Bojić traži sjednicu povodom afere "Transkripti"

Potpredsjednik SDS-a i poslanik u Predstavnikom vijeću parlamenta BiH Borislav Bojić uputio je u petak, 12. augusta inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost povodom afere "Transkripti“.

Republika Srpska 15.08.2016 | 10:44
Bojić traži sjednicu povodom afere "Transkripti"
Bojić kaže da je to njegova poslovnička obaveza kao prvog zamjenika predsjedavajućeg ove komisije da zatraži razmatranje informacije Ministarstva bezbjednosti BiH u vezi s posljednjim dešavanjima "koja se tiču pojave transkripata presretnutnih razgovora koja ozbiljno inkriminišu rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića“.

Iako je vrijeme godišnjih odmora, smatra da bi trebala da bude zakazana sjednica ove komisije, a nakon toga eventulno će se zatražiti i zakazivanje sjednice oba doma parlamenta, na kojoj bi se razmatrala predložena tačka dnevnog reda.

Javnost u BiH je upoznata putem medija o, kako je naveo, postojanju tzv. transkripata presretnutih razgovora između visokopozicioniranih funkcionera u Republici Srpskoj i osobe koja se bavi novinarskim poslom, a koji bacaju sjenku na profesionalan rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

"Imajući u vidu da, ukoliko bi se potvrdila autentičnost i osnovanost ovih transkripata, to bi predstavljalo podrivanje temelja pravne države kojoj BiH na svom evropskom putu teži, te smatram da je od esencijalne važnosti da najhitnije sazovemo sjednicu komisije na kojoj bismo, uvažavajući kompetencije Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, raspravili i razjasnili novonastalu situaciju", navedeno je u Bojićevom zahtjevu.

U roku od pet dana, predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić ima obavezu da sazove komisiju, ukoliko postoji kvorum.

"Sistem mora da odgovori na ova pitanja", kategoričan je Bojić.

I potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić je na pres-konferenciji kazao da sve ovo upućuje "da postoji sprega kriminalnih organizacija na svim nivoima u BiH, a koja održava na vlasti ljude koji su spremni da u svakom momentu gurnu ruku u džep građana i prisvoje ono što nikada nije bilo njihovo“.

"Nije li dovoljna sramota Republike Srpske da smo došli do toga da joj predsjednika mora da prisluškuje ovlašteni organ zato što postoji sumnja da je upetljan u jednu od najvećih korupcionaških afera u posljednjih 20 godina, u kojoj je propala jedna od stabilnih poslovnih banaka u Srpskoj", rekao je Tadić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ističe da ta stranka želi individualizaciju odgovornosti, a da SDS-u nije cilj da ovo bude predstavljeno kao politički rat, već rat protiv onih koji pretvaraju naše "društvo u divljinu“.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

vuper

15.08.2016 08:59

Nema od tog nista, puno njih ima u aferi. Izmislice oni nesto da se zataska. Odvajanje Srebrenice, ili nesto slicno

ODGOVORITE
Name

Brico

15.08.2016 09:43

Ovo bih moglo da prevagne zato sto je njih puno u raznim aferama. Jedino da se nekakav nezavisan novi odbor formira.

Name

Konacno i ovi iz Sds se probudili

15.08.2016 15:25

Konacno i ovi iz Sds se probudili iz zimskog sna. 15 dana vam treba za reakciju

Name

ACO V .

15.08.2016 09:06

I naravno,kvoruma nece biti.

ODGOVORITE
Name

p

15.08.2016 09:18

Bravo.Sve dogovoreno.Kvorum obezbijedjen.Počelo je...

ODGOVORITE
Name

Leko

15.08.2016 09:42

Nije problem Srebrenica ona se ne moze odvojiti po niti jednom pravnom aktu,problem je Brcko koji je u nivou RS i F BiH a vecinu u istom imaju Hrvati i Bosnjaci.

ODGOVORITE
Name

seljak veseljak

15.08.2016 09:50

Ja mislim da je najbolje kad je covjek zdrav

ODGOVORITE
Name

domi

15.08.2016 10:17

NI MANE DRZAVE,NI VISE BAGRE U NJOJ NA SVIM NIVOIMA VLASTI! NAJVECI PROBLEM OVE DRZAVE JE NAS PRESDSJEDNIK.ON JE I PREDSJEDNIK I VLADA I SKUPSTINA I SUD I TUZILASTVO I SVE ZIVO.PA JEL ON SVE I SVA U OVOJ PROKLETOJ NEDODJIJI? BOZE DRAGI ,SACUVAJ NAS I DAJ MALO PAMETI OVOM SMUSENOM I PRIGLUPOM NARODU!!1

ODGOVORITE
Name

PERO

15.08.2016 11:09

NE DIRAJ TI NAMA NAŠEG KNEZA OD BAKINACA, NAŠEG MILU, ON NAM JE SVE, NE DA ON RS, ZATO ĆUTI

Name

izbori

15.08.2016 11:40

SAMO DA VIDITE KAKO SE U B.LUCI VRBUJU GLASACI DA GLASAJU NA IZBORIMA,OBECAVAJU POJEDINCIMA ZAPOSLENJA U DRZAVNIM FIRMAMA SAMO DA SKUPE BAR PO DVADESETAK GLASOVA. PRVENSTVENO OVI IZ SOCIJALISTA I DNS-A.SRAM IH BILO.

Name

Milan

15.08.2016 12:23

Svaka čast Bojiću i Tadiću! Mora se stati na kraj ovoj kriminalnoj vlasti, uništiše nas!!!

ODGOVORITE
Name

Fidel

15.08.2016 12:54

Bice onako kako Mile hoce. On je i Ustavni Sud, i vlast i opozicija. Radi sta hoce i kako hoce. Ne mozete mu nista, apsolutno nista ni vi ni Sarajevo. Sta ovaj lamprda o transkipima.. Pa sta je bilo sa Litvancima, kilom zlata, Bobar, papcima i tone toga .. da ne nabrajam. Ovoj gore prici moze samo budala vjerovati. Evo na drzavnom nivou Ivanic je ko kakva debilna kopija Dodika. Sigurno se Bakir i SDA okrecu Dodiku i tu bar znaju sa kakvim zlom imaju posla. Prestanite pricati gluposti, ovo je Dodikstan i Baji niko nista ne moze. Referendum ce biti, a poslije referenduma ide sta Baja hoce. Baja je prvi javno poceo pricati kako je Bosna nista i kako on to ne voli, onda ste svi ko papige ponavljali i sad vam je to uslo u podsvjest. Republika Srpska je Dodikstan, i tako treba da bude. Puna podrska predsjedniku neka radi sta hoce i koliko hoce, ovo ostalo je puder za djecu.

ODGOVORITE
Name

busnovi

15.08.2016 13:03

Jes ta vatrogasna škola čudo,čovjek se u sve razumije.

ODGOVORITE
Name

Alo alo

15.08.2016 15:45

Hoce li Mico Micic biti clan te komisije?

ODGOVORITE
Name

kameleon

16.08.2016 07:40

Gospodine Bojiću, dok po Igmanu paradiraju horde SDA krvožednika u novim ratnim uniformama, ti se baviš transkriptima.

ODGOVORITE