Проходао парализовани пацијент

Пацијент, који је због тешке повреде кичмене мождине остао парализован, успео је да прохода користећи само штаке и ортотичка средства. Лекари су претходно мислили да су нерви пацијента неповратно оштећени.

Здравље 15.08.2016 | 07:36
Проходао парализовани пацијент
Пацијент је поново проходао захваљујући егзоскелету који је био повезан са његовим мозгом, а који је контролисао путем мисли.

Овај третман део је појекта Wалк Агаин који је покренуо лекарски тим из Сао Паола у Бразилу, са циљем да параплегичарима омогући да поново покрећу удове.

Неколико особа већ је успело да се покрене, али лекаре је највише изненадило то што је осам пацијената успело да поврати осећај додира на подручјима тела испод оних на којима се налазе повреде на кичми.

Научници верују да су код тих пацијената поједини нерви у мождини остали сачувани, а нервна веза успела поново да се активира захваљујући тренингу који је допринео пластичком преобликовању кореткса, односно поновном умрежавању одређених неуронских кола у мозгу.

Доктор Мигел Николелис, директор Центра за неуроинжењеринг Универзитета Дјук у САД, рекао је да се захваљујући овој методи седморо пацијената, који су раније били класификовани као потпуно парализовани, сада класификују као пацијенти са делимичном парализом.


“Код свих пацијената примећена је манифестација делимичног моторичког, тактилног, сензорног и висцералног опоравка функција”, рекао је Николелис.

Пацијенти су такође успели да у одређеном степену поврате контролу над бешиком и цревима, а примећено је и побољшање њихових кардиоваскуларних функција, пише Индепендент.

Ипак, стручњаци наглашавају да би непокретне особе ове вести требало да приме са великом дозом резерве.

“Ова истраживања се и даље налазе у раној фази, и тестирања су до сада вршена на малом броју пацијената са повредом кичмене мождине. Још смо далеко од проналаска третмана за пацијенте са оваквим типом повреде који доказано делује”, рекла је Ракел Сиганпорија, директорка Америчке асоцијације за повреде кичме (АСИА).

Б 92
фото: yоу тубе

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Револт

17.08.2016 21:39

Ајме, феноменално

ОДГОВОРИТЕ