Бојић тражи сједницу поводом афере "Транскрипти"

Потпредсједник СДС-а и посланик у Представником вијећу парламента БиХ Борислав Бојић упутио је у петак, 12. аугуста иницијативу за сазивање ванредне сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност поводом афере "Транскрипти“.

Република Српска 15.08.2016 | 10:44
Бојић тражи сједницу поводом афере "Транскрипти"
Бојић каже да је то његова пословничка обавеза као првог замјеника предсједавајућег ове комисије да затражи разматрање информације Министарства безбједности БиХ у вези с посљедњим дешавањима "која се тичу појаве транскрипата пресретнутних разговора која озбиљно инкриминишу рад и поступање главног тужиоца БиХ Горана Салиховића“.

Иако је вријеме годишњих одмора, сматра да би требала да буде заказана сједница ове комисије, а након тога евентулно ће се затражити и заказивање сједнице оба дома парламента, на којој би се разматрала предложена тачка дневног реда.

Јавност у БиХ је упозната путем медија о, како је навео, постојању тзв. транскрипата пресретнутих разговора између високопозиционираних функционера у Републици Српској и особе која се бави новинарским послом, а који бацају сјенку на професионалан рад и поступање главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

"Имајући у виду да, уколико би се потврдила аутентичност и основаност ових транскрипата, то би представљало подривање темеља правне државе којој БиХ на свом европском путу тежи, те сматрам да је од есенцијалне важности да најхитније сазовемо сједницу комисије на којој бисмо, уважавајући компетенције Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, расправили и разјаснили новонасталу ситуацију", наведено је у Бојићевом захтјеву.

У року од пет дана, предсједавајући Заједничке комисије Сифет Поџић има обавезу да сазове комисију, уколико постоји кворум.

"Систем мора да одговори на ова питања", категоричан је Бојић.

И потпредсједник СДС-а Огњен Тадић је на прес-конференцији казао да све ово упућује "да постоји спрега криминалних организација на свим нивоима у БиХ, а која одржава на власти људе који су спремни да у сваком моменту гурну руку у џеп грађана и присвоје оно што никада није било њихово“.

"Није ли довољна срамота Републике Српске да смо дошли до тога да јој предсједника мора да прислушкује овлаштени орган зато што постоји сумња да је упетљан у једну од највећих корупционашких афера у посљедњих 20 година, у којој је пропала једна од стабилних пословних банака у Српској", рекао је Тадић на прес-конференцији у Бањој Луци.

Истиче да та странка жели индивидуализацију одговорности, а да СДС-у није циљ да ово буде представљено као политички рат, већ рат против оних који претварају наше "друштво у дивљину“.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

вупер

15.08.2016 08:59

Нема од тог ниста, пуно њих има у афери. Измислице они несто да се затаска. Одвајање Сребренице, или несто слицно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брицо

15.08.2016 09:43

Ово бих могло да превагне зато сто је њих пуно у разним аферама. Једино да се некакав независан нови одбор формира.

Name

Конацно и ови из Сдс се пробудили

15.08.2016 15:25

Конацно и ови из Сдс се пробудили из зимског сна. 15 дана вам треба за реакцију

Name

АЦО В .

15.08.2016 09:06

И наравно,кворума неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

15.08.2016 09:18

Браво.Све договорено.Кворум обезбиједјен.Почело је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

15.08.2016 09:42

Није проблем Сребреница она се не мозе одвојити по нити једном правном акту,проблем је Брцко који је у нивоу РС и Ф БиХ а вецину у истом имају Хрвати и Босњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак весељак

15.08.2016 09:50

Ја мислим да је најбоље кад је цовјек здрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

15.08.2016 10:17

НИ МАНЕ ДРЗАВЕ,НИ ВИСЕ БАГРЕ У ЊОЈ НА СВИМ НИВОИМА ВЛАСТИ! НАЈВЕЦИ ПРОБЛЕМ ОВЕ ДРЗАВЕ ЈЕ НАС ПРЕСДСЈЕДНИК.ОН ЈЕ И ПРЕДСЈЕДНИК И ВЛАДА И СКУПСТИНА И СУД И ТУЗИЛАСТВО И СВЕ ЗИВО.ПА ЈЕЛ ОН СВЕ И СВА У ОВОЈ ПРОКЛЕТОЈ НЕДОДЈИЈИ? БОЗЕ ДРАГИ ,САЦУВАЈ НАС И ДАЈ МАЛО ПАМЕТИ ОВОМ СМУСЕНОМ И ПРИГЛУПОМ НАРОДУ!!1

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

15.08.2016 11:09

НЕ ДИРАЈ ТИ НАМА НАШЕГ КНЕЗА ОД БАКИНАЦА, НАШЕГ МИЛУ, ОН НАМ ЈЕ СВЕ, НЕ ДА ОН РС, ЗАТО ЋУТИ

Name

избори

15.08.2016 11:40

САМО ДА ВИДИТЕ КАКО СЕ У Б.ЛУЦИ ВРБУЈУ ГЛАСАЦИ ДА ГЛАСАЈУ НА ИЗБОРИМА,ОБЕЦАВАЈУ ПОЈЕДИНЦИМА ЗАПОСЛЕЊА У ДРЗАВНИМ ФИРМАМА САМО ДА СКУПЕ БАР ПО ДВАДЕСЕТАК ГЛАСОВА. ПРВЕНСТВЕНО ОВИ ИЗ СОЦИЈАЛИСТА И ДНС-А.СРАМ ИХ БИЛО.

Name

Милан

15.08.2016 12:23

Свака част Бојићу и Тадићу! Мора се стати на крај овој криминалној власти, уништише нас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фидел

15.08.2016 12:54

Бице онако како Миле хоце. Он је и Уставни Суд, и власт и опозиција. Ради ста хоце и како хоце. Не мозете му ниста, апсолутно ниста ни ви ни Сарајево. Ста овај лампрда о транскипима.. Па ста је било са Литванцима, килом злата, Бобар, папцима и тоне тога .. да не набрајам. Овој горе прици мозе само будала вјеровати. Ево на дрзавном нивоу Иваниц је ко каква дебилна копија Додика. Сигурно се Бакир и СДА окрецу Додику и ту бар знају са каквим злом имају посла. Престаните прицати глупости, ово је Додикстан и Баји нико ниста не мозе. Референдум це бити, а послије референдума иде ста Баја хоце. Баја је први јавно поцео прицати како је Босна ниста и како он то не воли, онда сте сви ко папиге понављали и сад вам је то усло у подсвјест. Република Српска је Додикстан, и тако треба да буде. Пуна подрска предсједнику нека ради ста хоце и колико хоце, ово остало је пудер за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буснови

15.08.2016 13:03

Јес та ватрогасна школа чудо,човјек се у све разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ало

15.08.2016 15:45

Хоце ли Мицо Мициц бити цлан те комисије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

16.08.2016 07:40

Господине Бојићу, док по Игману парадирају хорде СДА крвожедника у новим ратним униформама, ти се бавиш транскриптима.

ОДГОВОРИТЕ