Turska zvanično traži da SAD uhapsi Gulena

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu uputila je pismo američkim vlastima u kojem traži pritvor za muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, a koga turske vlaste optužuju da stoji iza prošlomjesečnog propalog puča u Turskoj, javlja Rojters, pozivajući se na televiziju Si-En-En Turk.

Svijet 13.08.2016 | 16:01
Turska zvanično traži da SAD uhapsi Gulena
Ministarstvo pravde Turske je Vašingtonu proslijedilo pismo, u kojem je Gulen imenovan kao "mozak" neuspjelog puča pokušanog 15. jula i optužen po 10 različitih optužbi uključujući pokušaj svrgavanja vlade, navodi danas turska televizija, prenosi britanska agencija.

Turski premijer Binali Јildirim izjavio je ranije danas da Ankara neće pristati na kompromise kada je u pitanju zahtjev Vašingtonu za izručenje Gulena, koji inače demantuje bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča u Turskoj u kojem je poginulo više od 240 ljudi.

Izjava premijera Јildirima je uslijedila povodom najave dolaska potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u Tursku 24. avgusta, prenosi Tanjug.

Јildirim je u obraćanju turskim novinarima rekao da se popravio stav zvaničnog Vašingtona prema zahtjevu turskih vlasti za izručenje Fetulaha Gulena.

Prema riječima turskog premijera, od neuspjelog pokušaja puča 15. jula do danas suspendovano je ili otpušteno ukupno 81.494 ljudi, uključujući sudije, vojnike i državne službenike.

Komentari / 0

Ostavite komentar