Џозеф Бајден други пут у Београду

Потпредседник САД Џозеф Бајден допутоваће данас у Београд, где ће разговарати са српским државним врхом, а аналитичари оцењују да је реч о јако важној посети, те манифестацији подршке европском путу Србије и реформском курсу владе Александра Вучића.

Србија 16.08.2016 | 09:33
Џозеф Бајден други пут у Београду
Потпредседник САД у Београду се очекује у току дана, а на аеродрому "Никола Тесла" ће га дочекати министар спољних послова Ивица Дачић.

Свечани дочек предвиђен је у Палати Србија, поподне, где ће га дочекати премијер Александар Вучић.

После разговора двеју делегација, те тет-а-тет састанка Вучића и Бајдена, иза затворених врата, премијер и потпредседник САД ће се обратити новинарима.

Бајден ће разговарати и са председником Србије Томиславом Николићем.

Према незваничним информацијама, Бајден долази са супругом, али и делегацијом у којој је више од 400 људи.

Током његовог боравка у главном граду Србије на снази ће бити све неопходне безбедносне мере, какве су већ виђене приликом претходне, прве посете Београду, 2009. године.

Министарство унутрашњих послова најавило је да предузима све неопходне безбедносне мере када је реч о посетама потпредседника САД Џозефа Бајдена и шведског премијера Стефана Левена и моли грађане за разумевање због затварања појединих саобраћајница.

Посета другог цовека америчке администрације представља, по оцени аналитичара, позитиван сигнал с обзиром на то да САД подржавају европски пут Србије и да су одиграле активну, може се рећи и веома значајну, улогу у деблокади процеса отварања поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ.

Бајден, у одлазећој америчкој администрацији задужен за Балкан, у посету Београду стиже непосредно по формирању нове владе.

Шта ће бити теме његових разговора нису још саопштиле ни америчка, ни српска страна.

Нема ипак сумње да ће тема бити дијалог Београда и Приштине, као и још нека, отворена, али незакључена питања, попут паљења америчке амбасаде, случаја Битићи, те, мимо билатералних односа, питања која такође мање-више нису нова, укључујући односе са Русијом, мигрантску кризу, терористичке нападе...

Нови моменат у односима две стране назначен је у марту ове године, када је потпредседник САД позвао премијера Вучића телефоном на 17. годишњицу бомбардовања наше земље и пренео му да "жали због цивилних жртава током акције НАТО, као и током ратова 90-тих".

Бајден ће се данас по други пут састати са премијером Вучићем од септембра прошле године, када су се састали у Вашингтону, а Бела кућа је након тога саопштила да је потпредседник САД у разговору с Вучћем указао на стратешки значај напора Србије да промовише помирење у региону, укључујући напредак у дијалогу са Косовом под покровитељством ЕУ.

Некадашњи амерички дипломата и стручњак за Балкан Џејмс Хупер оцењује у сусрет доласку америчког потпредседника да је Бајденова посета Београду потенцијално јако важна, уколико са собом носи поруку да САД желе да развију блискији партнерски однос са Београдом.

Блискији однос САД и Србије могао би да донесе добро не само двема државама, већ и Приштини.

"Најважније за Србију је да ће јој то омогућити да крене напред и изађе из углавном статичне и застареле политичке доктрине - наслеђа из Титове ере позиционирања између блокова САД/Европа и Русије, политике "ни Исток, ни Запад", који је довео до изложености руским хегемонистичким економском и политичком тежњама, а да за узврат није остварила значајан утицај нити код Русије нити са Западом", навео је Хупер у ауторском тексту који преноси Радио Слободна Европа.

Што се посете Приштини тиче, очекује се да ће у сусрету Бајдена са тамошњим лидерима бити речи о сарадњи Косова и САД, испуњавању одредница Бриселског споразума и даљој сарадњи са Србијом на регулисању "међудржавних односа", будући да САД српску покрајину сматрају посебном државом и подржавају пут Приштине ка европским и међународним институцијама - чланству у ЕУ И НАТО.

У Приштини ће се састати са председником и премијером Косова, Хашимом Тачијем и Исом Мустафом.

Бајден и његова супруга Џил ће посетити место у близини базе "Бондстил" где ће учествовати у церемонији посвећеној именовању улице у част њиховог покојног сина Боа Бајдена, где би требало и да се обратити окупљенима.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

16.08.2016 08:34

Опааааа Баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

16.08.2016 08:57

Бајдену немој несто погресит ! Пратим те ⛪️⛪️⛪️

Name

Михаило Микиц

16.08.2016 13:58

Бајден це пренети Вуцицу и Николицу директиву америцки владе које цу они морати са следе у своме раду. Код Американаца се одувјек знали ко коси а ко воду носи?!