Анализа - најава: Најјача икада?! Почиње Премијер лига! О сваком тиму помало...

Енглеска верзија италијанских “седам сестара“. Само што су газде овде богатије од донова!

Фудбал 13.08.2016 | 13:00
Анализа - најава: Најјача икада?! Почиње Премијер лига! О сваком тиму помало...
Све је спремно за почетак судара титана. Пеп Гвардиола против Жозеа Муриња, хард-рок фудбал Јиргена Клопа против урлика Антонија Контеа, све проткано филозофијама седих глава Арсена Венгера и Клаудија Ранијерија док распоређени у круг зацакљених очију своју шансу вребају млади лавови Маурицио Покетино, Славен Билић, Валтер Мацари, Роналд Куман... Италијани су 90-их имали својих “седам сестара“ (Јувентус, Милан, Интер, Рома, Лацио, Фјорентина, Парма), Газета дело Спорт је у данашњем издању повукла парарелу мислећи на јурњаву Манчестер јунајтеда, Манчестер Ситија, Челсија, Арсенала, Ливерпула, Тотенхема и актуелног владара Премијер лиге. Једина разлика - у Италији су владали донови, у Премијер лиги су то неки чак и Енглезима не толико познати људи у црним оделима са лептир машнама и актовкама. Стигли су са свих страна света, али се се мудро склонили из кадра и славу препустили онима којима припада. Фудбалерима и фудбалским мудрацима крај аут линија. Газде ће се задовољити новцем, а њега никад није било више. Само мали делић утрошен је како би се довели најбољи професори које фудбалски свет има. Да науче Енглезе како се постаје најбољи на планети. Па да видимо како га је ко трошио и ко може чему да се нада.

АФЦ БОРНМУТ

У дебитантској сезони су отклонили све сумње и разуверили све скептике да из Чемпионшипа долазе искључиво екипе у чијем фудбалу не може да се ужива. Исти онај прелеп фудбал који су играли у Чемпионшипу, приказали су и у Премијер лиги и потпуно заслужено изборили опстанак. Сјајни стертег Еди Хау ће такав фудбал форсирати и у новој сезони. С разликом да се екипа битно променила од друголигашких времена. Ушао је велики новац у клуб, Борнмут је све мање фудбалска провинција и може себи да приушти позната и скупља имена. Отишао је јунак друголигашких дана Мет Ричи и он ће много недостајати овом тиму. Потрошено је огромних 18.000.000 евра на Џордана Ајба из Ливерпула за којегХау верује да ће експлодирати на југу Енглеске. Такође, потрошено је 14.000.000 евра на младиће Луиса Кука (Лидс) и Лиза Музеа (Авр) који би могли да буду открића Борнмутове сезоне. Хау методично и плански ствара нови, млађи и динамичнији Борнмут, али се офанзивна оријентација неће мењати и Борнмут ће наставити да игра на гол више. Таква филозофија је често малим клубовима била камен око врата у Премијер лиги, али Борнмут сјајно игра ту улогу. На опрез позива чињеница да више нису непознаница јачима од себе, да их нико неће потцењивати и да фактор изненађења више није један од кечева у рукаву. Плус је што ће имати здравог Калума Вилсона који је прескочио већи део претходне сезоне због тешке повреде. Други плус је што се опоравио Тајрон Мингс који је претходне сезоне одиграо само један меч, а ако он покаже зашто су за њим лудовали највећи енглески клубови пре две године, онда појачања у одбрани нису неопходна као што се то сада чини. Утисак је да су још јачи, али више од успешне борбе за опстанак је превелики залогај.

Стигли: Џордон Ајб (Ливерпул), Луис Кук (Лидс), Лиз Музе (Авр), Емерсон Хајндман (Фулам), Бред Смит (Ливерпул), Нејтан Аке (Челси). Потрошено: 35.100.000 евра

Отишли: Мет Ричи (Њукасл), Тони Елфик (Астон Вила), Ли Томлин (Бристол Сити), Силван Дистан (слободан), Џејден Стокли (Абердин), Хуан Итурбе (Рома). Зарађено: 19.400.000 евра.

АРСЕНАЛ

Прво питање које ће уочи нове сезоне и после доласка тренерских величина у ликовимаГвардиоле, Муриња и Контеа поставити свако ко размишља о Арсеналу: да ли ће ово коначно бити последњи круг диносауруса Арсена Венгера на Емирејтсу? Може бити, уговор му истиче следећег лета, али мало је вероватно, јер ако је неки клуб последњих година био имун на самоубилачке мисли - осим онда када се одлучивало о титули - онда је то био баш Арсенал. А тамо профит, за који је довољан сам пласман у Лигу шампиона, више цене од титула. Само једно звучно, мада са ценом од 45.000.000 евра вероватно и преплаћено (ништа чудно за Енглезе) појачање у виду Гранита Џаке слути на још једну разочавајућу сезону када је поход на трофеј у питању. Пре свега јер су и овог лета Венгеру измицали они који је највише желео и који су му били најпотребнији за пехар. Пре свих Џејми Варди илиГонзало Игуаин мада поред нападача као да фали и један врсни штопер, јер су Пер Мертезакер и Габријел Паулиста повређени. Ту је и вишегодишња рак-рана ВенгеровогАрсенала - повреде. Међутим, сав тај континуитет, а немојмо заборавити да у дводеценијској Венгеровој ери у Лондону Арсенал није био испод четврте позиције, требало би да гарантује још један пласман у врху табеле. Ако наводни налети на Ријада Марезадају резултат морао би да се подразумева.

Стигли: Гранит Џака (Борусија Менхенгладбах), Такума Асано (Санфрече Хирошима), Роб Холдинг (Болтон). Потрошено: 52.000.000 евра.

Отишли: Томаш Росицки, Метју Фламини, Велингтон Силва, Микел Артета. Зарађено: 0 евра.

БАРНЛИ

Јаки за Чемпионшип, али недовољно добри за Премијер лигу. Тако некако се гледа на Барнли уочи повратничке сезоне. Заслужено су протутњали кроз друголигашки караван, али чини се да им много тога фали да би прешли на следећи, далеко јачи ниво игрице. Делују као типичан представник из Чемпионшипа који се не снађе у најјачој конкуренцији. Остали су безЏоија Бартона, али то није ненадокнадив губитак. Остатак носилаца игре је ту, али су појачања неопходна и Шон Дајч би ускоро могао да изгуби стрпљење ако управа настави да се пасивно понаша на фудбалској пијаци и не одреши кесу за појачања. усталом, Барнли је на исти начин платио скупу цену пре две године када су се експресно вратили међу друголигаше. Похвално је да су одолели свим понудама за Мајкла Кина и продужили уговор са сјајним дефанзивцем, али то је тек један од приоритета. За сада су дошли самоГудмундсон и Поуп из Чралтона, а од Ливерпула је позајмљен Фланаган. Неопходне су куповине за везни ред где је прва места сјајни Ирац Хендрик који је блистао на ЕП, али Дерби не жели да га прода. Морају појачати и напад јер упркос доброј одрбани, она неће моћи да изнесе терет у Премијер лиги као што је то био случај у чемпионшипу. Клупска управа обећава четири или пет појачања до краја прелазног рока. Од тога зависи судбина Барнлија или их чека још један јо-јо.

Стигли: Јохан Берг Гудмундсон (Чарлтон), Ник Поуп (Барнли), Џон Фланаган (Ливерпул).Потрошено: 4.300.000 евра.

Отишли: Џои Бартон (Глазгов Ренџерс), Лојд Дајер (Бартон), Мет Гликс (Глазгов Ренџерс). Зарађено: 0 евра.

ЧЕЛСИ

Плави део Лондона је чекао Дијега Симеонеа, добио је Антонија Контеа, али после сасвим солидног утиска који су Италијани оставили на Еуру тешко да је било који навијач Челсија незадовољан. Додуше, разлог за такав оптимизам би требало да траже у Контеовимрезултатима у Јувентусу. Тамо је стигао маја 2011. године, Јуве је сезону завршио на седмом месту на табели, 24 бода иза Милана, већ следеће је почела доминација која и даље траје. У међувремену је раскрстио са неким “светим кравама“ у Торину и сигурно је да ће и у Челсију бити пуно болних резова због којих ће навијачи повремено падати у шизофренију. Већ се пише о понуди Јувентусу да преузме Сеска Фабрегаса, док се о растанку са Немањом Матићем не размишља што сведочи о томе да Плавци неће умирати у лепоти игре. Али Контеова досадашња каријера говори нам једно: он не уме драстично да погреши. Можда неће бити довољно да у првој сезони Челси са десете позиције скочи на прву, али ако неко зна да игра на резултат онда је то баш Конте. Додуше, проблем би могла да буде одбрана. Иста она која је прошле сезоне дебело подбацила. Предност је та што Челси ове сезоне неће играти у Европи, а то уме да буде од великог значаја.

Стигли: Миши Батшуаји (Олимпик Марсељ), Н’Голо Канте (Лестер Сити). Потрошено: 74.800.000;

Отишли: Мохамед Салах, Папи Ђилобођи, Стипе Перица, Абдул Рахман Баба, Нејтан Аке, Жереми Бога, Викторијан Ангбан, Матеј Делач, Томаш Калаш, Марко Амелија. Зарађено: 29.000.000 евра.

КРИСТАЛ ПАЛАС

Очајним играма у другом делу сезоне су дошли на руб испадања и умало доживели дебакл. Успели су да се спасу, а за Алана Пардјуа је то био знак да нешто коренито мора да се мења. Клуб је стао уз њега. Кристал Палас је од “малих” клубова најактивнији на фудбалској пијаци и спреман је да потроши огроман новац на стваарње тима који не би морао да брине за голи прволигашки живот. Верна публика на Селхурст Парку то свакако заслужује, а тим који ће отворити сезону још није готов производ са којим Пардју намерава да се упусти у премијерлигашки рат. Отишли су Адебајор и Гејл, али уместо њих стижу бољи.  Већ је потрошено близу 30.000.000 евра на Томкинса, Таунзенда и Манданду који доносе квалитет. Енглески репрезентативац делује као боље решење од Гејла. Међутим, проблем је што се на прагу одласка налази и најбољи играч Јаник Боласи за којег је наводно прихваћена понуда Евертона од огромних 35.000.000 евра. Палас га не продаје да би зарадио већ је план да се цела поменута сума и још приде који милион потроше на довођење рекордног појачања Кристијана Бентека. Пардју верује у голгетерски опоравак Белгијанца, те да ће са њим коначно добити игача који гарантује 15-20 голова у сезони. Ту не би био крај већ би напад додатно био ојачан доласцима Нијаса и Берахина што би значило крај великог  прелазног рока на Селхурст Парку. На папиру то делују као добре идеје, али да би Пардјуов план профункционисао, неопходно је да се поменути играчи врате у топ форму у којој већ нису дуже време. У супротном, Палас би могао да личи на ону бледу дружину из другог дела сезоне која није могла да победи никога.

Стигли: Андроуз Таунзенд (Њукасл), Џејмс Томкинс (Вест Хем), Стив Манданда (Марсељ). Потрошено: 27.300.000 евра.

Отишли: Двајт Гејл (Њукасл), Алекс Мекарти (Саутемптон), Бреде Хангеланд (крај каријере), Маруна Шамак (слободан), Емануел Адебајор (слободан), Адријан Маријапа (слободан), Крис Кетингс (Олдам). Зарађено: 12.000.000 евра

ЕВЕРТОН

Јасна је идеја са довођењем Роналда Кумана: показати свима, пре свега играчима уцртаним у клупским плановима, да Евертон дугорочно има високе амбиције. И он сам каже да плата од астрономских 6.000.000 фунти годишње није разлог због којег је отишао из Саутемптона. Мада му многи не верују. Било како, навијачи очекују много боље од 11. места из прошле сезоне и такав расплет чини се изводљивим, иако Карамеле нису биле посебно активне у прелазном року. Долазак Шанија Тарашаја је још у јануару уговориоРоберто Мартинез, Куман је довео само Идрису Гаја и Мартена Стекеленбурга и спасио их играња у Чемпионшипу, а тек после продаје Џона Стонса Манчестер Ситију за 55.600.000 евра стигао је и капитен Велса и доскорашњи стуб одбране Свонсија Ешли Вилијамс. Чека сеЈаник Боласи. Умар Нијасе, Ејдан Мекгиди и још понеки играчи остали су без бројева, тек даКуман покаже ко је главни, али све скупа овај тим Евертона не делује кадар да се умеша у борбу за Европу. А морао би, јер нема сумње да се још од времена Дејвида Мојесаусталио у “горњем дому“.

Стигли: Идриса Гај (Астон Вила), Мартен Стекеленбург (Фулам), Ешли Вилијамс. Потрошено: 23.500.000;

Отишли: Џон Стонс, Тим Хауард, Стивен Пијенар, Леон Осман, Тони Хиберт. Зарађено: 55.600.000.

ХАЛ СИТИ

Дилеме нема ко је први кандидат за испадање ове сезоне. Не зато што је Хал последњи који је попунио састав Премијер лиге за наступајућу сезону већ због свега што се дешава у клубу. Власник клуба Асем Алам је тешко болестан, а (не)бригу о клубу је преузео његов син Ехаб који је направио тотални хаос и жели да се што пре реши клуба. Због тога је отишао менаџер Стив Брус, због тога је клуб напустио велики број играча межу којима и најбољи Дијаме, а ниједно појачање није стигло. Навијачи су бесни, траже да се што пре нешто промени и да Ехаб прода клуба док још није касно… Могуће је да ће се то десити ускоро јер се појавио кинески конзорцијум који жели Тигрове. Али док се то не деси и ако се не деси, Хал је глинени голуб у немилосрдној премијерлигашкој конкуренцији. Какав је актуелни моменат најбоље говори податак да меч са Лестером дочекују са 13 расположивих професионалаца од којих су двојица голмани, а на клупи је неискусно и усиљено решење Мајк Филан. Тренутно нису за ни за врх табеле у Чемпионшипу. Ако не дођу нови власници и на брзину не потроше велики новац на појачања, знате против да се кладите у Премијер лиги ове сезоне.

Стигли: -

Отишли: Мохамед Дијаме (Њукасл), Соне Алуко (Фулам). Зарађено: 5.400.000 евра.

ЛЕСТЕР СИТИ

Клаудио Ранијери је, као и прошле сезоне када је, док је тим био на првом месту, причао да је једини циљ опстати у елити, најбоље то објаснио: “Веће су шансе да ЕТ (ванземаљац из култног филма, прим.аут) слети на Пикадили Циркус него да Лестер и ове сезоне освоји титулу“. И заиста, чуда се не дешавају сваки дан, па се чини да би и сам пласман међу четири најбоље био врхунски подвиг. Иако је утисак да Лестер у нову сезону улази јачи него лане. Под условом да заиста успе да одбије Арсенлове нападе на Ријада Мареза. Од носиоца игре отишао је само Н’Голо Канте, остао је Џејми Варди, а дошли Нампалис Менди, Ахмед Муса, Бартош Капустка, Луис Ернандез... И Лестер је пазио на дугорочну стабилност клуба, па је на појачања потрошио 500.000 мање но што је унео у клупску касу. Само, више неће целокупна јавност навијати за њих, конкуренција их неће потцењивати, а неће их ни судије симпатисати...  Изнад свега, играће и групну фазу Лиге шампиона, а у Премијер лиги пре почетка новембра чекају их и окршаји са Арсеналом, Ливерпулом, Манчестер јунајтедом, Челсијем и Тотенхемом. Четири последња на страни. Паклен распроед за тим који вероватно још покушава да схвати како је дођавола уопште и успео да освоји титулу?

Стигли: Ахмед Муса (ЦСКА Москва), Нампалис Менди (Ница), Бартош Капустка (Краковија), Рон-Роберт Цилер (Хановер), Луис Ернандез (Спортинг Хихон). Потрошено 47.500.000 евра;

Отишли: Н’Голо Канте, Андреј Крамарић, Рајан Вотсон Марк Шварцер... Зарађено: 45.800.000;

ЛИВЕРПУЛ

Оно прошле сезоне је било упознавање Јиргена Клопа и Премијер лиге. Није било времена и начина да Немац одмах уради оно због чега је доведен, превелики неред је затекао. Пасивним зимским прелазним роком је поручено да је сезона жртвована и да су изабрали стазу кроз Лигу Европе где су застали на последњем степенику. Да су успели, Клоп је могао да заслужи високу оцену. Од зиме је капарама за Грујића и Матипа наговестио да свој Ливерпул планира тек од овог лета. Успео је да у добром делу рашчисти Роџерсовнеред, тачније оне рушевине од тима које је иза себе оставио човек-тим Луис Суарез. КодКлопа се ништа неће вртети око једног човека, почео је да ствара и гради као у Дортмунду. Од темеља. Довео је Каријуса на гол уместо несигурног Мињолеа. Отарасио се Шкртела и Туреа уместо којих је поставио Матипа и Клавана које добро познаје из Бундеслиге. Отарасио се још неких епизодиста, а због довођења Грујића је продао ЏоаАлена. Лепо је зарадио и на Ајбу, а прави прилив новца се очекује продајом Бентекеа.Мане и Вајналдум су скупоцена појачања која ће одмах добити поверење као носиоци игре, али ту није крај. Месецима се чека леви бек. Прва жеља је Хектор из Келна, а алтернативаЏетро Виљемс. До краја прелазног рок треба очекивати и још једно појачање у офанзиви а шушкало се о именима Лукаса Моуре, Махмуда Дауда, Макса Мејера, Анвара Ел Газија…Клоп планира да игра без класичне деветке са много пресинга, динамике и мењања позиција офанзивних играча. Имао је довољно времена за привикавање на Премијер лигу, учинак почиње да му се броји од овог викенда.

Стигли: Садио Мане (Саутемптон), Лорис Каријус (Мајнц), Жоржињо Вајналдум (Њукасл), Жоел Матип (Шалке), Марко Грујић (Црвена звезда), Рагнар Клаван (Аугзбург), Алекс Манингер (Аугзбург), Лазар Марковић (Фенербахче), Марио Балотели (Милан). Потрошено:  80.000.000 евра.

Отишли: Џордон Ајб (Борнмут), Џо Ален (Стоук), Мартин Шкртел (Фенербахче), Бред Смит (Борнмут), Жоао Тешеира (Порто), Коло Туре (Селтик), Џон Фланаган (Барнли), Адам Богдан (Виган). Зарађено: 43.000.000 евра.

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Један од два највећа фаворита за титулу и тим који ће бити под посебном лупом јавности. Стигао је Пеп Гвардиола са јасним задатаком да све силне стотине милиона са Блиског истока преточи у стварање европске суперсиле. Додуше, очекивао се можда и нешто бомбастичнији прелазни рок са играчима који спадају у ТОП класу. Илкај Гундоган и Нолитото сигурно нису, али Гвардиола је некако тихо ипак успео да послодавце окрњи за чак 194.800.000 евра. У свим линијама бар по једно звучно појачање, можда ће проблем бити на бековским позицијама, али од Пепа не би изненадило када би систем прешалтао на 3-5-2. На припремама су, уосталом, штопере играли и Александар Коларов и Фернандо. А можда и није најбитније, јер је Ситијева снага је у офанзиви која је са Леројом Санеом, Нолитом и Габријелом Жезусом постала још бржа. Чини се ипак да ће много битније бити да ли ће Венсан Компани бити здрав и како ће се Џон Стонс уклопити, јер управо је штоперима најтеже у Гвардиолоним системима са високо постављеном последњом линијом. Биће потребно време да се све коцкице сложе, довођење овако младих појачања можда слути и на то да су се Грађани определили на неке дугорочне планове. Али кад је Гвардиола ту - а преко пута Жозе Мурињо - нема ту оправдања ни алибија. Само најбоље се рачуна.

Стигли: Џон Стонс (Евертон), Лерој Сане (Шалке),  Габријел Жезус (Палмеирас), Илкај Гундоган (Борусија Дортмунд), Нолито (Селта), Марлос Морено (Атлетико Насионал), Херонимо Рули (Малдонадо), Олександар Зинченко (Уфа). Потрошено: 194.800.000 евра;

Отишли: Един Џеко, Херонимо Рули, Флоријан Лажун, Мартин Демикелис, Марлос Морено, Арон Мој... Зарађено: 19.500.000.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Манчестер Јунајтед - прича овог лета. Опет су кренули из почетка. Од одласка АлексаФергусона, великан са Олд Трафорда не зна где бије. Није успело са Мојесом, није ништа урађено ни са Ван Галом за две године и овог лета је повучен потез после којег више ништа неће бити исто. Жозе Мурињо је сео на клупу која му је била суђена. А са Португалцем је стигла и револуција. Друга у последње три године. Она Ван Галова није донела ништа, па је пред Мурињом императив да Црвене ђаволе врати тамо где им је и место. У ту срвху, клуб је дао Мурињу практично неограничене ресурсе. Потрошено је 185.000.000 евра на три трансфера, оборен је светски рекорд за Погбу, доведен је и ЗлатанИбрахимовић… Све што је Мурињо пожелео, клуб му је испунио. Једноставно, Јунајтед више нема времена за бацање. Три сушне године су превише за клуб таквог реномеа и апетита. Године без титуле и епизодна улога на европској сцени су почели и финансијски да утичу на гиганта са Театра снова па лова више не капа као што је то било док је Ферги држао све под контролом и освајао велике титуле. Мурињов први задатак је да врати Јунајтед у борбу за титулу у Премијер лиги и уз пут га учини сигурним учесником Лиге шампиона. У ту сврху је и доведен лигашки терминатор Златан Ибрахимовића који је гарант тридесетак бодова у сезони и успешно решење за све бункере које ће Црвени ђаволи морати да пробијају. Погба ће узИбру имати сезону да се привикава и да потом преузме улогу газде у екипи, Баји је право појачање за последњу линију, а још један штопер би добро дошао. Појачања су врхунска, али пред Мурињом је и тежак задатак да пробуди спаваче Рунија, Депаја, Марсијала, Шнајдерлина, Дармијана…

Стигли: Пол Погба (Јувентус), Златан Ибрахимовић (ПСЖ), Хенрик Мхитарјан (Борусија Дортмунд), Ерик Баји (Виљареал). Потрошено: 185.000.000 евра

Отишли: Педи Мекнер (Сандерленд), Виктор Валдес (Милдзбро), Гиљермо Варела (Ајнтрахт Франкфурт), Ник Пауел (Мидлзбро). Зарађено: 5.250.000 евра

МИДЛЗБРО

Темпераментни Ајтор Каранка има високе амбиције. И имена које могу да послуже као основ за такво размишљање. Форма играча је, међутим, сасвим друго питање. Ако Алваро Негредо - стигао из Валенсије на позајмицу - буде играо као у најбољим данима Боро има чему да се нада. Још ако се Виктор Фишер снађе у Премијер лиги можда могу и у средину табеле. У супротном - повратак у Чемпионшип. Иако делује да се Боро - и то за мале паре - за елиту припремио боље него Хал и Барнли такође придошлице из друге лиге, опстанак није нешто што се може сматрати унапред осигураним. Оно што је прошле године красило екипу била је феноменална одбрана - најбоља у Чемпионшипу - али нису то играчи који су против себе имали асове какви су Златан Ибрахимовић или Серхио Агуеро. Такође,Каранка је у Чемпионшипу био доминантан на тактичком плану, тамо није имао конкуренцију. Овде га чекају Мурињо, Конте, Гвардиола... Друга је то димензија.

Стигли: Мартен де Рон (Аталанта), Виктор Фишер (Ајакс), Антонио Бараган (Валенсија), Гастон Рамирез (Саутемптон), Бернардо Еспиноза (Спортинг Хихон), Виктор Валдес (Манчестер јунајтед), Алваро Негредо (Валенсија), Бред Гузан (Астон Вила). Потрошено: 22.700.000;

Отишли: Рис Вилијамс, Џонатан Вудгејт, Конор Рипли, Мајкл Агаци, Кике Сола. Зарађено: 0 евра.

САУТЕМПТОН

Шесто место из прошле сезоне биће немогућа мисија за Свеце. Конкуренција за врх је много јача, а они улазе у првенство потпуно другачији. И сигурно слабињи. Ново лето је донело и нови егзодус са Сент Мериза. Опет су остали без неких носилаца игре, а поново им је отишао и тренер. Роналд Куман није одолео позиву Евертона, наследио га је искусниКлод Пуел који је радио добар посао у Ници. Француз се уклапа у профил иделаног тренера за Саутемптон. У маниим срединама где има јасног плана и могућности, добро је функционисао. Тако је имао успеха у Лилу и Ници, али не и у Лиону где је имао императив успеха. Саутемптон је средина без притиска, али и клуб који се дистанцирао од опасне зоне и ко зна како би се заједно снашли ако би ствари кренуле низбрдо. Клуб са југа Енглеске је опет невољно зарађивао као и претходних година. Није желео да прода носиоце игре, али је то урадио за праву цену па је на продајама Вањаме, Пелеа и Манеа инкасирао 76.000.000 евра. Укупно преко 250.000.000 евра на продаји играча за три године. Биланс за дивљење, а резултати нису трпрели. Тешко је очекивати више,  али чини се да ни у клубу немају амбицију и идеју како да направе корак даље. Задржали су неке битне адуте попутСоареша, Бертранда, Фонтеа, Тадића, Лонга… Појачали су се Редмондом који би требало да замени Манеа и Бајерновим ђаком Хојбјергом који би могао да буде откровење сезоне. Има ту довољно материјала за још један миран пласман у горњем делу табеле. Чека се куповина која ће надокнадити голове Грацијана Пелеа. Иако је питање како ће се Пуел снаћи на Острву, реч је о искусном стручњаку и чини се да Свеци нису погрешили. Пуелима ту стваралачку црт у себи, са собом доноси и атрактиван фудбал па би овај Суатемптон могао да личи на онај Покетинов и да лансира још неке играче за које ће наредног лета узети десетине милиона евра.

Стигли: Пјер-Емил Хејбјерг (Бајерн), Нејтан Редмонд (Норич), Жереми Пије (Ница), Алекс Мекарти (Кристал Палас). Потрошено: 28.500.000 евра

Отишли: Садио Мане (Ливерпул), Виктор Вањама (Тотенхем), Грацијано Пеле (Шандонг), Хуанми (Реал Сосиједад), Гастон Рамирез (Мидлзбро). Зарађено: 75.850.000 евра

СТОУК СИТИ

Ако сте ових дана читали острвске медије могли сте да видите и помало неосноване дебате о томе како би Стоук, који је под Марком Хјузом постао стабилан премијерлигаш, али никада није био изнад деветог места, сада требало да нападне Европу. А како Хјуз сада улази у четврту сезону на клупи питање је да ли је баш он тренер који би могао да направи тај искорак. Наше скромно мишљење: не би могао ни Карло Анчелоти са оваквом трансфер политиком. Због честих повреда капитена Рајана Шокроса недостаје појачање у одбрани, недостаје и у нападу, па се управа грчевито труди да доведе Саида Берахина. Није ипак да су у Стоуку седели скрштених руку, продужили су сарадњу са Марком Арнаутовићем, сада је време да он и Ђердан Шаћири покажу да заиста јесу класа од играча и повуку екипу ка врху. Тежак задатак ако не буде промена у финишу прелазног рока. Довођење Џоа Алена за 15.500.000 евра просто није довољно. Напротив, један је од разлога за појачану продају лекова за смирење током прелазног рока. Навијачи нису оптимисти.

Стигли: Џо Ален (Ливерпул), Рамадан Соби (Ал Ахли), Рајан Свини (Вимблдон). Потрошено: 20.790.000;

Отишли: Стив Сајдвел, Питер Одемвинги. Зарађено: 0 ева.

САНДЕРЛЕНД

Црне мачке, црно вам се пише! Вероватно нико на Острву не би могао са оним лимитираним прошлосезонским тимом да избори опстанак осим превејене лисице Сема Олардсја. Вишегодишње искуство Биг Сема и чињеница да је безброј пута био у таквој ситуацији су Сандерленду донели још један опстанак у елити. Уз добар зимски прелазни рок. Али велико питање је да ли то могу да понове. Сем је добио животну прилику да седне на селекторску клупу Енглеске и није је пропустио. Дошао је Дејвид Мојес. А када у једну реченицу склопите Мојеса, Сандерленд и помислите какав тим имају, не можете да будете оптимисти. Већ годинама Сандерленд клацка на линији борбе за опстанак и чини се да никада нису били ближе да сезону заврше испод црте. Као и сваког лета, на Стадиону светлости је било промена. Мојес је направио мало чисту решивши се баласта у виду Грејема, Брауна,Верђинија, Ђакеринија, Баклија… Али и остао без Једлина и Мвиле којима су истекле позајмице. Улази у сезону са слабијим тимом од оног који је имао Олардајс. Довео је штопереЂилобођија и Мекнера који не нуде никакву гаранцију, а највероватније су припрема терена за продају Конеа који је био сјајан од доласка у јануару и његов одлазак ће бити тешко надокнадив. Мојес се нада Јанузају или неким сличним појачањима у офанзиви која су као хлед потребна Црним мачкама јер тешко је очекивати да Дефо опет одигра као младић.Мојес тражи стабилност, континуитет и поверење. У таквим условима са Евертоном је успевао. Али на северу Енглеске времена за планирање нема. Мојес је седми тренер Сандерленда у последњих пет година…

Стигли: Папи Ђилобођи (Челси), Педи Мекнер (Манчестер Јунајтед), Доналд Лав (Манчестер Јунајтед У21). Потрошено: 15.900.000 евра.

Отишли: Емануеле Ђакерини (Наполи), Сантјаго Верђини (Бока Јуниорс), Валентин Роберж (Аполон), Дени Грејем (Блекбурн), Стивен Флечер (Шефилд Венздеј), Адам Метјуз (Бристол), Вес Браун (слободан), Стив Харпер (слободан), Даме Ндоје (Трабзон), Ола Тоивонен (Рен), Јан Мвила (Рубин). Зарађено: 2.400.000 евра.

СВОНСИ

Све очи су уперене у Фернанда Љорентеа и Борху Бастона. Ако њих двојица буду снашли у енглеском фудбалу Франческо Гвидолин ће добити оруђе са којим ће напасти горњи део табеле. Откако је заменио Герија Монка, Свонси није бележио боље резултате ако упоредимо број одиграних утакмица и освенојених бодова. Само, треба тако играти током целе сезоне. Проблем је, такође, и то што је отишао Андре Ају, који је прошле сезоне са 12 голова одменио нападаче у кризи. Додуше, када неко заради 24.100.000 евра на играчу кога је само 12 месеци раније довео за џабе онда нема говора о лошем потезу. Зарадило се пристојно и на ветерану Ешлију Вилијамсу, мада ће недостајати и његове лидерске способности. Клупа јесте танка, али таква је у већини клубова сличног реномена. Основно питање је - могу ли Љоренте и Бастон да испоруче. Ако то и ураде Свонси може и до горњег дела табеле. У супроном, коцкаће се са статусом премијерлигаша.

Стигли: Борха Бастон (Атлетико Мадрид), Фернандо Љоренте (Севиља), Лерој Фер (Квинс Парк Ренџерс), Мике ван дер Хорн (Ајакс), Марк Биригити (Њукасл). Потрошено: 31.500.000;

Отишли: Андре Ају, Ешли Вилијамс, Бафетимби Гомис, Алберто Палоски, Едер, Ли Лукас...Зарађено: 48.600.000;

ТОТЕНХЕМ

Када нису освојили титулу прошле сезоне, питање је када ће. Оно је била шанса која се ретко указује у Премијер лиги. Нови пласман у топ три би био сензационалан резултат јер су се директни конкуренти жестоко појачали и имају тренерске аждаје на клупама. Али Тотенхем има нешто што сви они немају. Уиграност. задржали су све кључне фудбалере, а некима од носилаца игре појачали уговоре и купили срећу у свлачионици. Било је јасно и током претходне сезоне колико овај тим Спарса пуца од потенцијала и колико му је недостајало искуства да после 55 година донесе титулу на Вајт Харт Лејн. Ове сезоне су сви они годину дана старији, уигранији и многи богатији на искуство играња на великом такмичењу какав је био ЕУРО. Међутим, овога пута ће имати и обавезу која би могла да их скрене с пута у Премијер лиги. Лига шампиона ће им потрошити доста ресурса и зато је Покетино морао да добије појачања на већ постојећи сјајан тим. Коначно је Харију Кејну доведена подршка у шпиц напада. Винсент Јансен је стигао из Холандије са еитикетом гол-машине, али у прошлости су те хаубице из Ередивизије умеле да се потпуно распадну на Острву. Зато се не нестрпљењем очекује да ли ће Јансен кренути путем Ван Нистелроја, Алвеса, Кежмана,Кајта, Суареза или Бонија. Покетину је после годину дана испуњена и велика жеља звамаВиктор Вањама са којим је радио у Саутемптону, а очекује се и да Нкуду из Марсеља појача крило. Са та три појачања, Тотенхем би скоро завршио прелазни рок, мада није искључено довођење још једног озбиљног појачања. Кејн, Дајер, Али, Ламела, Ериксен и компанија могу још више и боље него претходне сезоне, тако да разлога за оптимизам има. Много ће значити од старта сезоне за тако млад тим. Ако крену добро, могли би гледају у ретровизору Манчестере и локалне ривале.

Стигли: Винсент Јансен (АЗ Алкмар), Виктор Вањама (Саутемптон). Потрошено: 36.500.000 евра

Отишли: Алекс Причард (Норич), Федерико Фацио (Рома). Зарађено: 10.600.000 евра.

ВОТФОРД

Највећи посао обављен је договорима о останку капитена Троја Динија и Одиона Игала. У нападу су придодати Ајзак Саксес, који је Гранади плаћен 15.000.000 евра и тако постао најскупље појачање у историји клуба, те Ливерпулов Џером Синклер, оснажена је и последња линија, недостаје само један креативни везиста, али није баш ни да је у Премијер лиги то увек најбитније. Било како, помиње се потера за звучним појачањима на тој позицији попут Лиловог Софијана Буфала, па и Роберта Переире из Јувентуса, мада је питање колико је то реално. Можда и кључно питање је како ће екипа прихватити систем Валтера Мацарија са тројицом штопера. И да ли ће власници клуба, породица Поцо, истрпети последњег у низу тренера ако сезона не крене према плановима. Овај пута можда ни опстанак не би био довољан да задовољи високе прохтеве газди клуба.

Стигли: Ајзак Саксес (Гранада), Кристијан Кабаселе (Генк), Брис Ђа Ђеђе (Олимпик Марсељ), Џером Синклер (Ливерпул), Камилио Зунига (Наполи). Потрошено: 25.550.000;

Отишли: Мигуел Лајун, Алмен Абди, Хозе Мануел Хурадо, Стивен Бергхујс, Хуанфран, Виктор Ибарбо... Зарађено: 10.800.000;

ВБА

Њихова игре више приличи Чемпионшипу него Премијер лиги, али то је Тони Пјулис. И то треба ценити и поштовати. Начин на који харизматични стручњак цеди суву дреновину из својих тимова и како их трансформише у оне “ружне” екипе које је ђаволски тешко победити заслужује огромно поштовање. Често делује да имају среће, да је у питању случајност, али тај Пјулисов систем се одржава годинама, све је савршенији и нема везе са срећним оконостима. Кључни фактори за Пјулиса су систем, константност и фанатично пожртвовање. Када тај коктел функционише, онда је ВБА камен у копачкама много већих и јачих који је немогуће извадити. Тотенхему су прошле сезоне загорчали живот када се ломила титула. Великанима су откидали бодове када би се указала и најмања шанса. И за то их многи не воле за противника. Састав је исти као прошле године пошто није отишао ниједан битан играч, придодат им је брзоноги Мети Филипс који ипак није у оној форми од пре годину или две. АлиПјулис ће наћи начина да извуче максимум из њега. Чека се и крај випшегодишње саге окоБерахина. Вероватно и Пјулис једва чека да се реше незахвалног сина који му ремети мир и хармонију. Када оде Берахино, готово је извесно да ће га заменити незадовољни Дијафра Сако из Вест Хема, а то је играч који се идеално уклапа у Пјулисов систем. Опасан у контрама, јако користан у прекидима. То је оно што треба Вест Брому. Тиме би јако миран прелазни рок на Хоторнсу био завршен. Пјулису је од јурњаве за појачањима битније да је задржао носиоце игре и да је армирани бетон у одрани старији за једно лето и још издржљивији. Тешко ће примати голове, још теже их давати, али ако их повреде и малери заобиђу овај тим ће сигурно без много муке изаћи као један од победника борбе за опстанак. На гарантом листу пише: Тони Пјулис. Довољно да сви потврдно климну главом.

Стигли: Мет Филипс (КПР). Потрошено: 6.500.000 евра

Отишли: Андреас Линдегар (Престон), Стефан Сесењон (слободан), Виктор Аничебе (слободан). Зарађено: 0 евра.

ВЕСТ ХЕМ

Нова ера. Не на култном Аптону, јер се Вест Хем сели на Олимпијски у Лондону који би требало да популарни клуб учини финансијски значајно моћнијим. Славен Билић се и прошле сезоне до самог краја борио за Лигу шампиона, делује да Чекићари имају на основу чега да се надају још једном добром резултату. Имаће Билић нападачки потентан тим са новајлијама какви су Андре Ају, Софијан Фегули, Гокхан Торе и Џонатан Каљери, ту су иХавард Нортвајт и Артур Масуаку, те млади Ешли Флечер. Отишао је Џејмс Томкинс, тражи се купац за минутажом незадовољног Дијафру Сакоа, али оно што је навијачима било од егзистецијалног значаја јесте останак Димитрија Пајеа. Откупљен је и уговор Мануела Ланцинија, па би ово могла да буде преломна сезона за будућност Вест Хема. Ако буде још једна добра Чекићари можда више неће бити само шармантни народски клуб који они највећи играчи ипак избегавају. Већ сада је уз Евертон и Саутемптон први фаворит да се умува међу највеће. То је обично степеник на коме се многи саплету.

Стигли: Андре Ају (Свонси), Мануел Ланцини (Ал Џазира), Артур Масуаку (Олимпијакос), Џонатан Каљери (Депортиво Малдонадо), Гокхан Торе (Бешикташ), Ешли Флечер (Манчестер јунајтед), Хавард Нортвајт (Борусија Менхенгладбах), Софијан Фегули (Валенсија);Потрошено: 50.900.000;

Отишли: Џејмс Томкинс, Џои О’Брајан, Елиот Ли, Стивен Хендри, Емануел Еменике, Алекс Сонг... Зарађено: 11.700.000.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар