U desetoj deceniji pomaže pacijentima

Devedesetogodišnja Dragica Tutnjilović iz Srpca donirala je 2.000 maraka kako bi pomogla nabavku medicinskog aparata i opreme za srbački Dom zdravlja.

Republika Srpska 13.08.2016 | 18:30
U desetoj deceniji pomaže pacijentima
Od ovog novca kupljen je najsavremeniji uređaj za mjerenje koncentracije kiseonika u krvi, dok će ostatak novca biti izdvojen za opremanje novog ginekološkog odjeljenja.

Ova penzionerka koja živi u Sarajevu, ali nekoliko mjeseci godišnje boravi u Srpcu, imala je veliku želju da svom rodnom kraju na neki način pomogne. Odlučila se da to uradi na način koji će unaprijediti razvoj primarne zdravstvene zaštite.

"Htjela sam da učinim nešto što će biti od koristi mojim sugrađanima. Obišla sam mnoge zemlje, bila čak i u Americi kod jedne od kćerki skoro pet godina, ali najljepše se osjećam u rodnom Srpcu i nije mi bilo žao odvojiti novac od svoje penzije koju primam već 41 godinu" rekla je Dragica koja je ranije davala i novčane priloge za izgradnju novog hrama u Srpcu.

Kaže da bi voljela da naše društvo više obrati pažnju na stare i nemoćne osobe i da se ne usteže da pruži pomoć.

Radni vijek je provela u Jajcu, Brodu, Derventi, Sarajevu i Srpcu obavljajući mnoge poslove, a posebno se istakla kao šef računovodstva u jednoj sarajevskoj firmi.

Bila je angažovana i u Narodnooslobodilačkom ratu, a u tom periodu nalazila se u sastavu Sreskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Direktor srbačkog Doma zdravlja Saša Jovičić rekao je da je prijatno iznenađen pozivom sugrađanke koja je na ovaj način unaprijedila rad Službe hitne pomoći, pedijatrije i ginekologije koji će koristiti ovaj uređaj.

Dodao je da je ova ustanova već duže vrijeme imala potrebu za ovakvim aparatom jer se njime poboljšava liječenje pacijenata koji se nalaze u teškom zdravstvenom stanju. Posebno je koristan za pacijente koji imaju problema sa plućima i srcem, ali i onima sa sepsom.

"Vrlo je važno da brzo i efikasno izmjerimo koncentraciju kiseonika u krvi kako bismo što prije odredili terapiju. Aparat je malen i lako prenosiv po odjelima što je još jedna od njegovih prednosti, pored kvaliteta koji je nesumnjiv, jer se radi o proizvodu jedne čuvene američke firme" istakao je Jovičić.

Rođendan

Baka Dragica Tutnjilović je 1. avgusta proslavila 90. rođendan u krugu porodice koja je stigla sa svih kontinenata kako bi s njom obilježila ovaj jubilej. Među njima je bila i njena unuka koja radi kao onkolog u jednoj bolnici u San Francisku. Kako kaže, njeno najveće bogatstvo su dvije kćerke, od kojih jedna živi s njom u Sarajevu, a druga je u SAD, a od njih ima četvoro unučadi i petoro praunučadi.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

građanin

13.08.2016 18:25

Svaka čast bako Dragice. Svako dobro želim.

ODGOVORITE