Како је СНСД разорио бањалучки спорт?

Црвена хоботница разорила је све поре друштва, а поред привреде, становништва, банкарског сектора, цунами је опустошио бројне спортске клубове и културне институције.

Република Српска 16.08.2016 | 07:14
Како је СНСД разорио бањалучки спорт?
Прикупљајући грађу за текст о пропасти ФК Леотара и требињског спорта, дошао сам до сазнања да су Херцеговци још добро и прошли, и да је режим највише зла нанио бањалучким спортским клубовима То се прије свега односи на Фудбалски и Кошаркашки клуб Борац, који су смишљено и плански уништени како би напредовали и у први план избили приватни клубови Милорада Додика и његових тајкуна.

Кошаркашки клуб Борац дуго времена је био неприкосновен у Републици Српској, играо је финала плеј-офа најчешће са требињским Леотаром и уобичајено лако освајао домаће трофеје и титуле. Борац је годинама биљежио успјехе и на међународним такмичењима, у Купу Радивоја Кораћа и Купу Рајмонда Сапорте.

Ипак, од 2000. године почињу проблеми. Те године Борац је изгубио финални двобој са комшијама из Лакташа, екипе „Игокеа“ која је у власништву Милорада Додика, а финални меч у Бањалуци априла 2000. обиљежила је туча у којој је обезбјеђење тадашњег премијера Милорада Додика претукло навијаче Борца, углавном малољетнике, јер су погрдно скандирали премијеру.

Туча на трибинама била је само увертира у жешће и озбиљније нападе на КК Борац.

Додиков клуб од тада је „у лифту“, почиње убрзано да се развија и добија милионски буџет, а са друге стране спонзори и држава напутили су КК Борац који је упао у велике проблеме и дугове. Последњи ексер у Борчев сандук закуцао је Додиков кум Ранко Шкрбић, злогласни министар здравља, који је од 2007. био предсједник КК Борца.

У то вријеме кошаркаши су потписивали велике и прецијењене Уговоре, исплаћивани су „на руке“, а касније су пресуде, блокаде рачуна и принудне наплате потпуно паралисале КК Борац. Истовремено, Додикова Игокеа све више јача, сеоски клуб добија европску дворану, играче, спонзоре и буџет од 6 000 000 марака, што је 5 пута више него што сви локални клубови добијају од Скупштина града Бањалука.

Додикова кума Бранислава Милекић се постарала да Електропривреда РС и сва зависна предузећа годишње издвајају стотине хиљада марака за „Игокеу“. Додик је многим приватним фирмама и тајкунима наредио да финансирају његов клуб, а парадоксално је да је један од спонзора „Игокее“ био и бањалучки Водовод, градско предузеће којем је општина Лакташи била један од највећих дужника.

Додиков тајкун Драшко Илић сахранио је ФК Борац како би омогућио напредовање свом приватном сеоском Клубу Крупи на Врбасу. Илић је одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука и власник фирме „Еко-еуро тим“ која добија милионске намјештене послове од града и државе, углавном за одржавање путева и улица.

Као предсједник ФК Борца Драшко Илић је затражио да се уведе стечај у Клубу који води јер су дуговања Борца премашила 13 000 000 марака, а крајња намјера била му је да његов сеоски приватни клуб након стечаја преузме Борац, градски стадион и имовину. И док Борац тоне у дугове, Крупа на Врбасу постаје првак Републике Српске и улази у Премијер лигу.

Само вјештачка трава на стадиону ФК Крупе коштала је око милион марака а постављена је у вријеме одржавања Свјетског првенства у рафтингу на Врбасу. То је тренутно једини терен са вјештачком травом у Републици Српској, а занимљиво да између осталих јавних предузећа ФК Крупу на Врбасу спонзоришу и ХЕ на Дрини из Вишеграда.

Непосредно након Илићевог одласка Борац је испао из Премијер лиге БиХ, а његов насљедник Дејан Кустурић именован је за новог предсједника директно из Кабинета Жељке Цвијановић. Он је паралелно обављао функцију и директора за маркетинг и продају у пропалој Банци Српске, а ова мрежа испреплетаних кадрова, предузећа и спонзора можда најбоље показује увезаност СНСД-ових тајкуна и политичара у накарадни систем.

Маријан Бенеш је најпознатији је босер БК Славија из Бањалуке, а управо је у главном граду Републике Српске 1979. године освојио титулу професионалног првака Европе нокаутиравши француза Жилберта Коена. Нажалост партијски кадрови СНСД-а су и Славију довели на руб провалије, па и она последњих година дијелу судбину већине запостављених и уништених бањалучких спортских колектива.

Побрајањем свих посрнулих клубова и одговорних руководећих кадрова могао би се написати роман, а неколико карактеристичних примјера најбоље показују на који начин СНСД и његови кадрови систематски разарају спортске клубе и удружења у Бањалуци и осталим дијеловима Републике Српске.

(НебојсаВукановиц)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

брод

16.08.2016 05:30

Тако је брате Вукане,упамет се бањалучани на следећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нео

16.08.2016 05:59

Е јос да има бањалуцана било би мозда и добро!

Name

ТСРС

16.08.2016 06:36

Драшко М. (директор РТРСа) је уништио Тениски савез РС...

Name

ПЕРО

16.08.2016 14:01

ДРАШКО СЕ УПЕЦАО НА ЖЕЉКИНУ МРЕЖУ

Name

Метузалем

16.08.2016 05:45

Вукане,свака ти је златна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

16.08.2016 06:01

Када се само сјетим оне генерације коју је предводио Кукиц...а онда долази цобан на власт и потпуно девастира бањалуцки спорт..досло је вријеме да бањалуцани у октобру казне цобане, руралце, вроовце који су толико посељацили град, да га не мозес препознати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.08.2016 06:29

Текст је у сустини добар, осим примједбе да Бања Лука није главни град Републике Српске, вец највеци. А друго сто се тице бањалуцких клубова. Дио кривице сносе и бањалуцани. Висе су се забављали спортом у Србији и навијали са србијанске клубове, умјесто да су се оријентисали на бањалцке спортисте. Десило се тако да је сан и циљ сваког младог спортисте био да иде у Србију, односно Београд или Нови Сад и тамо настави каријеру. А бањалуцки спортски клубови се гусили у свом патриотизму према Србији, запостављајуци свој статус у РС и БиХ. Слицно се десило и у Велезу. Али зато мања мјеста гдје владају "тајкуни" свој углед у друству купују кроз спорт, јер ту се највисе манифестира "патриотизам" и "припадност" једном народу или странци. То су Додик и њему слицни одлицно препознали, и на основу то "патриотизма" су се додатно обогатлили кроз беслплатне маркетинге, донације, спонзорства и слицно, јер не постоји закон о власниству у спорту, вец су то јос увијек Удрузења градјана и то је одлицно тло за махинације за новцем и порезима. Зато нека вас не цуди сто једана Крупа побиједи нпр. ФК Сарајево или Сироки, или сто један Борац немозе си купити мрезе за голове, или сто је БК Славије нема ни за пертле на патикама, а да не говорим о атлетици, саху, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.08.2016 09:20

Није лош коментар само се новинар огријешио о ФК Крупа. Фудбалски радници који су тамо врхунски воде клуб а сви су дјеца Борца. Пате за Борцем којег воле а не могу да му приђу јер су га разни хоштаплери преузели. Када је предложено једино паметно ријешење да се клуб да у стечај(како је и Човић урадио са Звездом) то није одговарало разним смутљивцима који циједе Борац јер би сва упитна потраживања била ненаплатива

Name

Студент

16.08.2016 06:36

Никада немојте заборавити како је са својим мафиозима (Чубриловић Милош) тукао младе навијаче Борца (нашу дјецу) у дворани Борик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

16.08.2016 06:55

Сад та мала дјеца и њихови родитељи гласају за Милу...

Name

Перо

16.08.2016 07:10

Никад се не заборавља

Name

Источно Сарајево

16.08.2016 07:19

На исти начин је општинска власт у ИНС уништила Славију.

Name

Лицимури

16.08.2016 08:54

Па их онда запослио и купио. Ето, то смо ми.

Name

Славија

16.08.2016 07:10

Прије четири мјесеца за директора БК Славија изабран је Зоран Рашљић, баш онај човјек из Додиковог обезбјеђења који се види на снимку како шаком у главу удара голобраде навијаче Борца. А Драшко Милиновић је слично што и сви поменути одрадио у тениском савезу. Био је шеф кабинета Цвијановићеве и Додика, а сада управља ослоглашеном телевизијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

16.08.2016 07:11

Вукан сипа ракете као ВБР-ом и свака погадја мету. Сјајан и оцито располозен за писање у последње вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

лесинар

23.08.2016 07:41

Наравно да сипа , иду избори , сви се пред изборе сјете борца , сви су паметни и знају ста не ваља, а сто неко реце ста је са леотаром или славијом гдје владају ови други... борац це да презиви и ове црвене , ал ниста боље неце бити ни ако додју неки други , није борац задузен за годину вец годинама, зато вукане сипај негдје друге зив био пусти борац ....

Name

бл вултурес

16.08.2016 07:12

Цекамо 15 година, моземо јос толико! Вратицемо за батине у борику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XМЕН

16.08.2016 07:14

ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО Б.ЛУКОМ НЕ ВЛАДАЈУ Б.ЛУЧАНИ. ПРЕ РАТА ЛАКТАШИ СУ ОД СПОРТА ИМАЛИ САМО ТРАКТОРИЈАДУ И НЕКУ ФУДБАЛ.УТАКМИЦУ ДЕБЕЛИ-МРШАВИ, А САДА... ПИТАМ СЕ КО ЈЕ КРИВ, ПА СВЕ ЈЕ ВУКАН РЕКАО, САМО НЕМА У Б.ЛУЦИ Б.ЛУЧАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоле

16.08.2016 12:07

Имамо и сад утакмицу дебели-мрсави.. само је сад све висе мрсавих

Name

СНСД џемат

16.08.2016 08:01

САД су до сада бациле ТРИ атомске бомбе. Ону на Хирошиму су назвали "Литтле Боy" (мали дјечак). Ону на Нагасаки су назвали "Фат Ман" (дебели човјек). Ону на Републику Српску "Милорад Додик" (Милорад Додик).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тракториста Миле

16.08.2016 08:19

Ови потези су смисљени јер Додик свесно унистава и прекраја историју нароцито у спорту тако да убија спотске клубове ције је постојање везано за заједницку нам историју Не подцјењујуци никога ствара неку нову фазу у спорт по некаквим вуко.ебинама али све је то кратког даха градски спортски клубови це поново доминирати спортом уРС и БИХ а разне Игоке. це једноставно нестати,јер су накарадне и створене пљацком свих у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

16.08.2016 08:36

Има ли ишта на овом свијету да Ранко Шкрбић није уништио како спаваш рођаче

Name

Гоца

16.08.2016 08:51

Спава супер ... ено га узео 17 стоматолоских масина отвара клинику у БЛ са Кљајцином боли га нека ствар за све

Name

Неко из масе

16.08.2016 08:42

Живио Милорад Додик, краљ спорта у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест вала

16.08.2016 11:22

Он воли онај спорт у ком се користи "рекет"!

Name

Тако је било

16.08.2016 08:42

А онда Милорад Додик позва телефоном Љубу Ћубића власника Нискоградње затражи од њега да обезбеди плате за два " црнца" која су играли за Игокеу ( један је имао плату 21 000 КМ а други 30 000 КМ! ) Љубо му одговори: Ја морам да обезбједим плате за мојих двије стотине црнаца, а за те твоје пара немам! И од тада Нискоградња није добила нити један озбиљан посао типа аутопут и сл. Значи, ко сада гради аутопутеве у РС тај је исплаћивао плате " црнцима" у Игокеи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сцаниа

16.08.2016 09:30

И бус је тај купио да их може возити кад Шеф каже.

Name

мами

16.08.2016 11:39

Само тако Вукане, право у мету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

16.08.2016 13:25

ОНИ СВЕ РАСТУРИСЕ,ЦРВЕНА БАНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијач Борца

16.08.2016 14:33

Колико ја знам окрузење око мене у Модричи незнам никога ко навија за домаћи клуб из РС-а, све су то навијачи Партизана и Звијезде. А незнам никога из Србије да навија за неки клуб из РС-а. Па постављам питање шта је то са нама, имали ишта да волимо своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лет'с го фигхтер

16.08.2016 15:00

Поставити рампу на Малти,као сто је некада била.Забранити љевцанским сељацинама улазак у град.Игокеу и Крупу унистити до темеља.Васкрснуце нас Борац врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја Бл

16.08.2016 16:08

Овдје је битно истаћи да већина њих нити воли бањалуку нити Борац. Рат је био и у бањалуку се слило са свих страна ( дрвар,гламоч,грахово, купрес ..... ). Нико од њих ништа не осјећа према Борцу и Бањалуци. Можда ће њихова дјеца другачије размишљати .... Зато морамо стати у крај свему овоме што нам раде , а наравно и сви други који дођу ако ништа не промјене одмах их склањати. Предалеко је ово све отишло и дај боже да се може поправити стање за 10-ак година. Зато Бањалучани памет у главу и недајмо наш град, недајмо да нам њиме управљају сељаци из ......... Сви На Изборе И захтјевајмо Промјене. СЗП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смешко

16.08.2016 17:36

Овакве "Борце" и треба уништити! Не зна се који је гори! Ту је најмање спорта...

Name

в

16.08.2016 18:12

Небојса као вегета си,у све се мијесас.Казу да си и у сколи био тузибаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

16.08.2016 20:39

Бањалуцани данас зиве у Сведској.. Тразили сте, гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кебаб

17.08.2016 15:32

Проблем је Закон о спорту. Проблем је што локалне заједнице 40% дају за плате, а 1% за спорт. Проблем је што политика гура прсте у спорт. Источно Сарајево. Гје је ФК Славија, РК Славија, имају ли кошарку? Ко је на власти? СДС. Требиње. Гдје је ФК Леотар, РК Леотар, КК Леотар? Ко је на власти? ПДП Док неспосбни политичари буду у фотељама, спорт и култура пропада. Привреда и економија су пропали давно.

ОДГОВОРИТЕ