Kako je SNSD razorio banjalučki sport?

Crvena hobotnica razorila je sve pore društva, a pored privrede, stanovništva, bankarskog sektora, cunami je opustošio brojne sportske klubove i kulturne institucije.

Republika Srpska 16.08.2016 | 07:14
Kako je SNSD razorio banjalučki sport?
Prikupljajući građu za tekst o propasti FK Leotara i trebinjskog sporta, došao sam do saznanja da su Hercegovci još dobro i prošli, i da je režim najviše zla nanio banjalučkim sportskim klubovima To se prije svega odnosi na Fudbalski i Košarkaški klub Borac, koji su smišljeno i planski uništeni kako bi napredovali i u prvi plan izbili privatni klubovi Milorada Dodika i njegovih tajkuna.

Košarkaški klub Borac dugo vremena je bio neprikosnoven u Republici Srpskoj, igrao je finala plej-ofa najčešće sa trebinjskim Leotarom i uobičajeno lako osvajao domaće trofeje i titule. Borac je godinama bilježio uspjehe i na međunarodnim takmičenjima, u Kupu Radivoja Koraća i Kupu Rajmonda Saporte.

Ipak, od 2000. godine počinju problemi. Te godine Borac je izgubio finalni dvoboj sa komšijama iz Laktaša, ekipe „Igokea“ koja je u vlasništvu Milorada Dodika, a finalni meč u Banjaluci aprila 2000. obilježila je tuča u kojoj je obezbjeđenje tadašnjeg premijera Milorada Dodika pretuklo navijače Borca, uglavnom maloljetnike, jer su pogrdno skandirali premijeru.

Tuča na tribinama bila je samo uvertira u žešće i ozbiljnije napade na KK Borac.

Dodikov klub od tada je „u liftu“, počinje ubrzano da se razvija i dobija milionski budžet, a sa druge strane sponzori i država naputili su KK Borac koji je upao u velike probleme i dugove. Poslednji ekser u Borčev sanduk zakucao je Dodikov kum Ranko Škrbić, zloglasni ministar zdravlja, koji je od 2007. bio predsjednik KK Borca.

U to vrijeme košarkaši su potpisivali velike i precijenjene Ugovore, isplaćivani su „na ruke“, a kasnije su presude, blokade računa i prinudne naplate potpuno paralisale KK Borac. Istovremeno, Dodikova Igokea sve više jača, seoski klub dobija evropsku dvoranu, igrače, sponzore i budžet od 6 000 000 maraka, što je 5 puta više nego što svi lokalni klubovi dobijaju od Skupština grada Banjaluka.

Dodikova kuma Branislava Milekić se postarala da Elektroprivreda RS i sva zavisna preduzeća godišnje izdvajaju stotine hiljada maraka za „Igokeu“. Dodik je mnogim privatnim firmama i tajkunima naredio da finansiraju njegov klub, a paradoksalno je da je jedan od sponzora „Igokee“ bio i banjalučki Vodovod, gradsko preduzeće kojem je opština Laktaši bila jedan od najvećih dužnika.

Dodikov tajkun Draško Ilić sahranio je FK Borac kako bi omogućio napredovanje svom privatnom seoskom Klubu Krupi na Vrbasu. Ilić je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i vlasnik firme „Eko-euro tim“ koja dobija milionske namještene poslove od grada i države, uglavnom za održavanje puteva i ulica.

Kao predsjednik FK Borca Draško Ilić je zatražio da se uvede stečaj u Klubu koji vodi jer su dugovanja Borca premašila 13 000 000 maraka, a krajnja namjera bila mu je da njegov seoski privatni klub nakon stečaja preuzme Borac, gradski stadion i imovinu. I dok Borac tone u dugove, Krupa na Vrbasu postaje prvak Republike Srpske i ulazi u Premijer ligu.

Samo vještačka trava na stadionu FK Krupe koštala je oko milion maraka a postavljena je u vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu na Vrbasu. To je trenutno jedini teren sa vještačkom travom u Republici Srpskoj, a zanimljivo da između ostalih javnih preduzeća FK Krupu na Vrbasu sponzorišu i HE na Drini iz Višegrada.

Neposredno nakon Ilićevog odlaska Borac je ispao iz Premijer lige BiH, a njegov nasljednik Dejan Kusturić imenovan je za novog predsjednika direktno iz Kabineta Željke Cvijanović. On je paralelno obavljao funkciju i direktora za marketing i prodaju u propaloj Banci Srpske, a ova mreža isprepletanih kadrova, preduzeća i sponzora možda najbolje pokazuje uvezanost SNSD-ovih tajkuna i političara u nakaradni sistem.

Marijan Beneš je najpoznatiji je boser BK Slavija iz Banjaluke, a upravo je u glavnom gradu Republike Srpske 1979. godine osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope nokautiravši francuza Žilberta Koena. Nažalost partijski kadrovi SNSD-a su i Slaviju doveli na rub provalije, pa i ona poslednjih godina dijelu sudbinu većine zapostavljenih i uništenih banjalučkih sportskih kolektiva.

Pobrajanjem svih posrnulih klubova i odgovornih rukovodećih kadrova mogao bi se napisati roman, a nekoliko karakterističnih primjera najbolje pokazuju na koji način SNSD i njegovi kadrovi sistematski razaraju sportske klube i udruženja u Banjaluci i ostalim dijelovima Republike Srpske.

(NebojsaVukanovic)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

brod

16.08.2016 05:30

Tako je brate Vukane,upamet se banjalučani na sledećim izborima.

ODGOVORITE
Name

Neo

16.08.2016 05:59

E jos da ima banjalucana bilo bi mozda i dobro!

Name

TSRS

16.08.2016 06:36

Draško M. (direktor RTRSa) je uništio Teniski savez RS...

Name

PERO

16.08.2016 14:01

DRAŠKO SE UPECAO NA ŽELJKINU MREŽU

Name

Metuzalem

16.08.2016 05:45

Vukane,svaka ti je zlatna!

ODGOVORITE
Name

Njegos

16.08.2016 06:01

Kada se samo sjetim one generacije koju je predvodio Kukic...a onda dolazi coban na vlast i potpuno devastira banjalucki sport..doslo je vrijeme da banjalucani u oktobru kazne cobane, ruralce, vroovce koji su toliko poseljacili grad, da ga ne mozes prepoznati.

ODGOVORITE
Name

Goran

16.08.2016 06:29

Tekst je u sustini dobar, osim primjedbe da Banja Luka nije glavni grad Republike Srpske, vec najveci. A drugo sto se tice banjaluckih klubova. Dio krivice snose i banjalucani. Vise su se zabavljali sportom u Srbiji i navijali sa srbijanske klubove, umjesto da su se orijentisali na banjalcke sportiste. Desilo se tako da je san i cilj svakog mladog sportiste bio da ide u Srbiju, odnosno Beograd ili Novi Sad i tamo nastavi karijeru. A banjalucki sportski klubovi se gusili u svom patriotizmu prema Srbiji, zapostavljajuci svoj status u RS i BiH. Slicno se desilo i u Velezu. Ali zato manja mjesta gdje vladaju "tajkuni" svoj ugled u drustvu kupuju kroz sport, jer tu se najvise manifestira "patriotizam" i "pripadnost" jednom narodu ili stranci. To su Dodik i njemu slicni odlicno prepoznali, i na osnovu to "patriotizma" su se dodatno obogatlili kroz beslplatne marketinge, donacije, sponzorstva i slicno, jer ne postoji zakon o vlasnistvu u sportu, vec su to jos uvijek Udruzenja gradjana i to je odlicno tlo za mahinacije za novcem i porezima. Zato neka vas ne cudi sto jedana Krupa pobijedi npr. FK Sarajevo ili Siroki, ili sto jedan Borac nemoze si kupiti mreze za golove, ili sto je BK Slavije nema ni za pertle na patikama, a da ne govorim o atletici, sahu, itd.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.08.2016 09:20

Nije loš komentar samo se novinar ogriješio o FK Krupa. Fudbalski radnici koji su tamo vrhunski vode klub a svi su djeca Borca. Pate za Borcem kojeg vole a ne mogu da mu priđu jer su ga razni hoštapleri preuzeli. Kada je predloženo jedino pametno riješenje da se klub da u stečaj(kako je i Čović uradio sa Zvezdom) to nije odgovaralo raznim smutljivcima koji cijede Borac jer bi sva upitna potraživanja bila nenaplativa

Name

Student

16.08.2016 06:36

Nikada nemojte zaboraviti kako je sa svojim mafiozima (Čubrilović Miloš) tukao mlade navijače Borca (našu djecu) u dvorani Borik!

ODGOVORITE
Name

Tuga

16.08.2016 06:55

Sad ta mala djeca i njihovi roditelji glasaju za Milu...

Name

Pero

16.08.2016 07:10

Nikad se ne zaboravlja

Name

Istočno Sarajevo

16.08.2016 07:19

Na isti način je opštinska vlast u INS uništila Slaviju.

Name

Licimuri

16.08.2016 08:54

Pa ih onda zaposlio i kupio. Eto, to smo mi.

Name

Slavija

16.08.2016 07:10

Prije četiri mjeseca za direktora BK Slavija izabran je Zoran Rašljić, baš onaj čovjek iz Dodikovog obezbjeđenja koji se vidi na snimku kako šakom u glavu udara golobrade navijače Borca. A Draško Milinović je slično što i svi pomenuti odradio u teniskom savezu. Bio je šef kabineta Cvijanovićeve i Dodika, a sada upravlja osloglašenom televizijom.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanka

16.08.2016 07:11

Vukan sipa rakete kao VBR-om i svaka pogadja metu. Sjajan i ocito raspolozen za pisanje u poslednje vrijeme

ODGOVORITE
Name

lesinar

23.08.2016 07:41

Naravno da sipa , idu izbori , svi se pred izbore sjete borca , svi su pametni i znaju sta ne valja, a sto neko rece sta je sa leotarom ili slavijom gdje vladaju ovi drugi... borac ce da prezivi i ove crvene , al nista bolje nece biti ni ako dodju neki drugi , nije borac zaduzen za godinu vec godinama, zato vukane sipaj negdje druge ziv bio pusti borac ....

Name

bl vultures

16.08.2016 07:12

Cekamo 15 godina, mozemo jos toliko! Vraticemo za batine u boriku!

ODGOVORITE
Name

XMEN

16.08.2016 07:14

PROBLEM JE ŠTO B.LUKOM NE VLADAJU B.LUČANI. PRE RATA LAKTAŠI SU OD SPORTA IMALI SAMO TRAKTORIJADU I NEKU FUDBAL.UTAKMICU DEBELI-MRŠAVI, A SADA... PITAM SE KO JE KRIV, PA SVE JE VUKAN REKAO, SAMO NEMA U B.LUCI B.LUČANA

ODGOVORITE
Name

cole

16.08.2016 12:07

Imamo i sad utakmicu debeli-mrsavi.. samo je sad sve vise mrsavih

Name

SNSD džemat

16.08.2016 08:01

SAD su do sada bacile TRI atomske bombe. Onu na Hirošimu su nazvali "Little Boy" (mali dječak). Onu na Nagasaki su nazvali "Fat Man" (debeli čovjek). Onu na Republiku Srpsku "Milorad Dodik" (Milorad Dodik).

ODGOVORITE
Name

Traktorista Mile

16.08.2016 08:19

Ovi potezi su smisljeni jer Dodik svesno unistava i prekraja istoriju narocito u sportu tako da ubija spotske klubove cije je postojanje vezano za zajednicku nam istoriju Ne podcjenjujuci nikoga stvara neku novu fazu u sport po nekakvim vuko.ebinama ali sve je to kratkog daha gradski sportski klubovi ce ponovo dominirati sportom uRS i BIH a razne Igoke. ce jednostavno nestati,jer su nakaradne i stvorene pljackom svih u RS.

ODGOVORITE
Name

pitanje

16.08.2016 08:36

Ima li išta na ovom svijetu da Ranko Škrbić nije uništio kako spavaš rođače

Name

Goca

16.08.2016 08:51

Spava super ... eno ga uzeo 17 stomatoloskih masina otvara kliniku u BL sa Kljajcinom boli ga neka stvar za sve

Name

Neko iz mase

16.08.2016 08:42

Živio Milorad Dodik, kralj sporta u Republici Srpskoj!

ODGOVORITE
Name

Jest vala

16.08.2016 11:22

On voli onaj sport u kom se koristi "reket"!

Name

Tako je bilo

16.08.2016 08:42

A onda Milorad Dodik pozva telefonom Ljubu Ćubića vlasnika Niskogradnje zatraži od njega da obezbedi plate za dva " crnca" koja su igrali za Igokeu ( jedan je imao platu 21 000 KM a drugi 30 000 KM! ) Ljubo mu odgovori: Ja moram da obezbjedim plate za mojih dvije stotine crnaca, a za te tvoje para nemam! I od tada Niskogradnja nije dobila niti jedan ozbiljan posao tipa autoput i sl. Znači, ko sada gradi autoputeve u RS taj je isplaćivao plate " crncima" u Igokei.

ODGOVORITE
Name

Scania

16.08.2016 09:30

I bus je taj kupio da ih može voziti kad Šef kaže.

Name

mami

16.08.2016 11:39

Samo tako Vukane, pravo u metu!

ODGOVORITE
Name

MILOS

16.08.2016 13:25

ONI SVE RASTURISE,CRVENA BANDA

ODGOVORITE
Name

Navijač Borca

16.08.2016 14:33

Koliko ja znam okruzenje oko mene u Modriči neznam nikoga ko navija za domaći klub iz RS-a, sve su to navijači Partizana i Zvijezde. A neznam nikoga iz Srbije da navija za neki klub iz RS-a. Pa postavljam pitanje šta je to sa nama, imali išta da volimo svoje.

ODGOVORITE
Name

Let's go fighter

16.08.2016 15:00

Postaviti rampu na Malti,kao sto je nekada bila.Zabraniti ljevcanskim seljacinama ulazak u grad.Igokeu i Krupu unistiti do temelja.Vaskrsnuce nas Borac vrlo brzo.

ODGOVORITE
Name

Goja Bl

16.08.2016 16:08

Ovdje je bitno istaći da većina njih niti voli banjaluku niti Borac. Rat je bio i u banjaluku se slilo sa svih strana ( drvar,glamoč,grahovo, kupres ..... ). Niko od njih ništa ne osjeća prema Borcu i Banjaluci. Možda će njihova djeca drugačije razmišljati .... Zato moramo stati u kraj svemu ovome što nam rade , a naravno i svi drugi koji dođu ako ništa ne promjene odmah ih sklanjati. Predaleko je ovo sve otišlo i daj bože da se može popraviti stanje za 10-ak godina. Zato Banjalučani pamet u glavu i nedajmo naš grad, nedajmo da nam njime upravljaju seljaci iz ......... Svi Na Izbore I zahtjevajmo Promjene. SZP

ODGOVORITE
Name

Smeško

16.08.2016 17:36

Ovakve "Borce" i treba uništiti! Ne zna se koji je gori! Tu je najmanje sporta...

Name

v

16.08.2016 18:12

Nebojsa kao vegeta si,u sve se mijesas.Kazu da si i u skoli bio tuzibaba.

ODGOVORITE
Name

Real

16.08.2016 20:39

Banjalucani danas zive u Svedskoj.. Trazili ste, gledajte.

ODGOVORITE
Name

kebab

17.08.2016 15:32

Problem je Zakon o sportu. Problem je što lokalne zajednice 40% daju za plate, a 1% za sport. Problem je što politika gura prste u sport. Istočno Sarajevo. Gje je FK Slavija, RK Slavija, imaju li košarku? Ko je na vlasti? SDS. Trebinje. Gdje je FK Leotar, RK Leotar, KK Leotar? Ko je na vlasti? PDP Dok nesposbni političari budu u foteljama, sport i kultura propada. Privreda i ekonomija su propali davno.

ODGOVORITE