Način za namještanje javnih tendera

Posao reorganizacije sjedenja poslanika, vrijedan 58.696 KM, dodijeljen je firmi „Nova drvna industrija Vrbas“, čiji je vlasnik Ljubomir Ćubić, koji je ujedno i vlasnik „Niskogradnje“ Laktaši.

Republika Srpska 13.08.2016 | 08:42
Način za namještanje javnih tendera
Ćubić je morao da dobije ovaj posao, jer je i druga firma koja se prijavila na tender takođe u njegovom vlasništvu. „Nova DIPO“ Gornji Podgradci je za isti posao tražila oko 10.000 KM više, navedeno je na skupštinskom sajtu. Naime, Zakon o javnim nabavkama BiH ne zabranjuje da se za isti predmet nabavke prijavi više firmi istog vlasnika.

Takva rupa u zakonu ostavlja brojne mogućnosti za malverzacije, upozoravaju stručnjaci za nabavke.

"Primera radi, moguće je da se prijave tri firme istog čoveka, pa da prva i druga odustanu, da bi posao dobila treća, iako je ponudila najviše. To je posebno izraženo kada institucije nerelano visoko procene nabavnu vrednost neke usluge ili robe", kažu sagovornici „EuroBlica“.

Jasno je da ova rupa i nedorečenost u zakonu otvara mogućnost mnogim malverzacijama, a mnogi je koriste kao legalno sredstvo za nameštanje tendera.

Ipak, najskuplja stavka je novi konferencijski skupštinski sistem. On će da košta 747.645 KM, za oko 97.000 KM više od procenjene sume, a posao je dodeljen grupi ponuđača „TeleGroup“ Banjaluka, „TSE“ Ljubljana i „TSE“ Beograd. Banjalučka firma deo je istoimene kompanije koja posluje još u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bliskom istoku. Vlasnik kompanije je srpski biznismen Milomir Gligorijević. Takođe, sudeći prema referencama beogradske firme „TSE“, NS RS je izabrala ozbiljnog partnera, jer je komapnija, između ostalog, ugrađivala konferencijski i audio sistem Narodne banke Srbije.

Zbog niže cene, pomenuta grupa firmi je u otvorenom postupku nabavke opreme za NS RS pobedila banjalučki „Lanaco“ koji je do sada dobijao skoro sve poslove ovog tipa u RS.

Nabavku računara, računarske i mrežne opreme NS RS platiće još 28.990 KM. Prvi lot vredan 19.000 dobila je firma „Dragičević“, a drugi od oko 10.000 KM „InfoExpert“, obe iz Banjaluke.

Paralelno sa obnovom sale, Narodna skupština Republike Srpske obnavlja i vozni park. Prihvaćena je ponuda od 189.000 KM kompanije „Autokomerc V.S.“ Banjaluka u vlasništvu porodice biznismena Jovana Vidovića.

Nije navedeno koliko će vozila biti kupljeno i koje klase, ali je izvesno da će biti „škode“ čiji je ova kompanija zvanični diler. Iz Narodne skupštine Republike Srpske nismo dobili odgovor na pitanja kome su limuzine konkretno namenjene. Istovremeno, ponuda kompanije „Ideal petrol“ Nenada Luburića odbijena je uz obrazloženje da ponuđena vozila ne ispunjavaju zahteve iz tenderske dokumetacije. „Ideal kompanji“ je zastupnik „forda“.


Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

13.08.2016 07:49

NAŽALOST... OVAKVE STVARI MOŽEMO SADA SAMO DA POSMATRAMO... IGRAJU SE "DELIJE" I RASIPAJU NOVAC. TREBAJU POGLEDATI KAKO IZGLEDA FRANCUSKI ILI EVROPSKI PARLAMET - FRANCUZI IMAJU OBIČNE DRVENE KLUPE, A ONI PARLAMENTARCI U BRISELU SJEDE U STOLICAMA KOJE KOSTAJU OKO 50 EVRA... KOJI SU OVO MORONI... MODEL "DRŽAVNIČKOG LUSUZA" NA OVIM PROSTORIMA JE PRVI PROMOVISAO MILORAD DODIK I "POSTAVIO ZAHTJEVANE STANDARDE" SA SVOJIM PALATAMA, NAMJESTAJEM, AVIONIMA, HELIKOPTERIMA, AFIRMIRANIM ODJELIMA I SJEDELJKAMA U SUMNJIVIM KAFANAMA - TAKO JE ON IZGLEDAO SAM SEBI VEĆI I VAŽNIJI, A MISLIO JE DA TO SVE POSEBNO IMPONUJE I NAŠEM NAPAĆENOM NARODU DA SE OSJEĆA VEĆIM I VAŽNIJIM ... A OVI MALI POLITIČKI POTRONČIĆI KOJI SJEDE NA KOJEKAVIM "VAŽNIM"MJESTIMA U ADMINISTRACIJI, SU SE LAKO PRILAGODILI RASIPNIŠTVU KOJE BRANI "DRŽAVNI IMIDŽ" REPUBLIKE SRPSKE... KOJI PRIMITIVIZAM, DOK GOTOVO SVI GRAĐANI OVE REPUBLIKE JEDVA PREŽIVLJAVAJU, A POLOVINA JEDVA DA IMA ŠTA DA JEDE... OVIM POLITIČARIMA NIJE CILJ DA GRAĐANI DOBIJU ONO ŠTO IM JE POTREBNO, NEGO DA ONI IMAJU SVE ONO ŠTO ONI POŽELE I SVAKA ČAST ONI SU U TOME POTPUNO USPJELI.

ODGOVORITE
Name

mami

13.08.2016 08:47

Sve je tako, ali mi ih biramo ili ne biramo!

Name

Dipl.ing.

13.08.2016 09:02

Mile ima avion, helikopter i par automobila i sve se plaća iz budžeta. A tek komplet svita oko toga...aerodrom i osoblje, vozači, savjetnici, sekretarice, tehničko osoblje, hoteli, ručkovi. A onda gdje su sve ostale guzonje? I za to uvijek ima. Nisu važni lijekovi u bolnicama, plate i penzije, škole...

ODGOVORITE
Name

Morgen

13.08.2016 09:17

Rade Ćorić, Slobodan Stanković, Mladen Milanović KAJA, Goran Marjanović, Marinko Đukić, Pero Lukić KESO...provjeriti njihove poslove sa državnim firmama i institucijama pa ćete da vidite šta i kako se radi.

ODGOVORITE