Даљинско откључавање на удару хакера?

Тим истраживача са Универзитета у Бирмингему тврди да је открио ману у фабричким привесцима за аутомобилске кључеве модела Волксwаген групе, због којих се милиони возила могу наћи на удару хакера-лопова, преноси Ројтерс.

Свијет 16.08.2016 | 15:00
Даљинско откључавање на удару хакера?
Осим модела ауто-брендова који су у власништву Волксwагена (ВW, Ауди, Сеат, Шкода...), рањиви су и аутомобили неких других произвођача, тврди се у студији. Како се наводи, овим проблемом могло би да буде обухваћено и до 100 милиона возила широм света, која су произведена од 1995. до данас.

Истраживачи су открили да је - користећи релативно јефтину електронску направу, коју крадљивци могу да израде у кућној радиности - могуће врло лако откључати возило ако се налазе у радијусу до 100 метара. Уз помоћ ове справе хакери-лопови су у стању да пресретну сигнал са привеска кључа када власник даљинским путем откључава аутомобил. Они затим "клонирају" код за откључавање, што им омогућава несметан приступ закључаном возилу.

Мана је откривена на бројним моделима који су произведени у последњих 20-ак година, а најновији аутомобил међу угроженим возилима је Ауди Q3. Модели који су базирани на Волксwагеновој новој, МQБ механичкој платформи нису угоржени, каже се у студији. То значи да најновије генерације модела ВW Голф, ВW Пассат и ВW Тигуан немају овај недостатак. Исто важи и за одређене моделе Аудија засноване на МQБ платформи, као што су А3, Q2 и ТТ, али и за возила Сеат Леон и Атеца, те најновије Шкоде Оцтавиа и Суперб.

Према истом истраживању, оваквом начину крађе изложени су и модели неких других произвођача, укључујући Форд, Ниссан, Митсубисхи и Цхевролет.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар