Blokada: Žiranti ponovo u problemu

Nakon što je počeo proces likvidacije u propaloj Banci Srpske i Bobar banci, Agencija za bankarstvo počela je da izdaje naloge za blokadu računa svih osoba koje imaju neizmirene obaveze prema ovim bankama, ali i njihovim žirantima. Iz Udruženja žiranata ogorčeni su ovakvim potezom Agencije.

Republika Srpska 14.08.2016 | 21:58
Blokada: Žiranti ponovo u problemu
Žiranti u Republici Srpskoj ponovo su se našli u problemu. Osim dužnika Bobar i Banke Srpske, Agencija za bankarstvo blokira i račune njihovih žiranata. Na ovaj način se pokušava prikupiti što više novca prije otvaranja stečajnog postupka. Iz Agencije za bankarstvo se u saopštenju pravdaju da su pomenute banke prije blokada dužnicima dostavljale opomene.

Zahtjevi likvidacionog upravnika za blokadu računa odnose se prvo na dužnika, a potom u zavisnosti od ispunjavanja obaveza dužnika i na žirante, kao i lica povezana sa dužnikom, što ukazuje da postoji vremenska distanca između blokade računa dužnika i njihovih žiranata.

Odluka Agencije je potpuno nezakonita, odgovaraju iz Udruženja za zaštitu žiranata. Tvrde da su godinama pozivali Agenciju da boljom kontrolom spriječi banke da daju kredite sumnjivim korisnicima, bez upozorenja žirantima da garantuju kredit nekome ko će teško uspjeti da ga izmiri. To Agencija nije uradila, kaže predsjednik Udruženja.

U Udruženju žiranata razmatraju i pokretanje sudskog postupka kako bi ova odluka Agencije bila stavljena van snage, a već su predate i krivične prijave protiv više banaka i mikrokreditnih organizacija koje su svjesno uvukle žirante u dužničko ropstvo.

Praksa da žiranti izmiruju kredite za korisnike, koji često imaju i po nekoliko kredita koje ne plaćaju u BiH, postala je česta i prije likvidacija Bobar i Banke Srpske. Samo u slučaju Bobar banke trenutno se vodi više od 1000 procesa naplate dugovanja od dužnika, ali i od njihovih žiranata.



(BN televizija)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milojko

14.08.2016 18:01

Dakle nisu krive bitange što ne vraćaju već banke koje traže nazad uzeto, ubi nas dužnički lobi i lažna patetika

ODGOVORITE
Name

Trajko

14.08.2016 18:24

Potpisujem komentar Milojko

Name

Milorad 2.

15.08.2016 06:58

Zovite Baju pun je ko brod,banke su prazne ljušture u njima nema nista.Svi ziranti odmah pod šator eno ga Baja nastupa,ljubite ga,grlite ga,j.v.o.

Name

Dokle vise

14.08.2016 22:06

SNSD ojadio sve banke pa sad otimaju od naroda

ODGOVORITE