Блокада: Жиранти поново у проблему

Након што је почео процес ликвидације у пропалој Банци Српске и Бобар банци, Агенција за банкарство почела је да издаје налоге за блокаду рачуна свих особа које имају неизмирене обавезе према овим банкама, али и њиховим жирантима. Из Удружења жираната огорчени су оваквим потезом Агенције.

Република Српска 14.08.2016 | 21:58
Блокада: Жиранти поново у проблему
Жиранти у Републици Српској поново су се нашли у проблему. Осим дужника Бобар и Банке Српске, Агенција за банкарство блокира и рачуне њихових жираната. На овај начин се покушава прикупити што више новца прије отварања стечајног поступка. Из Агенције за банкарство се у саопштењу правдају да су поменуте банке прије блокада дужницима достављале опомене.

Захтјеви ликвидационог управника за блокаду рачуна односе се прво на дужника, а потом у зависности од испуњавања обавеза дужника и на жиранте, као и лица повезана са дужником, што указује да постоји временска дистанца између блокаде рачуна дужника и њихових жираната.

Одлука Агенције је потпуно незаконита, одговарају из Удружења за заштиту жираната. Тврде да су годинама позивали Агенцију да бољом контролом спријечи банке да дају кредите сумњивим корисницима, без упозорења жирантима да гарантују кредит некоме ко ће тешко успјети да га измири. То Агенција није урадила, каже предсједник Удружења.

У Удружењу жираната разматрају и покретање судског поступка како би ова одлука Агенције била стављена ван снаге, а већ су предате и кривичне пријаве против више банака и микрокредитних организација које су свјесно увукле жиранте у дужничко ропство.

Пракса да жиранти измирују кредите за кориснике, који често имају и по неколико кредита које не плаћају у БиХ, постала је честа и прије ликвидација Бобар и Банке Српске. Само у случају Бобар банке тренутно се води више од 1000 процеса наплате дуговања од дужника, али и од њихових жираната.



(БН телевизија)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милојко

14.08.2016 18:01

Дакле нису криве битанге што не враћају већ банке које траже назад узето, уби нас дужнички лоби и лажна патетика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трајко

14.08.2016 18:24

Потписујем коментар Милојко

Name

Милорад 2.

15.08.2016 06:58

Зовите Бају пун је ко брод,банке су празне љуштуре у њима нема ниста.Сви зиранти одмах под шатор ено га Баја наступа,љубите га,грлите га,ј.в.о.

Name

Докле висе

14.08.2016 22:06

СНСД ојадио све банке па сад отимају од народа

ОДГОВОРИТЕ