Navodnjavanje spas za usjeve u Srpskoj

Izgradnjom sistema za navodnjavanje na parcelama u Novom Selu kod Bijeljine i Pelagićevu, završena je prva faza projekta navodnjavanja u Srpskoj.

Republika Srpska 16.08.2016 | 14:40
Navodnjavanje spas za usjeve u Srpskoj
Ovaj projekat vrijedan 24 miliona dolara realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Svjetskom bankom.

Od ukupne vrijednosti projekta, Svjetska banka finansira 85 odsto, a minimalno 15 odsto obezbijediće Vlada Srpske, korisnici i lokalne zajednice.

- Projekat se realizuje u tri faze. Do sada je završena izgradnja sistema za navodnjavanje na površini od 824 hektara. U toku je revizija tehničke dokumentacije za izgradnju sistema u Ljubinju, Maglajanima kod Laktaša i Bratuncu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naglašavaju da je u pripremi i treća faza projekta.

- Izgradnjom kanala Vrbas-Osorina, stvoriće se preduslovi za navodnjavanje oko 14.000 hektara zemljišta u Lijevče polju, a u planu je i izgradnja sistema na području Potkozarja za potrebe voćarske proizvodnje na oko 2.000 hektara - naglasili su u Ministarstvu.

Direktor Poljoprivrednog dobra "Semberija" Stevan Trifković ističe da je ovim projektom sistem navodnjavanja izgrađen na lokaciji Novo Selo kod Bijeljine, na 622 hektara zemljišta koje je pod koncesijom.

- Sistem za navodnjavanje koristimo za povrtlarsku proizvodnju, prije svega graška, patlidžana, paprike i paradajza, ali i za proizvodnju sjemenskog kukuruza, a pozitivni efekti pokazali su se na prinosima usjeva - rekao je Trifković.

Dodaje da bez sistema za navodnjavanje ne bi bilo moguće organizovati proizvodnju pomenutih kultura. Povrtlarske kulture u ovom poljoprivrednom dobru ostvarile su dobre prinose i donijele profit od oko 250.000 maraka.

U Poljoprivrednom dobru "Napredak" u Pelagićevu ističu da su zahvaljujući sistemu navodnjavanja prinosi kukuruza na parcelama veći za 30 do 40 odsto.

- Sistem je izgrađen na površini od 202 hektara oranica na kojima uzgajamo kukuruz. Bez navodnjavanja u prošloj godini, koja je bila sušna, proizvodnja bi bila nemoguća, a najbolji efekti vidljivi su u periodu umjerenih klimatskih uslova - kaže direktor PD "Napredak" Aleksa Stakić.

U Ministarstvu ističu da će u opštini Bratunac sistem za navodnjavanje biti izgrađen na području 17 mjesnih zajednica, na parcelama pod zasadom maline, kupine i jednim dijelom jabuke i kruške. U Ljubinju će sistem obuhvatiti Ljubinjsko polje na kome se uzgajaju višnje, trešnje i industrijsko bilje, dok je na području Maglajana kod Laktaša planirana izgradnja sistema na oglednom polju pod sjemenskim usjevima.

Trebinjsko polje

Pored osnovne tri faze projekta navodnjavanja, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je u pripremi dokumentacija za mogućnost izgradnje sistema na području Trebinja na lokaciji "Trebinjsko polje" i na teritoriji opštine Rudo.

Prva faza projekta navodnjavanja:

-622 hektara u Novom Selu kod Bijeljine
-202 hektara u Pelagićevu
Druga faza:

436 hektara Bratunac
280 hektara Ljubinje
160 hektara Maglajani
Treća faza:

14.000 hektara Lijevče polje, kanal Vrbas-Osorina
2.000 hektara Potkozarje

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

!!!

16.08.2016 13:29

Nema komentara teško nama

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2016 14:21

Zašto? Nećeš moći nikog kritikovati iz svoje hladovine?

Name

hm

16.08.2016 19:04

Uvjek budu samo projekti ...

ODGOVORITE
Name

###

16.08.2016 20:55

Ne brini uskoro Arapi to sve kupuju i rjesavaju!

Name

Лија

17.08.2016 14:27

Бавити се пољопривредом као занимањем, тражи озбиљна улагања. Нема више, посиј и чекај дали ће пасти киша. Ако не падене тражи од власти да помогне у санирању насталих штета.

ODGOVORITE