Арапски постао "службени језик" у БиХ

Због повећаног присуства особа арапског поријекла које живе у сарајевској општини Илиџа, арапски језик постао је скоро па једнако заступљен са језицима конститутивних народа на излозима продавница, кафића и агенција које се налазе у овој општини.

Босна и Херцеговина 16.08.2016 | 08:26
Арапски постао "службени језик" у БиХ
Босна и Херцеговине посљедњих година постала је једна од најатрактивнијих дестинација за држављане арапских земаља који у нашој земљу бораве привремено или стално.

Упркос томе што у укупној статистици немају значајан удио у БиХ је од 2011. године примјетан све већи број туриста који долазе из арапских земаља, барем када је у питању Сарајево и околина.

Једна од најатрактивнијих дестинација за Арапе јесте сарајевска општина Илиџа у којој велики број њих купује викендице и куће у којима бораве, планирају долазити током годишњих одмора, али и живјети.

Повећан број арапских држављана на Илиџи утицао је и на норме понашања када је у питању пословање угоститељских и других објеката у овој општини па је тако већина натписа, упута и назива на излозима пословних објеката написана на арапском језику. Посебно је симболично присуство објеката чији су натписи написани искључиво на арапском језику.

Од раније је познато да Арапи купују већином огромне комплексе углавном у Хаџићима, Трнову, на Илиџи, али и у Републици Српској. Посебно интересовање влада за некретнинама око Бијељине, по Семберији и око Рогатице.

Питање боравка арапских држављана у БиХ задњих дана поново је актуелизовано и то након што је Служба за послове са странцима у Босни и Херцеговини саопштила да свакодневно проводи акције и врши провјере легалности продаје и куповине земљишта и некретнина у БиХ арапским држављанима.

Према важећим законима у БиХ арапским држављанима није омогућено стицање власништва у нашој земљи због непостојања реципроцитета за стјецање права власништва на некретнинама у Босни и Херцеговини.

У пријеводу то би значило да је у БиХ домаћим законима онемогућена продаја некретнина страним држављанима осим у случајевима када наша земља има потписане посебне билатералне споразуме са другим земљама који регулишу ову област.

Ипак арапски држављани масовно користе "рупе у законима" с обзиром на то да оснивају фирме преко којих купују некретнине. Наиме, бх. законодавство не спрјечава стране држављане да у БиХ оснивају фирме које у свом власништву могу имати некретнине.

Ова погодност често је кориштена у пословању арапских фирми у БиХ што и не би било спорно да те фирме не купују некретнине попут кућа, станова и викендица које су само на папирима у власништву фирми, а у пракси их користе арапски држављани као приватно власништво.

Извор: Клиx
Фото: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

зумба

16.08.2016 06:55

Купујемо и ми ,по Сведској,Аустрији,Њемацкој,Србији,Хрватској....па ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2016 11:00

Ма шта то ви купујете по Србији?

Name

Драги

16.08.2016 07:20

Каква глупост. Ако је ико од вас био на одмору у Турској , Грцкој или на Кипру могао је видјети хиљаде надписа на Руском језику. То је ствар трговине а не језика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илидзанац

16.08.2016 08:06

150 € дан плаћају смјештај ... У просјеку потроше 150€ дневно. Ја нисам чуо да живе код нас. Преко љета их је на хиљаде зими нема. Е то што купују је већ озбиљније... не зато што су арапи... Могу и Кинези бити исто је. Ја се бојим да ћемо ми за пар година бити њихове слуге ће бити власници свега. Садашњи начелници опћина продају све. То је посебно изражено на илидзи. Начелник просипа супљу причу о новим насељима... Нова Илиџа. Можда ће се тако звати... Спрега политике и грађевинском лобија. Изгради угради се... Продаја арапу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

16.08.2016 11:50

А кад идес радит у УАЕ ниси слуга, глупа прица

Name

фф

16.08.2016 09:14

Нека додје црни " дјаво " ако ће нам свима бити добро. Ово сад што се дешава и како живимо је катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

16.08.2016 09:15

То ће бити источна Илиџа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеици

16.08.2016 12:06

Хахахаха,..ово је тек поцетак, ускоро креце директна авио линија Сарајево - Доха (Катар), затим вјероватно Риад (С.Арабија), Каиро,итд. Вец од наредне године њихов број це се утроструцити,...Петродолари $$$$$$$

ОДГОВОРИТЕ