Сурова истина: Зашто патите од несанице

Сваки пут када оставите неки посао недовршеним, то може утицати на ваш сан, а ево и како

Србија 14.08.2016 | 14:58
Сурова истина: Зашто патите од несанице
Сан је једнако битан за здравље исто као исхрана и физичка активност, јер  током спавања организам обнавља енергију која је потрошена током дана. Међутим, многи људи имају проблем санесаницом.

Нова студија говори о томе, да људи који стално нешто одуговлаче највероватније пате од несанице.

Ова Студија у којој је учествовало 600 људи показала је да они који одлажу извршење обавеза имају проблеме са спавањем.

Није јасно због чега је то повезано, али се научницима чини да се може објаснити забринутошћу и напетошћу особа које знају да морају обавити још пуно ствари пре одласка на спавање.

"У време одласка у кревет, људи који одуговлаче па због тога касне у извршавању својих обавеза, размишљају о стварима које треба да заврше, што им ствара тешкоће да заспу", каже ауторка студије Илана С. Хаиртон.



Ова студија је прва која показује везу између одугловлачења и несанице. Јутарњи типови особа мање оклевају да приону неком дневном задатку и имају мање проблема спавања у поређењу са вечерњим типовима.

Између вечерњих типова они који отежу чешће имају несаницу. Студија ће бити објављена у октобру у часопису Персоналитy анд Индивидуал Дифференцес.

Вечерњи типови склони су оклевању више од јутарњих. Јутарњи типови су савеснији, емоционално стабилнији и социјално пожељнији док су вечерњи типови неуротичнија и вероватније склонији тражењу новости.

На даље, истраживање показује да вечерњи типови људи чешће имају проблеме са самоконтролом што им отежава планирање обавеза.

Они започињу проблеме решавати касније током дана па како већ касне, постају нервозни, што их доводи до даљег одлагања пре него нешто учине.

Студија показује везу одлагања и инсомније, али не доказује да је одлагање изазива.

Могуће је да и други фактори, као перфекционизам, могу бити у позадини између ова два односа. Одлагање извршења обавеза може бити резултат несанице која омета функционисање особе.

Потребно је још истраживања да би се утврдила веза између проблема спавања и одлагања обавеза, али она свакако постоји, кажу научници.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

судо

14.08.2016 15:53

Ја не могу спавати само кад ме зеленаси узнемиравају

ОДГОВОРИТЕ