Јованкина вила држави још недоступна

Зашто три године после смрти Титове удовице пропада кућа у којој је живела. Суд упорно не одлучује о захтеву да се ствари Брозове изместе, да би се здање реновирало.

Србија 13.08.2016 | 10:30
Јованкина вила држави још недоступна
За два месеца навршиће се три године откако је преминула Титова удовица и некадашња прва дама Југославије Јованка Броз, и исто толико од кад држава не може да уђе у своју вилу, у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75. Кућа од 750 квадрата, која је давно процењена на око четири милиона евра, и коју је држава купила пре више од пола века, из дана у дан систематски се урушава.

Разлог за то је, већ пословична "брзина" српског правосуђа, које више од две године води оставинску расправу иза покојне Брозове, и покушава да рашчивија шта коме у кући припада - шта је државно, а шта власништво Јованкиних наследника, односно сестара.

Управа за заједничке послове републичких органа поднела је још зимус предлог Првом основном суду у Београду, пред којим се води поступак, да се личне ствари најпознатије Личанке изместе у судски депо, да би у здање виле могле да уђу архитекте и грађевинци, и процене који радови су најургентнији. Суд им до данас није изашао у сусрет.

У Управи само кратко потврђују да вила коју је Титова удовица користила за живота није у употреби јер се води спор у вези са наследством.

"Оставински поступак је у току и покретне ствари се и даље налазе у вили, односно није било поступања суда у том смислу. По окончању тог поступка размотриће се питање реконструкције објекта ради привођења намени", стоји у допису Управе упућеном "Новостима".

Некада раскошна зграда налази се на атрактивној локацији, на Дедињу, преко пута Белог двора, и уколико би се средила, заиста би била репрезентативни објекат који би могли да користе државни органи. Уосталом, она се и води као "гостинска вила", што значи да би требало да служи за одседање страних гостију високиг ранга.

Адвокати наследника Јосипа Броза Тита и даље чекају да другостепени суд одлучи о њиховој жалби на одлуку Првог основног суда, у Београду, по којој они у оставинском поступку иза бившег југословенског председника не добијају - ништа! Према речима једног од заступника Виолете Кочић Митачек, суд би у међувремену требало да одлучи и о жалби поднетој због кршења права на суђење у разумном року. Титова оставина трајала је пуне 33 године.

Уместо тога, ограда око виле трули, отпада малтер и круни се фасада, унутра пробија влага... Са сваким наредним даном и сваком наредном кишом, незаустављиво пропада. Осим све већег трошка који држава има за њену поправку, Управа и сада издваја новац за обезбеђење које чува зграду и ствари у њој. Вода и грејање су, после смрти Брозове, искључени, па су бар ту издаци смањени.

Поставља се питање шта ће се са вилом десити ако и Јованкина, као и Титова оставинска расправа, потраје три деценије, и ко ће сносити последице због пропадања државне имовине? А да се оставина неће скоро завршити потврђују извори "Новости", наводећи да је поново тражен излазак на терен и попис затечених ствари. Како ствари стоје, кућа и намештај у њој су државни, а покретности (одећа, обућа, преписка, слике и фотографије, накит...) Јованкини.

Брозова је преминула 20. октобра 2013, а као њене наследнице остале су сестре Нада и Зора. Оне су поднеле суду пописне листе са стварима које су припадале Титовој удовици, док је попис онога што припада држави суду поднела државна комисија.

Иначе, у експертизи коју су, пре седам година, извршили стручњаци Грађевинског факултета оцењено је да је потребно хитно санирати прилазно степениште, терасе и тротоар. Грејање је уведено тек последњих година, због пропале котларнице, а пред крај Јованкиног живота урађен је санитарни чвор и поправљен кров.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар