Сумња у праведну подјелу земљишта

На подручју Бијељине би 1.026 хектара земљишта у власништву Града и Републике Српске ускоро требало да буде додијељено на кориштење пољопривредним произвођачима.

Република Српска 13.08.2016 | 08:02
Сумња у праведну подјелу земљишта
Комисија коју је прошле године формирао градоначелник Мићо Мићић, ових дана приводи посао крају, потврђено је у Одсјеку за пољопривреду града Бијељина.

"Ускоро ћемо имати тачне податке о томе које земљиште је у чијем власништву - града или републике, да ли је запуштено или обрађивано и по којем основу", каже шеф Одсјека Милан Савић.

Како подсјећа, на одређеним парцелама нису ријешени имовински односи, због чега је реституција прекинута.

"Људи су уведени у посјед, али њихова рјешења нису проведена, а проблем је и што у Републичкој управи за геодетско и имовинско правне послове подаци о земљишту годинама нису мијењани", појашњава Савић.

Ограничењем максималне површине која може да се изда, у граду ће настојати да изађу у сусрет што већем броју заинтерсованих, који према правилнику о додјели земљишта у закуп морају бити регистровани као пољопривредно газдинство. Интересовање за земљиште је велико, међутим, мало ко вјерује да ће тај посао бити одрађен.

Многи замјерају што се у Комисији која се бави овим послом нису и пољопривредници и представници села који најбоље знају ко колико обрађује.

"Ово земљишта што је остало, тешко ће бити праведно подијелити. Земљишта је мало, заинтересованих много и не видим начин да се тај посао заврши, осим да се подијели на све заинтересоване па колико буде", каже пољопривредник Бошко Радић.

Душан Петровић, млади пољопривредник из Чађавице, сматра да би приоритет требало дати породицама домаћина којима је у прошлости земља неправедно одузета.

"Мој дјед није дочекао да буде исправљена неправда, али би се морало водити рачуна о људима чија је очевина тек тако подијељена другима, а они су у ситуацији да земљу узимају у закуп", каже Петровић.

На подручју Бијељине има око 50.000 хектара обрадивог земљишта, од чега је око 4.000 хектара у власништву Републике Српске. Додјелом концесија дио је дат правним лицима на кориштење, док је дио јавним позивом из 2008. године подијељен пољопривредницима.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар