Sumnja u pravednu podjelu zemljišta

Na području Bijeljine bi 1.026 hektara zemljišta u vlasništvu Grada i Republike Srpske uskoro trebalo da bude dodijeljeno na korištenje poljoprivrednim proizvođačima.

Republika Srpska 13.08.2016 | 08:02
Sumnja u pravednu podjelu zemljišta
Komisija koju je prošle godine formirao gradonačelnik Mićo Mićić, ovih dana privodi posao kraju, potvrđeno je u Odsjeku za poljoprivredu grada Bijeljina.

"Uskoro ćemo imati tačne podatke o tome koje zemljište je u čijem vlasništvu - grada ili republike, da li je zapušteno ili obrađivano i po kojem osnovu", kaže šef Odsjeka Milan Savić.

Kako podsjeća, na određenim parcelama nisu riješeni imovinski odnosi, zbog čega je restitucija prekinuta.

"Ljudi su uvedeni u posjed, ali njihova rješenja nisu provedena, a problem je i što u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove podaci o zemljištu godinama nisu mijenjani", pojašnjava Savić.

Ograničenjem maksimalne površine koja može da se izda, u gradu će nastojati da izađu u susret što većem broju zaintersovanih, koji prema pravilniku o dodjeli zemljišta u zakup moraju biti registrovani kao poljoprivredno gazdinstvo. Interesovanje za zemljište je veliko, međutim, malo ko vjeruje da će taj posao biti odrađen.

Mnogi zamjeraju što se u Komisiji koja se bavi ovim poslom nisu i poljoprivrednici i predstavnici sela koji najbolje znaju ko koliko obrađuje.

"Ovo zemljišta što je ostalo, teško će biti pravedno podijeliti. Zemljišta je malo, zainteresovanih mnogo i ne vidim način da se taj posao završi, osim da se podijeli na sve zainteresovane pa koliko bude", kaže poljoprivrednik Boško Radić.

Dušan Petrović, mladi poljoprivrednik iz Čađavice, smatra da bi prioritet trebalo dati porodicama domaćina kojima je u prošlosti zemlja nepravedno oduzeta.

"Moj djed nije dočekao da bude ispravljena nepravda, ali bi se moralo voditi računa o ljudima čija je očevina tek tako podijeljena drugima, a oni su u situaciji da zemlju uzimaju u zakup", kaže Petrović.

Na području Bijeljine ima oko 50.000 hektara obradivog zemljišta, od čega je oko 4.000 hektara u vlasništvu Republike Srpske. Dodjelom koncesija dio je dat pravnim licima na korištenje, dok je dio javnim pozivom iz 2008. godine podijeljen poljoprivrednicima.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar