Pijani pješaci Srpskoj dužni 97.776 KM

Pijani pješaci u Republici Srpskoj, kojih je sve više, na osnovu saobraćajnog prekršaja koji su počinili dužni su 97.776 maraka, rekli su u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Republika Srpska 13.08.2016 | 16:18
Pijani pješaci Srpskoj dužni  97.776 KM
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, udvostručen je broj pijanih pješaka koji su sankcionisani.

"U prvih sedam mjeseci ove godine zbog kretanja po kolovozu pod dejstvom alkohola sankcionisano je 126 pješaka. U istom periodu prošle godine sankcionisan je 61 pješak" rekli su u MUP-u Republike Srpske.

U IDDEEA ističu da je lani na teritoriji RS pijanim pješacima izrečeno 149 prekršajnih naloga, a plaćena je samo četvrtina, i to 7.987 maraka.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da je u RS posljednjih godina povećan broj vozača koji upravljaju putničkim i teretnim motornim vozilima u alkoholisanom stanju. On je dodao da je zabilježeno i više pijanih pješaka.

"Očigledno je da kazne nisu urodile plodom. Zatražili smo izmjenu Zakona i povećanje kazni, međutim i ako se usvoji, bojim se da će to biti samo privremena mjera i da će poboljšanje biti vidljivo samo jedan kraći period" rekao je Jaćimović.

Dodaje da su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske propisane kazne za pješake koji se kreću po kolovozu u alkoholisanom stanju od 100 do 300 maraka.

Jaćimović naglašava da i u najbezbjednijim zemljama po pitanju saobraćaja, nisu samo kazne rješenje problema.

"Potreban je kontinuiran rad u tri segmenta: kažnjavanje, preventivne mjere odnosno kampanje i naučno-istraživački rad. Tek tada će statistike biti pozitivne", rekao je Jaćimović.

Dug pijanih pješaka u Republici Srpskoj koji su počinili saobraćajni prekršaj, prije dvije godine bio je duplo manji i iznosio je 44.427 maraka.

Kacige i telefoni

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ukida se obaveza nošenja kacige prilikom vožnje bicikla u naselju. Novim zakonom pješacima se zabranjuje upotreba mobilnog telefona i slušalica u ušima dok hoda kolovozom ili ide preko pješačkog prelaza.

Novi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH predviđa kazne za vozače:





< 400 do 1.000 KM - prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

patriota.

13.08.2016 15:14

Evo'još jedan dokaz!kako se uništava SRPSKI narod'na račun pešaka banda digla iz proračuna navedenu sumu novaca.Pa vi stvarno mislite da je narod toliko zaostao!ja sa se bavio komercialnim stvarima.i dobro znam kako se to radi'kako se ruše firme! i stvaraju manjkovi,sada sam u mirovini.

ODGOVORITE