Kosovska vlada izbacuje Srbe?!

Vlada Kosova ukida ukupno sedam ministarstava, od čega dva koja pripadaju Srbima. Ministarstvo za lokalnu samoupravu biće pripojeno novom ministarstvu, dok će Ministarstvo za povratak i zajednice, koje nije bilo u planu za ukidanje, biti spušteno na nivo kancelarije u sklopu kabineta premijera Kosova.

Srbija 16.08.2016 | 14:05
Kosovska vlada izbacuje Srbe?!
Vlada Kosova namerava da rekonstruiše svoje redove, odnosno smanji broj ministarstava, i to nauštrb — Srba. Naime, kako Sputnjik saznaje, Ministarstvo za povratak i zajednice koje je prema koalicionom sporazumu pripalo Srbima biće ukinuto. Odnosno, ovo ministarstvo će biti preimenovano u Kancelariju, koja će biti vezana za kabinet premijera Kosova.

Ovo je inače jedino ministarstvo koje je zaista na terenu dalo rezultate, odnosno direktno pomagalo Srbima na Kosovu i Metohiji. Upravo to je izgleda zasmetalo generalnom revizoru Kosova koji je uputio primedbe na poslovanje Ministarstva za povratak i zajednice. Revizor smatra da je Ministarstvo nenamenski trošilo novac: na plaćanje struje Srbima koji su još smešteni u kolektivnim centrima, nabavku drva za Srbe povratnike, i platilo je lečenje srpskom detetu na inostranoj klinici, jer je termin već bio zakazan, a roditelji nisu uspeli da skupe sredstva. Revizor je stavio i primedbu na „angažovanje“ ovog Ministarstva u podršci izgradnje povratničkog naselja za oko 1.500 Srba „Sunčana dolina“ na severu Kosova.

Dalibor Jevtić, koji vodi ovo ministarstvo, za Sputnjik kaže da zvanično niko sa liste „Srpska“, uključujući i njega, nije dobio poziv za razgovor na ovu temu od koalicionih partnera iz albanskih stranaka.

„Naravno, ako takav zahtev dođe, mi ćemo sa našim koalicionim partnerima o tome otvoreno da razgovaramo. Naši stavovi i mišljenja će biti jasni ako do toga dođe, a dokle god se to ne desi, ja ne mogu ništa posebno da kažem o tome“, rekao je Jevtić za Sputnjik.

Kako Sputnjik saznaje, Vlada Kosova imala je nameru da smanji broj resora, ali pre izveštaja revizora nije bilo u planu da se ukine Ministarstvo za povratak i zajednice. Prema novom planu, kosovska vlada odmah po usvajanju novog zakona o vladi u prištinskom parlamentu ukinuće sedam ministarstva. Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo za dijasporu biće pripojena Ministarstvu za spoljne poslove. Pod Ministarstvo finansija vraćaju se Ministarstvo za ekonomski razvoj i Ministarstvo za trgovinu i industriju. Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo za državnu upravu spajaju se u jedan resor — Ministarstvo za lokalnu i državnu upravu.

U ovoj novoj raspodeli Srbima ne bi ostalo nijedno ministarstvo, a jedina pozicija u Vladi Kosova koja bi ostala Srbima bilo bi mesto potpredsednika Vlade. Albanci, to jest partneri liste „Srpska“ u kosovskoj vladi iz PDK-a, smatraju da je ukidanje ministarstava koje vode Srbi proporcijalno u odnosu na ukidanje sedam ministarstava koja su u raspodeli na prethodnim izborima pripali njihovoj stranci.

Postoje indicije da bi Srbima, zbog protivljenja međunarodne zajednice, Albanci mogli da ponude Ministarstvo za prostorno planiranje, ali to je zasad samo insinuacija. Vlada Kosova trenutno ima 20 ministarstava, od čega su dva pripadala Srbima — Ministarstvo za zajednice i povratak i Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

(Sputnik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

stojko

16.08.2016 15:51

Odoše fotelje to je največi problem.

ODGOVORITE
Name

Metohija

16.08.2016 19:49

KOSOVO I METOHIJA a ne Kosovo. Eeee moji SRBI zato i jesmo tu gde jesmo jer nas vode neskolovani ratni profiteri

ODGOVORITE