Начин за намјештање јавних тендера

Посао реорганизације сједења посланика, вриједан 58.696 КМ, додијељен је фирми „Нова дрвна индустрија Врбас“, чији је власник Љубомир Ћубић, који је уједно и власник „Нискоградње“ Лакташи.

Република Српска 13.08.2016 | 08:42
Начин за намјештање јавних тендера
Ћубић је морао да добије овај посао, јер је и друга фирма која се пријавила на тендер такође у његовом власништву. „Нова ДИПО“ Горњи Подградци је за исти посао тражила око 10.000 КМ више, наведено је на скупштинском сајту. Наиме, Закон о јавним набавкама БиХ не забрањује да се за исти предмет набавке пријави више фирми истог власника.

Таква рупа у закону оставља бројне могућности за малверзације, упозоравају стручњаци за набавке.

"Примера ради, могуће је да се пријаве три фирме истог човека, па да прва и друга одустану, да би посао добила трећа, иако је понудила највише. То је посебно изражено када институције нерелано високо процене набавну вредност неке услуге или робе", кажу саговорници „ЕуроБлица“.

Јасно је да ова рупа и недореченост у закону отвара могућност многим малверзацијама, а многи је користе као легално средство за намештање тендера.

Ипак, најскупља ставка је нови конференцијски скупштински систем. Он ће да кошта 747.645 КМ, за око 97.000 КМ више од процењене суме, а посао је додељен групи понуђача „ТелеГроуп“ Бањалука, „ТСЕ“ Љубљана и „ТСЕ“ Београд. Бањалучка фирма део је истоимене компаније која послује још у Србији, Бугарској, Црној Гори, Македонији и Блиском истоку. Власник компаније је српски бизнисмен Миломир Глигоријевић. Такође, судећи према референцама београдске фирме „ТСЕ“, НС РС је изабрала озбиљног партнера, јер је комапнија, између осталог, уграђивала конференцијски и аудио систем Народне банке Србије.

Због ниже цене, поменута група фирми је у отвореном поступку набавке опреме за НС РС победила бањалучки „Ланацо“ који је до сада добијао скоро све послове овог типа у РС.

Набавку рачунара, рачунарске и мрежне опреме НС РС платиће још 28.990 КМ. Први лот вредан 19.000 добила је фирма „Драгичевић“, а други од око 10.000 КМ „ИнфоЕxперт“, обе из Бањалуке.

Паралелно са обновом сале, Народна скупштина Републике Српске обнавља и возни парк. Прихваћена је понуда од 189.000 КМ компаније „Аутокомерц В.С.“ Бањалука у власништву породице бизнисмена Јована Видовића.

Није наведено колико ће возила бити купљено и које класе, али је извесно да ће бити „шкоде“ чији је ова компанија званични дилер. Из Народне скупштине Републике Српске нисмо добили одговор на питања коме су лимузине конкретно намењене. Истовремено, понуда компаније „Идеал петрол“ Ненада Лубурића одбијена је уз образложење да понуђена возила не испуњавају захтеве из тендерске докуметације. „Идеал компањи“ је заступник „форда“.


Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

13.08.2016 07:49

НАЖАЛОСТ... ОВАКВЕ СТВАРИ МОЖЕМО САДА САМО ДА ПОСМАТРАМО... ИГРАЈУ СЕ "ДЕЛИЈЕ" И РАСИПАЈУ НОВАЦ. ТРЕБАЈУ ПОГЛЕДАТИ КАКО ИЗГЛЕДА ФРАНЦУСКИ ИЛИ ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕТ - ФРАНЦУЗИ ИМАЈУ ОБИЧНЕ ДРВЕНЕ КЛУПЕ, А ОНИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ У БРИСЕЛУ СЈЕДЕ У СТОЛИЦАМА КОЈЕ КОСТАЈУ ОКО 50 ЕВРА... КОЈИ СУ ОВО МОРОНИ... МОДЕЛ "ДРЖАВНИЧКОГ ЛУСУЗА" НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ЈЕ ПРВИ ПРОМОВИСАО МИЛОРАД ДОДИК И "ПОСТАВИО ЗАХТЈЕВАНЕ СТАНДАРДЕ" СА СВОЈИМ ПАЛАТАМА, НАМЈЕСТАЈЕМ, АВИОНИМА, ХЕЛИКОПТЕРИМА, АФИРМИРАНИМ ОДЈЕЛИМА И СЈЕДЕЉКАМА У СУМЊИВИМ КАФАНАМА - ТАКО ЈЕ ОН ИЗГЛЕДАО САМ СЕБИ ВЕЋИ И ВАЖНИЈИ, А МИСЛИО ЈЕ ДА ТО СВЕ ПОСЕБНО ИМПОНУЈЕ И НАШЕМ НАПАЋЕНОМ НАРОДУ ДА СЕ ОСЈЕЋА ВЕЋИМ И ВАЖНИЈИМ ... А ОВИ МАЛИ ПОЛИТИЧКИ ПОТРОНЧИЋИ КОЈИ СЈЕДЕ НА КОЈЕКАВИМ "ВАЖНИМ"МЈЕСТИМА У АДМИНИСТРАЦИЈИ, СУ СЕ ЛАКО ПРИЛАГОДИЛИ РАСИПНИШТВУ КОЈЕ БРАНИ "ДРЖАВНИ ИМИЏ" РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... КОЈИ ПРИМИТИВИЗАМ, ДОК ГОТОВО СВИ ГРАЂАНИ ОВЕ РЕПУБЛИКЕ ЈЕДВА ПРЕЖИВЉАВАЈУ, А ПОЛОВИНА ЈЕДВА ДА ИМА ШТА ДА ЈЕДЕ... ОВИМ ПОЛИТИЧАРИМА НИЈЕ ЦИЉ ДА ГРАЂАНИ ДОБИЈУ ОНО ШТО ИМ ЈЕ ПОТРЕБНО, НЕГО ДА ОНИ ИМАЈУ СВЕ ОНО ШТО ОНИ ПОЖЕЛЕ И СВАКА ЧАСТ ОНИ СУ У ТОМЕ ПОТПУНО УСПЈЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

13.08.2016 08:47

Све је тако, али ми их бирамо или не бирамо!

Name

Дипл.инг.

13.08.2016 09:02

Миле има авион, хеликоптер и пар аутомобила и све се плаћа из буџета. А тек комплет свита око тога...аеродром и особље, возачи, савјетници, секретарице, техничко особље, хотели, ручкови. А онда гдје су све остале гузоње? И за то увијек има. Нису важни лијекови у болницама, плате и пензије, школе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морген

13.08.2016 09:17

Раде Ћорић, Слободан Станковић, Младен Милановић КАЈА, Горан Марјановић, Маринко Ђукић, Перо Лукић КЕСО...провјерити њихове послове са државним фирмама и институцијама па ћете да видите шта и како се ради.

ОДГОВОРИТЕ