Видео: Еспањета - легенда Валенсије, а није фудбалер!

Валенсија се на емотиван начин опростила од легенде клуба – Едуарда Еспање.

Фудбал 20.08.2016 | 21:30
Видео: Еспањета - легенда Валенсије, а није фудбалер!
Фудбалски клуб Валенсија искористио је припремну утакмицу са Фиорентином за представљање тима за нову сезону, међутим прво име спектакла на Местаљи био је Едуардо Еспања.

Не, није ријеч о новом, скупо плаћеном појачању Валенсије, нити о играчу Фиорентине који је можда покварио расположење домаћину, већ о економу који је послије 55 година у клубу испраћен у заслужену пензију.

Клуб са Местаље одлучио је да му се на прописан начин захвали и приредио му емотиван опроштај коме су осим садашње екипе и чланова млађих категорија присуствовали и бројни бивши играчи.

Седамдесетосмогодишњи Едуардо Еспања, или једноставно "Еспањета", како су га звали, посљедњи је изашао на терен уз овације са трибина Местаље.



Еспањета је све то заслужио преданим радом у клубу у којем је провео читав свој живот и чија је, без претјеривања, постао икона.

Обожавају га сви, од фудбалера којима је нон-стоп био на услузи, до навијача и управе клуба.

И сам Еспањета хтио је да постане фудбалер. Његов сан да заигра за Валенсије прекинула је саобраћајна несрећа на мотору у шеснаестој години, када је задобио повреде због којих је било и путино да ли ће моћи да хода.

Након тога било је јасно да од играња нема ништа, међутим, Еспања није одустајао од фудбала. Почео је да бјежи из школе и да долази на Местаљу како би дохваћао лопте на тренинзима и утакмицама, често без дозволе људи из клуба.

Ускоро је почео да ради у клубу као економ, а предан рад и воља да учи, те одличан однос који је изградио са играчима и тренерима пет година касније довели су га до првог тима Валенсије. Ту је остао до краја каријере, а у међувремену је постао и шеф свим економима у клубу.

Много играча долазило је и пролазило кроз Валенсију, неки су имали мање, а неки више успјеха, а свима њима на услузи је био Еспањета. Копачке које је он очистио и дресове које је он оправо обували су измађу Марио Кемпес, Давид Виља, Џон Керју, Сантијаго Кањизарес, Пабло Аимар, Гаиска Мендијета, Хуан Мата и сви други који су у протеклих 55 година играли за “слијепе мишеве”.

Ни 2003. када је напунио 65 година и испунио услов за пензију Бернардо Еспања није отишао из Валенсије. Клуб и Еспања договорили су се да он само формално оде у пензију али да настави са радом у вољеном клубу. У новембру 2014.  године уручена му је златна и дијамантска значка у знак захвалности, а тек ове године Еспања је одлучио да коначно оде у заслужену пензију.

Легендарног економа обожавају и навијачи Валенсије који су у неколико наврата чак и правили кореографије у његову част.



Мало је познато да је Еспања осим улоге економа испуњавао обављао и бројне друге послове и давао допринос клубу на све могуће начине. Због своје способности да “скине” потписе фудбалера често им је помагао да потпишу гомиле лопти, дресова, постера, застава и фотографија намијењених навијачима.

Упркос својој повреди која га је одвојила од фудбалског терена Еспања је наводно био одличан техничар с лоптом. Једна од анегдота која га прати је и она да му је легендарни Алфредо ди Стефано, када је био тренер Валенсије, забрањивао да се на тренинзима поиграва с лоптом пред играчима, како их не би деморалисао.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар