Arapski postao "službeni jezik" u BiH

Zbog povećanog prisustva osoba arapskog porijekla koje žive u sarajevskoj opštini Ilidža, arapski jezik postao je skoro pa jednako zastupljen sa jezicima konstitutivnih naroda na izlozima prodavnica, kafića i agencija koje se nalaze u ovoj opštini.

Bosna i Hercegovina 16.08.2016 | 08:26
Arapski postao "službeni jezik" u BiH
Bosna i Hercegovine posljednjih godina postala je jedna od najatraktivnijih destinacija za državljane arapskih zemalja koji u našoj zemlju borave privremeno ili stalno.

Uprkos tome što u ukupnoj statistici nemaju značajan udio u BiH je od 2011. godine primjetan sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina.

Jedna od najatraktivnijih destinacija za Arape jeste sarajevska opština Ilidža u kojoj veliki broj njih kupuje vikendice i kuće u kojima borave, planiraju dolaziti tokom godišnjih odmora, ali i živjeti.

Povećan broj arapskih državljana na Ilidži uticao je i na norme ponašanja kada je u pitanju poslovanje ugostiteljskih i drugih objekata u ovoj opštini pa je tako većina natpisa, uputa i naziva na izlozima poslovnih objekata napisana na arapskom jeziku. Posebno je simbolično prisustvo objekata čiji su natpisi napisani isključivo na arapskom jeziku.

Od ranije je poznato da Arapi kupuju većinom ogromne komplekse uglavnom u Hadžićima, Trnovu, na Ilidži, ali i u Republici Srpskoj. Posebno interesovanje vlada za nekretninama oko Bijeljine, po Semberiji i oko Rogatice.

Pitanje boravka arapskih državljana u BiH zadnjih dana ponovo je aktuelizovano i to nakon što je Služba za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini saopštila da svakodnevno provodi akcije i vrši provjere legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima.

Prema važećim zakonima u BiH arapskim državljanima nije omogućeno sticanje vlasništva u našoj zemlji zbog nepostojanja reciprociteta za stjecanje prava vlasništva na nekretninama u Bosni i Hercegovini.

U prijevodu to bi značilo da je u BiH domaćim zakonima onemogućena prodaja nekretnina stranim državljanima osim u slučajevima kada naša zemlja ima potpisane posebne bilateralne sporazume sa drugim zemljama koji regulišu ovu oblast.

Ipak arapski državljani masovno koriste "rupe u zakonima" s obzirom na to da osnivaju firme preko kojih kupuju nekretnine. Naime, bh. zakonodavstvo ne sprječava strane državljane da u BiH osnivaju firme koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine.

Ova pogodnost često je korištena u poslovanju arapskih firmi u BiH što i ne bi bilo sporno da te firme ne kupuju nekretnine poput kuća, stanova i vikendica koje su samo na papirima u vlasništvu firmi, a u praksi ih koriste arapski državljani kao privatno vlasništvo.

Izvor: Klix
Foto: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zumba

16.08.2016 06:55

Kupujemo i mi ,po Svedskoj,Austriji,Njemackoj,Srbiji,Hrvatskoj....pa sta?

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2016 11:00

Ma šta to vi kupujete po Srbiji?

Name

Dragi

16.08.2016 07:20

Kakva glupost. Ako je iko od vas bio na odmoru u Turskoj , Grckoj ili na Kipru mogao je vidjeti hiljade nadpisa na Ruskom jeziku. To je stvar trgovine a ne jezika.

ODGOVORITE
Name

Ilidzanac

16.08.2016 08:06

150 € dan plaćaju smještaj ... U prosjeku potroše 150€ dnevno. Ja nisam čuo da žive kod nas. Preko ljeta ih je na hiljade zimi nema. E to što kupuju je već ozbiljnije... ne zato što su arapi... Mogu i Kinezi biti isto je. Ja se bojim da ćemo mi za par godina biti njihove sluge će biti vlasnici svega. Sadašnji načelnici općina prodaju sve. To je posebno izraženo na ilidzi. Načelnik prosipa suplju priču o novim naseljima... Nova Ilidža. Možda će se tako zvati... Sprega politike i građevinskom lobija. Izgradi ugradi se... Prodaja arapu.

ODGOVORITE
Name

re.

16.08.2016 11:50

A kad ides radit u UAE nisi sluga, glupa prica

Name

ff

16.08.2016 09:14

Neka dodje crni " djavo " ako će nam svima biti dobro. Ovo sad što se dešava i kako živimo je katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Aha

16.08.2016 09:15

To će biti istočna Ilidža.

ODGOVORITE
Name

Seici

16.08.2016 12:06

Hahahaha,..ovo je tek pocetak, uskoro krece direktna avio linija Sarajevo - Doha (Katar), zatim vjerovatno Riad (S.Arabija), Kairo,itd. Vec od naredne godine njihov broj ce se utrostruciti,...Petrodolari $$$$$$$

ODGOVORITE