetković i šef Sektora za bezbednost Ivica Jancić.

Ovim ovodom juče se oglasio vladika raško prizrenski Teodosije koji je u ismu kosovskom muftiji Naimu Trnavi najoštrije osudio incident u selu Vlekince kod Gnjilana gde je jedna osoba srpske nacionalnosti oštetila minaret na džamiji Islamske zajednice Kosova, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije raško - prizrenske.

Vladika Teodosije je preneo izraze žaljenja članovima Islamske zajednice koji su povređeni ovim nerazumnim i vandalskim činom.

Prema informacijama do kojih je došla Eparhija Raško-prizrenska počinilac je psihički nestabilna osoba koja je prema izjavi predstavnika Kosovske policije bila pod dejstvom narkotika.

Srpska Pravoslavna Crkva izražava iskreno uverenje da ovaj izolovani incident neće narušiti komšijske odnose između muslimana i hrišćana u ovom kraju, navodi se u saopštenju.

Episkop Teodosije pridružio se apelu muftije Trnave da organi bezbednosti treba da preduzmu sve mere kako bi svi verski objekti bili adekvatno zaštićeni, izražavajući iksrenu posvećenost izgradnji društva zasnovanog na toleranciji i poštovanju među svim zajednicama.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

16.08.2016 15:23

Rusenje svakog vjerskog objekta je ZLOCIN prema vjeri i kulturi. Zato moramo da upitamo vjerske sluzbenike i zanatlije svih vjera u bivsoj Jugoslaviji koji se okrecu poput suncokreta kako politicke vjetrivi duvaju gde du oni do sada bili kada su rusene SRBske pravoslavne Svetinje: CRKVE, manastiri, nadgrobni spomenici i druga istorijska i vjerska znamenja SRBskog Naroda od strane muslimana, siptara i htvata? O tome kulturnom i vjerskom zlocinu nad SRBskim Narodom "mudro" su cutali i SRBski pravoslavni svestenici koji sada farisejski rone krokidilske suze nad porusenim muslimanskim minaretom od strane jednog SRBina kome su dosadali u nemoci njegovoj stalni zlicini koji se neprestalno ponavljaju od strane muslina nad SRBskim Narodom. ZATO je rusenjem minareta a ne dzamije navodno od jednog SRBina sa cime je on zeleo samo muslimanima da pokaze koliko boli pravoslavne vjernika kada se ruse njihove SRBske pravoslavne crkave, nadgrobni spomenici i druga SRBska vjerska i istorijska znamenja od strane muslimana, siptara i hrvata!

ODGOVORITE
Name

E l do

16.08.2016 16:58

Ti nisi normalan

Name

Re budala

16.08.2016 18:01

Dok je takvih budala kao ti nikad ovi nasi prostori nece biti sigurni.

Name

Raso

16.08.2016 20:19

Mihailo je u pravu.

Name

knjigovođa

17.08.2016 00:08

Mihailo upitaj se koliko je džamija sruśenu u Banja Luci a koliko crkvi u Sarajevu rezultat sve dzamije srušene naspram 0.

Name

Raso

16.08.2016 20:10

EI do+Re budala,a vas dvojica smatrate da ste pametni i normalni.Kako vidim brzo zaboravljate a slabo pamtite.Covek je rekao istinu,a vama je ta rec nebitna ili je nepoznajete.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

16.08.2016 23:15

Problem je za izdajnike i neprijatelje SRBstva u tome sto ima jos uvijek zivi SRBa Svetog Save koji dobro pamte sta je bili kod nas na Balkanu, i ko je poceo rat u Bosnu pucajuci u Sarajevu na SRBske svatove. Zato zavezi i umukni gubavce. Koga su kao SRBe muslimanske i hrvatske zmije ujedale, taj se plasi i gustera!

Name

Dvije kratke

16.08.2016 23:29

Prvo nije u pravu iz milion razloga. Drugo i bitnije,da nije pronadjen krivac i da se ekspresno crkva nije ogradila od njega i izvinula se koliko sutra bi neko sa Albanske strane uzvratio. Da li mislis da je akt jednog maloumnika vrijedan paljenja necije kuce sutra ili ne do Bog smrti necijeg djeteta?? Na tom istom Kosovu postoji jedna slabasna ali ustrajna Srpska zajednica juzno od Ibra koji jedva prezivljavaju i najmanje im treba da sutra neki vandali dodju i uzvrate na provokaciju istom mjerom. Sa svima treba imat iskren ljudski odnos i nastojati da se ovakve gluposti ne desavaju