Сви (не)потписани колективни уговори

Бука у вези са колективним уговорима не јењава. С обзиром на то да је потписивање Општег колективног уговора пало у воду, све очи су упрте у Посебне колективне уговоре. Истраживали смо који Посебни колективни уговори су потписани, а који остављени по страни.

Република Српска 14.08.2016 | 18:47
Сви (не)потписани колективни уговори
Иако се чини да је потписивање посебних колективних уговора у јеку, помало заборављени, али најбитнији за привреду Српске и раднике је реални сектор. За сада није потписан ниједан колективни уговор за раднике из ове сфере.

Послодавци тврде да чекају ред, односно да држава заврши посао са буџетским корисницима.

Ништа боље није прошло ни здравство, јер радници здравственог сектора припадају Фонду здравственог осигурања Републике Српске, а не буџетлијама. Потпис је стављен на уговоре у управи, просвјети, полицији и правосуђу. Варничења не мањка по питању општег колективног уговора. Синдикалци остају при ставу да је непотписивањем настала правна празнина.

Очигледно да се ситуација по питању договора социјалних партнера није нимало промијенила, а вјероватно неће ни до септембра. За то вријеме Влада Републике Српске, која је равноправан социјални партнер, нијемо посматра у каквим условима раде радници у привреди и даје декларативну подршку развоју производње. А и како би другачије кад је своје менаџерске способности довољно показала на предузећима који су у њеном власништву, као што су Геронтолошки центар "Слатекс", "Космо" и тако у недоглед.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ацо

14.08.2016 18:07

А стаз са 0.5 на 0.3? Спомињели то ко? Па мање цу имати 50км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

14.08.2016 20:17

П Р Е В А Р А !!!!

ОДГОВОРИТЕ