Daljinsko otključavanje na udaru hakera?

Tim istraživača sa Univerziteta u Birmingemu tvrdi da je otkrio manu u fabričkim privescima za automobilske ključeve modela Volkswagen grupe, zbog kojih se milioni vozila mogu naći na udaru hakera-lopova, prenosi Rojters.

Svijet 16.08.2016 | 15:00
Daljinsko otključavanje na udaru hakera?
Osim modela auto-brendova koji su u vlasništvu Volkswagena (VW, Audi, Seat, Škoda...), ranjivi su i automobili nekih drugih proizvođača, tvrdi se u studiji. Kako se navodi, ovim problemom moglo bi da bude obuhvaćeno i do 100 miliona vozila širom sveta, koja su proizvedena od 1995. do danas.

Istraživači su otkrili da je - koristeći relativno jeftinu elektronsku napravu, koju kradljivci mogu da izrade u kućnoj radinosti - moguće vrlo lako otključati vozilo ako se nalaze u radijusu do 100 metara. Uz pomoć ove sprave hakeri-lopovi su u stanju da presretnu signal sa priveska ključa kada vlasnik daljinskim putem otključava automobil. Oni zatim "kloniraju" kod za otključavanje, što im omogućava nesmetan pristup zaključanom vozilu.

Mana je otkrivena na brojnim modelima koji su proizvedeni u poslednjih 20-ak godina, a najnoviji automobil među ugroženim vozilima je Audi Q3. Modeli koji su bazirani na Volkswagenovoj novoj, MQB mehaničkoj platformi nisu ugorženi, kaže se u studiji. To znači da najnovije generacije modela VW Golf, VW Passat i VW Tiguan nemaju ovaj nedostatak. Isto važi i za određene modele Audija zasnovane na MQB platformi, kao što su A3, Q2 i TT, ali i za vozila Seat Leon i Ateca, te najnovije Škode Octavia i Superb.

Prema istom istraživanju, ovakvom načinu krađe izloženi su i modeli nekih drugih proizvođača, uključujući Ford, Nissan, Mitsubishi i Chevrolet.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar