Наводњавање спас за усјеве у Српској

Изградњом система за наводњавање на парцелама у Новом Селу код Бијељине и Пелагићеву, завршена је прва фаза пројекта наводњавања у Српској.

Република Српска 16.08.2016 | 14:40
Наводњавање спас за усјеве у Српској
Овај пројекат вриједан 24 милиона долара реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Свјетском банком.

Од укупне вриједности пројекта, Свјетска банка финансира 85 одсто, а минимално 15 одсто обезбиједиће Влада Српске, корисници и локалне заједнице.

- Пројекат се реализује у три фазе. До сада је завршена изградња система за наводњавање на површини од 824 хектара. У току је ревизија техничке документације за изградњу система у Љубињу, Маглајанима код Лакташа и Братунцу - рекли су у Министарству пољопривреде.

Наглашавају да је у припреми и трећа фаза пројекта.

- Изградњом канала Врбас-Осорина, створиће се предуслови за наводњавање око 14.000 хектара земљишта у Лијевче пољу, а у плану је и изградња система на подручју Поткозарја за потребе воћарске производње на око 2.000 хектара - нагласили су у Министарству.

Директор Пољопривредног добра "Семберија" Стеван Трифковић истиче да је овим пројектом систем наводњавања изграђен на локацији Ново Село код Бијељине, на 622 хектара земљишта које је под концесијом.

- Систем за наводњавање користимо за повртларску производњу, прије свега грашка, патлиџана, паприке и парадајза, али и за производњу сјеменског кукуруза, а позитивни ефекти показали су се на приносима усјева - рекао је Трифковић.

Додаје да без система за наводњавање не би било могуће организовати производњу поменутих култура. Повртларске културе у овом пољопривредном добру оствариле су добре приносе и донијеле профит од око 250.000 марака.

У Пољопривредном добру "Напредак" у Пелагићеву истичу да су захваљујући систему наводњавања приноси кукуруза на парцелама већи за 30 до 40 одсто.

- Систем је изграђен на површини од 202 хектара ораница на којима узгајамо кукуруз. Без наводњавања у прошлој години, која је била сушна, производња би била немогућа, а најбољи ефекти видљиви су у периоду умјерених климатских услова - каже директор ПД "Напредак" Алекса Стакић.

У Министарству истичу да ће у општини Братунац систем за наводњавање бити изграђен на подручју 17 мјесних заједница, на парцелама под засадом малине, купине и једним дијелом јабуке и крушке. У Љубињу ће систем обухватити Љубињско поље на коме се узгајају вишње, трешње и индустријско биље, док је на подручју Маглајана код Лакташа планирана изградња система на огледном пољу под сјеменским усјевима.

Требињско поље

Поред основне три фазе пројекта наводњавања, у Министарству пољопривреде истичу да је у припреми документација за могућност изградње система на подручју Требиња на локацији "Требињско поље" и на територији општине Рудо.

Прва фаза пројекта наводњавања:

-622 хектара у Новом Селу код Бијељине
-202 хектара у Пелагићеву
Друга фаза:

436 хектара Братунац
280 хектара Љубиње
160 хектара Маглајани
Трећа фаза:

14.000 хектара Лијевче поље, канал Врбас-Осорина
2.000 хектара Поткозарје

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

!!!

16.08.2016 13:29

Нема коментара тешко нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2016 14:21

Зашто? Нећеш моћи никог критиковати из своје хладовине?

Name

хм

16.08.2016 19:04

Увјек буду само пројекти ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

###

16.08.2016 20:55

Не брини ускоро Арапи то све купују и рјесавају!

Name

Лија

17.08.2016 14:27

Бавити се пољопривредом као занимањем, тражи озбиљна улагања. Нема више, посиј и чекај дали ће пасти киша. Ако не падене тражи од власти да помогне у санирању насталих штета.

ОДГОВОРИТЕ