Svi (ne)potpisani kolektivni ugovori

Buka u vezi sa kolektivnim ugovorima ne jenjava. S obzirom na to da je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora palo u vodu, sve oči su uprte u Posebne kolektivne ugovore. Istraživali smo koji Posebni kolektivni ugovori su potpisani, a koji ostavljeni po strani.

Republika Srpska 14.08.2016 | 18:47
Svi (ne)potpisani kolektivni ugovori
Iako se čini da je potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora u jeku, pomalo zaboravljeni, ali najbitniji za privredu Srpske i radnike je realni sektor. Za sada nije potpisan nijedan kolektivni ugovor za radnike iz ove sfere.

Poslodavci tvrde da čekaju red, odnosno da država završi posao sa budžetskim korisnicima.

Ništa bolje nije prošlo ni zdravstvo, jer radnici zdravstvenog sektora pripadaju Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a ne budžetlijama. Potpis je stavljen na ugovore u upravi, prosvjeti, policiji i pravosuđu. Varničenja ne manjka po pitanju opšteg kolektivnog ugovora. Sindikalci ostaju pri stavu da je nepotpisivanjem nastala pravna praznina.

Očigledno da se situacija po pitanju dogovora socijalnih partnera nije nimalo promijenila, a vjerovatno neće ni do septembra. Za to vrijeme Vlada Republike Srpske, koja je ravnopravan socijalni partner, nijemo posmatra u kakvim uslovima rade radnici u privredi i daje deklarativnu podršku razvoju proizvodnje. A i kako bi drugačije kad je svoje menadžerske sposobnosti dovoljno pokazala na preduzećima koji su u njenom vlasništvu, kao što su Gerontološki centar "Slateks", "Kosmo" i tako u nedogled.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aco

14.08.2016 18:07

A staz sa 0.5 na 0.3? Spominjeli to ko? Pa manje cu imati 50km.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

14.08.2016 20:17

P R E V A R A !!!!

ODGOVORITE