Босна и Херцеговина - земља без наде

Читајући америчке декласификоване документе о БиХ, посебно о периоду уочи и након потписивања мировног споразума, постало ми је много јасније зашто је првих десет година након Дејтона прошло релативно глатко и зашто је било толико успјешних реформи - од интеграције оружаних снага, преко повратка избјеглица и имовине, јачања људских права, па до стварања заједничке валуте, регистарских таблица и многих других.

Босна и Херцеговина 15.08.2016 | 07:20
Босна и Херцеговина - земља без наде
У тим годинама међународна заједница је била фокусирана на БиХ. У њој је било десетине хиљада до зуба наоружаних миротвораца, новца је било на све стране, а дипломатске активности главних свјетских метропола биле су усредоточене на БиХ. Наравно, са многим одлукама се не слажем, али ипак не може се порећи да је пуно урађено.

Успут речено, причали су ми поједини међународни актери тог периода како су се преко границе под шињелима и поставама капута уносиле паре за све оне у БиХ за које се сматрало да могу направити искорак. Али о томе, као и о томе зашто је морало и требало бити очекивано да та политика неће успјети, можда неком другом приликом.

Након пропасти априлског пакета, међународна заједница се повукла и од тада у БиХ имамо стагнацију или, нажалост, чак и враћање у прошлост. Спали смо на то да би усвајање механизма координације - у нормалним околностима готово рутинске ствари - било поздрављено малтене као сам улазак БиХ у ЕУ, као што је поздрављено и подношење апликације за чланство у ЕУ - нешто што би у нормалним околностима било еквивалентно студенту који је поднио пријаву за упис на факултет.

Поређења ради, да ли бисте подигли шатор да прославите што вам је син попунио формуларе за упис на студиј? До те мјере је ситуација у БиХ данас комична и апсурдна. Међународна заједница нема визије ни воље шта урадити, све се своди на импровизацију, а домаћи фактори такво стање користе као позив на опструкцију и партијашење кроз трпање јавних ресурса у приватне џепове, док већина људи једва преживљава.

Ни уз помоћ странаца, а можда баш и упркос њој - грађани БиХ нису преузели одговорност за земљу. А земља чији грађани не могу пронаћи ни минимум заједничког интереса којим би притисли политичке и економске елите да раде мало и за њихове интересе не може се надати ничему добром.

Таква земља тешко и да може преживјети. 

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Клен

15.08.2016 06:29

Све је истина. Једино би било горе да сам се родио негдје у Африци. Жалим сваки дан што се нисам испалио на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.08.2016 06:36

У насем поуписменом политицки неписменом народу вази она А СТА МЕНЕ БРИГА НЕКА РАДЕ КАКО ОЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

15.08.2016 06:45

Надзивјети це ова земља и горе политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

15.08.2016 06:51

На жалост истина, постоји могућност потпуног распада земље и анархије. Када се исели становништво ко ће локалним моћницима нешто забранити и увести ред кад нема новаца, приходаи будућности.На жалост све је могуће јер држава без људи никоме ништа не знаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независни коментатор

15.08.2016 06:52

Па свима је јасно да је ова БиХ пукла. Апсолутно нема напретка ни у чему. Треба упоредити СФРЈ 20 година након рата и ово овде. Зашто на силу морамо? Наметнуте су нам и таблице и пасоши и застава и оружане снаге и много шта још..... Због чега? Како да ову заставу сматрам својом? Како да се поистовјетим са wестендорповим таблицама? На пасошу грб са звјездицама (мени мрским)..... Униформу ОС БиХ кад видим помислим да су неки Шпанци који раде за неки ФОР (ајфор, есфор...) И онда се од мене тражи да радим за добро ове државе. Као Србин. А знам да би ме бар 50-60% становника ове БиХ вољели видјети негдје далеко и сматрају да би им било боље без РС, без Срба.... Исто тако и ми контамо да нам није званичног Сарајева како би сви живјели у изобиљу али они нам покупише све паре, донације и уложена средства.... Хрватима фали и ентитет и средства и све остало да би били још јачи и да би још више скренули воду на своју страну. Све у свему ово је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радоњиц дусан

15.08.2016 07:31

Свака цаст

Name

Ах сто си искрен

15.08.2016 16:46

Све ти паре покупи Сарајево?? Ти си слијеп бас 100%. И теби нема наде.

Name

Америка

15.08.2016 07:10

Па они су је и створили са Српском крвљу али у жељи да Православље не ојача данас све гуше а највише Православце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2016 22:23

Покусај извести самоубиство из засједе,.....

Name

мики

15.08.2016 07:22

БиХ це увјек бити... сад сто постоје коцницари са свих страна па недају напријед и то це промјенити :) Мозда сада изгледа да је без наде али увјек је била и увјек бити с надом или не :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мики

15.08.2016 08:52

Ништа није сигурно осим смрти Мики, запамти.

Name

Бн

15.08.2016 08:53

А ко је оборио Априлски пакет???

ОДГОВОРИТЕ