Турска званично тражи да САД ухапси Гулена

Канцеларија главног тужиоца у Истанбулу упутила је писмо америчким властима у којем тражи притвор за муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, који живи у Пенсилванији, а кога турске власте оптужују да стоји иза прошломјесечног пропалог пуча у Турској, јавља Ројтерс, позивајући се на телевизију Си-Ен-Ен Турк.

Свијет 13.08.2016 | 16:01
Турска званично тражи да САД ухапси Гулена
Министарство правде Турске је Вашингтону прослиједило писмо, у којем је Гулен именован као "мозак" неуспјелог пуча покушаног 15. јула и оптужен по 10 различитих оптужби укључујући покушај свргавања владе, наводи данас турска телевизија, преноси британска агенција.

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је раније данас да Анкара неће пристати на компромисе када је у питању захтјев Вашингтону за изручење Гулена, који иначе демантује било какву умијешаност у покушај пуча у Турској у којем је погинуло више од 240 људи.

Изјава премијера Јилдирима је услиједила поводом најаве доласка потпредсједника САД Џозефа Бајдена у Турску 24. августа, преноси Тањуг.

Јилдирим је у обраћању турским новинарима рекао да се поправио став званичног Вашингтона према захтјеву турских власти за изручење Фетулаха Гулена.

Према ријечима турског премијера, од неуспјелог покушаја пуча 15. јула до данас суспендовано је или отпуштено укупно 81.494 људи, укључујући судије, војнике и државне службенике.

Коментари / 0

Оставите коментар