У десетој деценији помаже пацијентима

Деведесетогодишња Драгица Тутњиловић из Српца донирала је 2.000 марака како би помогла набавку медицинског апарата и опреме за србачки Дом здравља.

Република Српска 13.08.2016 | 18:30
У десетој деценији помаже пацијентима
Од овог новца купљен је најсавременији уређај за мјерење концентрације кисеоника у крви, док ће остатак новца бити издвојен за опремање новог гинеколошког одјељења.

Ова пензионерка која живи у Сарајеву, али неколико мјесеци годишње борави у Српцу, имала је велику жељу да свом родном крају на неки начин помогне. Одлучила се да то уради на начин који ће унаприједити развој примарне здравствене заштите.

"Хтјела сам да учиним нешто што ће бити од користи мојим суграђанима. Обишла сам многе земље, била чак и у Америци код једне од кћерки скоро пет година, али најљепше се осјећам у родном Српцу и није ми било жао одвојити новац од своје пензије коју примам већ 41 годину" рекла је Драгица која је раније давала и новчане прилоге за изградњу новог храма у Српцу.

Каже да би вољела да наше друштво више обрати пажњу на старе и немоћне особе и да се не устеже да пружи помоћ.

Радни вијек је провела у Јајцу, Броду, Дервенти, Сарајеву и Српцу обављајући многе послове, а посебно се истакла као шеф рачуноводства у једној сарајевској фирми.

Била је ангажована и у Народноослободилачком рату, а у том периоду налазила се у саставу Среског комитета Савеза комуниста Југославије.

Директор србачког Дома здравља Саша Јовичић рекао је да је пријатно изненађен позивом суграђанке која је на овај начин унаприједила рад Службе хитне помоћи, педијатрије и гинекологије који ће користити овај уређај.

Додао је да је ова установа већ дуже вријеме имала потребу за оваквим апаратом јер се њиме побољшава лијечење пацијената који се налазе у тешком здравственом стању. Посебно је користан за пацијенте који имају проблема са плућима и срцем, али и онима са сепсом.

"Врло је важно да брзо и ефикасно измјеримо концентрацију кисеоника у крви како бисмо што прије одредили терапију. Апарат је мален и лако преносив по одјелима што је још једна од његових предности, поред квалитета који је несумњив, јер се ради о производу једне чувене америчке фирме" истакао је Јовичић.

Рођендан

Бака Драгица Тутњиловић је 1. августа прославила 90. рођендан у кругу породице која је стигла са свих континената како би с њом обиљежила овај јубилеј. Међу њима је била и њена унука која ради као онколог у једној болници у Сан Франциску. Како каже, њено највеће богатство су двије кћерке, од којих једна живи с њом у Сарајеву, а друга је у САД, а од њих има четворо унучади и петоро праунучади.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грађанин

13.08.2016 18:25

Свака част бако Драгице. Свако добро желим.

ОДГОВОРИТЕ