Пијани пјешаци Српској дужни 97.776 КМ

Пијани пјешаци у Републици Српској, којих је све више, на основу саобраћајног прекршаја који су починили дужни су 97.776 марака, рекли су у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

Република Српска 13.08.2016 | 16:18
Пијани пјешаци Српској дужни  97.776 КМ
Према подацима Министарства унутрашњих послова РС (МУП РС) у првих седам мјесеци ове године у односу на исти период лани, удвостручен је број пијаних пјешака који су санкционисани.

"У првих седам мјесеци ове године због кретања по коловозу под дејством алкохола санкционисано је 126 пјешака. У истом периоду прошле године санкционисан је 61 пјешак" рекли су у МУП-у Републике Српске.

У ИДДЕЕА истичу да је лани на територији РС пијаним пјешацима изречено 149 прекршајних налога, а плаћена је само четвртина, и то 7.987 марака.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић каже да је у РС посљедњих година повећан број возача који управљају путничким и теретним моторним возилима у алкохолисаном стању. Он је додао да је забиљежено и више пијаних пјешака.

"Очигледно је да казне нису уродиле плодом. Затражили смо измјену Закона и повећање казни, међутим и ако се усвоји, бојим се да ће то бити само привремена мјера и да ће побољшање бити видљиво само један краћи период" рекао је Јаћимовић.

Додаје да су Законом о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске прописане казне за пјешаке који се крећу по коловозу у алкохолисаном стању од 100 до 300 марака.

Јаћимовић наглашава да и у најбезбједнијим земљама по питању саобраћаја, нису само казне рјешење проблема.

"Потребан је континуиран рад у три сегмента: кажњавање, превентивне мјере односно кампање и научно-истраживачки рад. Тек тада ће статистике бити позитивне", рекао је Јаћимовић.

Дуг пијаних пјешака у Републици Српској који су починили саобраћајни прекршај, прије двије године био је дупло мањи и износио је 44.427 марака.

Кациге и телефони

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ укида се обавеза ношења кациге приликом вожње бицикла у насељу. Новим законом пјешацима се забрањује употреба мобилног телефона и слушалица у ушима док хода коловозом или иде преко пјешачког прелаза.

Нови Закон о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђа казне за возаче:





< 400 до 1.000 КМ - превоз дјетета млађег од 12 година на предњем сједишту

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

патриота.

13.08.2016 15:14

Ево'још један доказ!како се уништава СРПСКИ народ'на рачун пешака банда дигла из прорачуна наведену суму новаца.Па ви стварно мислите да је народ толико заостао!ја са се бавио комерциалним стварима.и добро знам како се то ради'како се руше фирме! и стварају мањкови,сада сам у мировини.

ОДГОВОРИТЕ