Ваша флашица за воду је вјероватно прљавија од wц шоље

Ако изнова користите једну те исту флашу коју допуњујете “чесмовачом” и хладите у фрижидеру, после овог текста ћете је сигурно бацити.

Здравље 13.08.2016 | 10:19
Ваша флашица за воду је вјероватно прљавија од wц шоље
Сајт који се бави оцењивањем фитнес опреме Тредмил Ревиеwс анализирао је колико се бактерија задржава на флашицама за воду, а добијени резултати показали су да пластика није најбоља амбалажа.

Многи од нас купују флаширану воду, а након тога користе флашу наредних неколико дана. Иако дође као уштеда новца и чување природне околине, ова навика је, према тиму из Тредмил рецензија, лоша по здравље.

Наиме, тим је обрисе са 12 боца воде за вишекратну употребу, које су користили атлетичари, послао на лабораторијску анализу. Налази су показали да су флаше садржале огроман број бактерија, више од 300.000 формираних јединица по квадратном центиметру.

“Ако бисмо упоредили ниво штетности пијења воде из коришћених флаша, онда бисмо језиком лаика рекли да је оно сто пута горе него да сте лизнули играчкицу свог пса”, наводе из тима.

Резултати су варирали у зависности од типа флаше. Наиме, флаше са клизним чепом су садржале највећи број бактерија. За њима су флаше које се затварају на притисак и обичне флаше на завртање чепа.

Флаше на сламчицу показале су се као “најчистије”, али истраживачи кажу да и оне имају само две јединице по квадратном центиметру мање од просечне кућне WЦ шоље.

Тредмил препоручује флаше или боце од нерђајућег челика, које треба прати што је могуће чешће.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

деx

13.08.2016 11:52

То, само купујте нову воду, и нове фласице, као да је здраво пити из пластике, лицемерје до бесвести...

ОДГОВОРИТЕ