Jovankina vila državi još nedostupna

Zašto tri godine posle smrti Titove udovice propada kuća u kojoj je živela. Sud uporno ne odlučuje o zahtevu da se stvari Brozove izmeste, da bi se zdanje renoviralo.

Srbija 13.08.2016 | 10:30
Jovankina vila državi još nedostupna
Za dva meseca navršiće se tri godine otkako je preminula Titova udovica i nekadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, i isto toliko od kad država ne može da uđe u svoju vilu, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75. Kuća od 750 kvadrata, koja je davno procenjena na oko četiri miliona evra, i koju je država kupila pre više od pola veka, iz dana u dan sistematski se urušava.

Razlog za to je, već poslovična "brzina" srpskog pravosuđa, koje više od dve godine vodi ostavinsku raspravu iza pokojne Brozove, i pokušava da raščivija šta kome u kući pripada - šta je državno, a šta vlasništvo Jovankinih naslednika, odnosno sestara.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa podnela je još zimus predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi postupak, da se lične stvari najpoznatije Ličanke izmeste u sudski depo, da bi u zdanje vile mogle da uđu arhitekte i građevinci, i procene koji radovi su najurgentniji. Sud im do danas nije izašao u susret.

U Upravi samo kratko potvrđuju da vila koju je Titova udovica koristila za života nije u upotrebi jer se vodi spor u vezi sa nasledstvom.

"Ostavinski postupak je u toku i pokretne stvari se i dalje nalaze u vili, odnosno nije bilo postupanja suda u tom smislu. Po okončanju tog postupka razmotriće se pitanje rekonstrukcije objekta radi privođenja nameni", stoji u dopisu Uprave upućenom "Novostima".

Nekada raskošna zgrada nalazi se na atraktivnoj lokaciji, na Dedinju, preko puta Belog dvora, i ukoliko bi se sredila, zaista bi bila reprezentativni objekat koji bi mogli da koriste državni organi. Uostalom, ona se i vodi kao "gostinska vila", što znači da bi trebalo da služi za odsedanje stranih gostiju visokig ranga.

Advokati naslednika Josipa Broza Tita i dalje čekaju da drugostepeni sud odluči o njihovoj žalbi na odluku Prvog osnovnog suda, u Beogradu, po kojoj oni u ostavinskom postupku iza bivšeg jugoslovenskog predsednika ne dobijaju - ništa! Prema rečima jednog od zastupnika Violete Kočić Mitaček, sud bi u međuvremenu trebalo da odluči i o žalbi podnetoj zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku. Titova ostavina trajala je pune 33 godine.

Umesto toga, ograda oko vile truli, otpada malter i kruni se fasada, unutra probija vlaga... Sa svakim narednim danom i svakom narednom kišom, nezaustavljivo propada. Osim sve većeg troška koji država ima za njenu popravku, Uprava i sada izdvaja novac za obezbeđenje koje čuva zgradu i stvari u njoj. Voda i grejanje su, posle smrti Brozove, isključeni, pa su bar tu izdaci smanjeni.

Postavlja se pitanje šta će se sa vilom desiti ako i Jovankina, kao i Titova ostavinska rasprava, potraje tri decenije, i ko će snositi posledice zbog propadanja državne imovine? A da se ostavina neće skoro završiti potvrđuju izvori "Novosti", navodeći da je ponovo tražen izlazak na teren i popis zatečenih stvari. Kako stvari stoje, kuća i nameštaj u njoj su državni, a pokretnosti (odeća, obuća, prepiska, slike i fotografije, nakit...) Jovankini.

Brozova je preminula 20. oktobra 2013, a kao njene naslednice ostale su sestre Nada i Zora. One su podnele sudu popisne liste sa stvarima koje su pripadale Titovoj udovici, dok je popis onoga što pripada državi sudu podnela državna komisija.

Inače, u ekspertizi koju su, pre sedam godina, izvršili stručnjaci Građevinskog fakulteta ocenjeno je da je potrebno hitno sanirati prilazno stepenište, terase i trotoar. Grejanje je uvedeno tek poslednjih godina, zbog propale kotlarnice, a pred kraj Jovankinog života urađen je sanitarni čvor i popravljen krov.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar