Video: Espanjeta - legenda Valensije, a nije fudbaler!

Valensija se na emotivan način oprostila od legende kluba – Eduarda Espanje.

Fudbal 20.08.2016 | 21:30
Video: Espanjeta - legenda Valensije, a nije fudbaler!
Fudbalski klub Valensija iskoristio je pripremnu utakmicu sa Fiorentinom za predstavljanje tima za novu sezonu, međutim prvo ime spektakla na Mestalji bio je Eduardo Espanja.

Ne, nije riječ o novom, skupo plaćenom pojačanju Valensije, niti o igraču Fiorentine koji je možda pokvario raspoloženje domaćinu, već o ekonomu koji je poslije 55 godina u klubu ispraćen u zasluženu penziju.

Klub sa Mestalje odlučio je da mu se na propisan način zahvali i priredio mu emotivan oproštaj kome su osim sadašnje ekipe i članova mlađih kategorija prisustvovali i brojni bivši igrači.

Sedamdesetosmogodišnji Eduardo Espanja, ili jednostavno "Espanjeta", kako su ga zvali, posljednji je izašao na teren uz ovacije sa tribina Mestalje.



Espanjeta je sve to zaslužio predanim radom u klubu u kojem je proveo čitav svoj život i čija je, bez pretjerivanja, postao ikona.

Obožavaju ga svi, od fudbalera kojima je non-stop bio na usluzi, do navijača i uprave kluba.

I sam Espanjeta htio je da postane fudbaler. Njegov san da zaigra za Valensije prekinula je saobraćajna nesreća na motoru u šesnaestoj godini, kada je zadobio povrede zbog kojih je bilo i putino da li će moći da hoda.

Nakon toga bilo je jasno da od igranja nema ništa, međutim, Espanja nije odustajao od fudbala. Počeo je da bježi iz škole i da dolazi na Mestalju kako bi dohvaćao lopte na treninzima i utakmicama, često bez dozvole ljudi iz kluba.

Uskoro je počeo da radi u klubu kao ekonom, a predan rad i volja da uči, te odličan odnos koji je izgradio sa igračima i trenerima pet godina kasnije doveli su ga do prvog tima Valensije. Tu je ostao do kraja karijere, a u međuvremenu je postao i šef svim ekonomima u klubu.

Mnogo igrača dolazilo je i prolazilo kroz Valensiju, neki su imali manje, a neki više uspjeha, a svima njima na usluzi je bio Espanjeta. Kopačke koje je on očistio i dresove koje je on opravo obuvali su izmađu Mario Kempes, David Vilja, Džon Kerju, Santijago Kanjizares, Pablo Aimar, Gaiska Mendijeta, Huan Mata i svi drugi koji su u proteklih 55 godina igrali za “slijepe miševe”.

Ni 2003. kada je napunio 65 godina i ispunio uslov za penziju Bernardo Espanja nije otišao iz Valensije. Klub i Espanja dogovorili su se da on samo formalno ode u penziju ali da nastavi sa radom u voljenom klubu. U novembru 2014.  godine uručena mu je zlatna i dijamantska značka u znak zahvalnosti, a tek ove godine Espanja je odlučio da konačno ode u zasluženu penziju.

Legendarnog ekonoma obožavaju i navijači Valensije koji su u nekoliko navrata čak i pravili koreografije u njegovu čast.



Malo je poznato da je Espanja osim uloge ekonoma ispunjavao obavljao i brojne druge poslove i davao doprinos klubu na sve moguće načine. Zbog svoje sposobnosti da “skine” potpise fudbalera često im je pomagao da potpišu gomile lopti, dresova, postera, zastava i fotografija namijenjenih navijačima.

Uprkos svojoj povredi koja ga je odvojila od fudbalskog terena Espanja je navodno bio odličan tehničar s loptom. Jedna od anegdota koja ga prati je i ona da mu je legendarni Alfredo di Stefano, kada je bio trener Valensije, zabranjivao da se na treninzima poigrava s loptom pred igračima, kako ih ne bi demoralisao.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar