Косовска влада избацује Србе?!

Влада Косова укида укупно седам министарстава, од чега два која припадају Србима. Министарство за локалну самоуправу биц́е припојено новом министарству, док ц́е Министарство за повратак и заједнице, које није било у плану за укидање, бити спуштено на ниво канцеларије у склопу кабинета премијера Косова.

Србија 16.08.2016 | 14:05
Косовска влада избацује Србе?!
Влада Косова намерава да реконструише своје редове, односно смањи број министарстава, и то науштрб — Срба. Наиме, како Спутњик сазнаје, Министарство за повратак и заједнице које је према коалиционом споразуму припало Србима биц́е укинуто. Односно, ово министарство ц́е бити преименовано у Канцеларију, која ц́е бити везана за кабинет премијера Косова.

Ово је иначе једино министарство које је заиста на терену дало резултате, односно директно помагало Србима на Косову и Метохији. Управо то је изгледа засметало генералном ревизору Косова који је упутио примедбе на пословање Министарства за повратак и заједнице. Ревизор сматра да је Министарство ненаменски трошило новац: на плац́ање струје Србима који су још смештени у колективним центрима, набавку дрва за Србе повратнике, и платило је лечење српском детету на иностраној клиници, јер је термин вец́ био заказан, а родитељи нису успели да скупе средства. Ревизор је ставио и примедбу на „ангажовање“ овог Министарства у подршци изградње повратничког насеља за око 1.500 Срба „Сунчана долина“ на северу Косова.

Далибор Јевтиц́, који води ово министарство, за Спутњик каже да званично нико са листе „Српска“, укључујуц́и и њега, није добио позив за разговор на ову тему од коалиционих партнера из албанских странака.

„Наравно, ако такав захтев дође, ми ц́емо са нашим коалиционим партнерима о томе отворено да разговарамо. Наши ставови и мишљења ц́е бити јасни ако до тога дође, а докле год се то не деси, ја не могу ништа посебно да кажем о томе“, рекао је Јевтиц́ за Спутњик.

Како Спутњик сазнаје, Влада Косова имала је намеру да смањи број ресора, али пре извештаја ревизора није било у плану да се укине Министарство за повратак и заједнице. Према новом плану, косовска влада одмах по усвајању новог закона о влади у приштинском парламенту укинуц́е седам министарства. Министарство за европске интеграције и Министарство за дијаспору биц́е припојена Министарству за спољне послове. Под Министарство финансија врац́ају се Министарство за економски развој и Министарство за трговину и индустрију. Министарство за локалну самоуправу и Министарство за државну управу спајају се у један ресор — Министарство за локалну и државну управу.

У овој новој расподели Србима не би остало ниједно министарство, а једина позиција у Влади Косова која би остала Србима било би место потпредседника Владе. Албанци, то јест партнери листе „Српска“ у косовској влади из ПДК-а, сматрају да је укидање министарстава које воде Срби пропорцијално у односу на укидање седам министарстава која су у расподели на претходним изборима припали њиховој странци.

Постоје индиције да би Србима, због противљења међународне заједнице, Албанци могли да понуде Министарство за просторно планирање, али то је засад само инсинуација. Влада Косова тренутно има 20 министарстава, од чега су два припадала Србима — Министарство за заједнице и повратак и Министарство за локалну самоуправу.

(Спутник)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

стојко

16.08.2016 15:51

Одоше фотеље то је највечи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метохија

16.08.2016 19:49

КОСОВО И МЕТОХИЈА а не Косово. Ееее моји СРБИ зато и јесмо ту где јесмо јер нас воде несколовани ратни профитери

ОДГОВОРИТЕ