Analiza - najava: Najjača ikada?! Počinje Premijer liga! O svakom timu pomalo...

Engleska verzija italijanskih “sedam sestara“. Samo što su gazde ovde bogatije od donova!

Fudbal 13.08.2016 | 13:00
Analiza - najava: Najjača ikada?! Počinje Premijer liga! O svakom timu pomalo...
Sve je spremno za početak sudara titana. Pep Gvardiola protiv Žozea Murinja, hard-rok fudbal Jirgena Klopa protiv urlika Antonija Kontea, sve protkano filozofijama sedih glava Arsena Vengera i Klaudija Ranijerija dok raspoređeni u krug zacakljenih očiju svoju šansu vrebaju mladi lavovi Mauricio Poketino, Slaven Bilić, Valter Macari, Ronald Kuman... Italijani su 90-ih imali svojih “sedam sestara“ (Juventus, Milan, Inter, Roma, Lacio, Fjorentina, Parma), Gazeta delo Sport je u današnjem izdanju povukla pararelu misleći na jurnjavu Mančester junajteda, Mančester Sitija, Čelsija, Arsenala, Liverpula, Totenhema i aktuelnog vladara Premijer lige. Jedina razlika - u Italiji su vladali donovi, u Premijer ligi su to neki čak i Englezima ne toliko poznati ljudi u crnim odelima sa leptir mašnama i aktovkama. Stigli su sa svih strana sveta, ali se se mudro sklonili iz kadra i slavu prepustili onima kojima pripada. Fudbalerima i fudbalskim mudracima kraj aut linija. Gazde će se zadovoljiti novcem, a njega nikad nije bilo više. Samo mali delić utrošen je kako bi se doveli najbolji profesori koje fudbalski svet ima. Da nauče Engleze kako se postaje najbolji na planeti. Pa da vidimo kako ga je ko trošio i ko može čemu da se nada.

AFC BORNMUT

U debitantskoj sezoni su otklonili sve sumnje i razuverili sve skeptike da iz Čempionšipa dolaze isključivo ekipe u čijem fudbalu ne može da se uživa. Isti onaj prelep fudbal koji su igrali u Čempionšipu, prikazali su i u Premijer ligi i potpuno zasluženo izborili opstanak. Sjajni sterteg Edi Hau će takav fudbal forsirati i u novoj sezoni. S razlikom da se ekipa bitno promenila od drugoligaških vremena. Ušao je veliki novac u klub, Bornmut je sve manje fudbalska provincija i može sebi da priušti poznata i skuplja imena. Otišao je junak drugoligaških dana Met Riči i on će mnogo nedostajati ovom timu. Potrošeno je ogromnih 18.000.000 evra na Džordana Ajba iz Liverpula za kojegHau veruje da će eksplodirati na jugu Engleske. Takođe, potrošeno je 14.000.000 evra na mladiće Luisa Kuka (Lids) i Liza Muzea (Avr) koji bi mogli da budu otkrića Bornmutove sezone. Hau metodično i planski stvara novi, mlađi i dinamičniji Bornmut, ali se ofanzivna orijentacija neće menjati i Bornmut će nastaviti da igra na gol više. Takva filozofija je često malim klubovima bila kamen oko vrata u Premijer ligi, ali Bornmut sjajno igra tu ulogu. Na oprez poziva činjenica da više nisu nepoznanica jačima od sebe, da ih niko neće potcenjivati i da faktor iznenađenja više nije jedan od kečeva u rukavu. Plus je što će imati zdravog Kaluma Vilsona koji je preskočio veći deo prethodne sezone zbog teške povrede. Drugi plus je što se oporavio Tajron Mings koji je prethodne sezone odigrao samo jedan meč, a ako on pokaže zašto su za njim ludovali najveći engleski klubovi pre dve godine, onda pojačanja u odbrani nisu neophodna kao što se to sada čini. Utisak je da su još jači, ali više od uspešne borbe za opstanak je preveliki zalogaj.

Stigli: Džordon Ajb (Liverpul), Luis Kuk (Lids), Liz Muze (Avr), Emerson Hajndman (Fulam), Bred Smit (Liverpul), Nejtan Ake (Čelsi). Potrošeno: 35.100.000 evra

Otišli: Met Riči (Njukasl), Toni Elfik (Aston Vila), Li Tomlin (Bristol Siti), Silvan Distan (slobodan), Džejden Stokli (Aberdin), Huan Iturbe (Roma). Zarađeno: 19.400.000 evra.

ARSENAL

Prvo pitanje koje će uoči nove sezone i posle dolaska trenerskih veličina u likovimaGvardiole, Murinja i Kontea postaviti svako ko razmišlja o Arsenalu: da li će ovo konačno biti poslednji krug dinosaurusa Arsena Vengera na Emirejtsu? Može biti, ugovor mu ističe sledećeg leta, ali malo je verovatno, jer ako je neki klub poslednjih godina bio imun na samoubilačke misli - osim onda kada se odlučivalo o tituli - onda je to bio baš Arsenal. A tamo profit, za koji je dovoljan sam plasman u Ligu šampiona, više cene od titula. Samo jedno zvučno, mada sa cenom od 45.000.000 evra verovatno i preplaćeno (ništa čudno za Engleze) pojačanje u vidu Granita Džake sluti na još jednu razočavajuću sezonu kada je pohod na trofej u pitanju. Pre svega jer su i ovog leta Vengeru izmicali oni koji je najviše želeo i koji su mu bili najpotrebniji za pehar. Pre svih Džejmi Vardi iliGonzalo Iguain mada pored napadača kao da fali i jedan vrsni štoper, jer su Per Mertezaker i Gabrijel Paulista povređeni. Tu je i višegodišnja rak-rana VengerovogArsenala - povrede. Međutim, sav taj kontinuitet, a nemojmo zaboraviti da u dvodecenijskoj Vengerovoj eri u Londonu Arsenal nije bio ispod četvrte pozicije, trebalo bi da garantuje još jedan plasman u vrhu tabele. Ako navodni naleti na Rijada Marezadaju rezultat morao bi da se podrazumeva.

Stigli: Granit Džaka (Borusija Menhengladbah), Takuma Asano (Sanfreče Hirošima), Rob Holding (Bolton). Potrošeno: 52.000.000 evra.

Otišli: Tomaš Rosicki, Metju Flamini, Velington Silva, Mikel Arteta. Zarađeno: 0 evra.

BARNLI

Jaki za Čempionšip, ali nedovoljno dobri za Premijer ligu. Tako nekako se gleda na Barnli uoči povratničke sezone. Zasluženo su protutnjali kroz drugoligaški karavan, ali čini se da im mnogo toga fali da bi prešli na sledeći, daleko jači nivo igrice. Deluju kao tipičan predstavnik iz Čempionšipa koji se ne snađe u najjačoj konkurenciji. Ostali su bezDžoija Bartona, ali to nije nenadoknadiv gubitak. Ostatak nosilaca igre je tu, ali su pojačanja neophodna i Šon Dajč bi uskoro mogao da izgubi strpljenje ako uprava nastavi da se pasivno ponaša na fudbalskoj pijaci i ne odreši kesu za pojačanja. ustalom, Barnli je na isti način platio skupu cenu pre dve godine kada su se ekspresno vratili među drugoligaše. Pohvalno je da su odoleli svim ponudama za Majkla Kina i produžili ugovor sa sjajnim defanzivcem, ali to je tek jedan od prioriteta. Za sada su došli samoGudmundson i Poup iz Čraltona, a od Liverpula je pozajmljen Flanagan. Neophodne su kupovine za vezni red gde je prva mesta sjajni Irac Hendrik koji je blistao na EP, ali Derbi ne želi da ga proda. Moraju pojačati i napad jer uprkos dobroj odrbani, ona neće moći da iznese teret u Premijer ligi kao što je to bio slučaj u čempionšipu. Klupska uprava obećava četiri ili pet pojačanja do kraja prelaznog roka. Od toga zavisi sudbina Barnlija ili ih čeka još jedan jo-jo.

Stigli: Johan Berg Gudmundson (Čarlton), Nik Poup (Barnli), Džon Flanagan (Liverpul).Potrošeno: 4.300.000 evra.

Otišli: Džoi Barton (Glazgov Rendžers), Lojd Dajer (Barton), Met Gliks (Glazgov Rendžers). Zarađeno: 0 evra.

ČELSI

Plavi deo Londona je čekao Dijega Simeonea, dobio je Antonija Kontea, ali posle sasvim solidnog utiska koji su Italijani ostavili na Euru teško da je bilo koji navijač Čelsija nezadovoljan. Doduše, razlog za takav optimizam bi trebalo da traže u Konteovimrezultatima u Juventusu. Tamo je stigao maja 2011. godine, Juve je sezonu završio na sedmom mestu na tabeli, 24 boda iza Milana, već sledeće je počela dominacija koja i dalje traje. U međuvremenu je raskrstio sa nekim “svetim kravama“ u Torinu i sigurno je da će i u Čelsiju biti puno bolnih rezova zbog kojih će navijači povremeno padati u šizofreniju. Već se piše o ponudi Juventusu da preuzme Seska Fabregasa, dok se o rastanku sa Nemanjom Matićem ne razmišlja što svedoči o tome da Plavci neće umirati u lepoti igre. Ali Konteova dosadašnja karijera govori nam jedno: on ne ume drastično da pogreši. Možda neće biti dovoljno da u prvoj sezoni Čelsi sa desete pozicije skoči na prvu, ali ako neko zna da igra na rezultat onda je to baš Konte. Doduše, problem bi mogla da bude odbrana. Ista ona koja je prošle sezone debelo podbacila. Prednost je ta što Čelsi ove sezone neće igrati u Evropi, a to ume da bude od velikog značaja.

Stigli: Miši Batšuaji (Olimpik Marselj), N’Golo Kante (Lester Siti). Potrošeno: 74.800.000;

Otišli: Mohamed Salah, Papi Đilobođi, Stipe Perica, Abdul Rahman Baba, Nejtan Ake, Žeremi Boga, Viktorijan Angban, Matej Delač, Tomaš Kalaš, Marko Amelija. Zarađeno: 29.000.000 evra.

KRISTAL PALAS

Očajnim igrama u drugom delu sezone su došli na rub ispadanja i umalo doživeli debakl. Uspeli su da se spasu, a za Alana Pardjua je to bio znak da nešto korenito mora da se menja. Klub je stao uz njega. Kristal Palas je od “malih” klubova najaktivniji na fudbalskoj pijaci i spreman je da potroši ogroman novac na stvaarnje tima koji ne bi morao da brine za goli prvoligaški život. Verna publika na Selhurst Parku to svakako zaslužuje, a tim koji će otvoriti sezonu još nije gotov proizvod sa kojim Pardju namerava da se upusti u premijerligaški rat. Otišli su Adebajor i Gejl, ali umesto njih stižu bolji.  Već je potrošeno blizu 30.000.000 evra na Tomkinsa, Taunzenda i Mandandu koji donose kvalitet. Engleski reprezentativac deluje kao bolje rešenje od Gejla. Međutim, problem je što se na pragu odlaska nalazi i najbolji igrač Janik Bolasi za kojeg je navodno prihvaćena ponuda Evertona od ogromnih 35.000.000 evra. Palas ga ne prodaje da bi zaradio već je plan da se cela pomenuta suma i još pride koji milion potroše na dovođenje rekordnog pojačanja Kristijana Benteka. Pardju veruje u golgeterski oporavak Belgijanca, te da će sa njim konačno dobiti igača koji garantuje 15-20 golova u sezoni. Tu ne bi bio kraj već bi napad dodatno bio ojačan dolascima Nijasa i Berahina što bi značilo kraj velikog  prelaznog roka na Selhurst Parku. Na papiru to deluju kao dobre ideje, ali da bi Pardjuov plan profunkcionisao, neophodno je da se pomenuti igrači vrate u top formu u kojoj već nisu duže vreme. U suprotnom, Palas bi mogao da liči na onu bledu družinu iz drugog dela sezone koja nije mogla da pobedi nikoga.

Stigli: Androuz Taunzend (Njukasl), Džejms Tomkins (Vest Hem), Stiv Mandanda (Marselj). Potrošeno: 27.300.000 evra.

Otišli: Dvajt Gejl (Njukasl), Aleks Mekarti (Sautempton), Brede Hangeland (kraj karijere), Maruna Šamak (slobodan), Emanuel Adebajor (slobodan), Adrijan Marijapa (slobodan), Kris Ketings (Oldam). Zarađeno: 12.000.000 evra

EVERTON

Jasna je ideja sa dovođenjem Ronalda Kumana: pokazati svima, pre svega igračima ucrtanim u klupskim planovima, da Everton dugoročno ima visoke ambicije. I on sam kaže da plata od astronomskih 6.000.000 funti godišnje nije razlog zbog kojeg je otišao iz Sautemptona. Mada mu mnogi ne veruju. Bilo kako, navijači očekuju mnogo bolje od 11. mesta iz prošle sezone i takav rasplet čini se izvodljivim, iako Karamele nisu bile posebno aktivne u prelaznom roku. Dolazak Šanija Tarašaja je još u januaru ugovorioRoberto Martinez, Kuman je doveo samo Idrisu Gaja i Martena Stekelenburga i spasio ih igranja u Čempionšipu, a tek posle prodaje Džona Stonsa Mančester Sitiju za 55.600.000 evra stigao je i kapiten Velsa i doskorašnji stub odbrane Svonsija Ešli Vilijams. Čeka seJanik Bolasi. Umar Nijase, Ejdan Mekgidi i još poneki igrači ostali su bez brojeva, tek daKuman pokaže ko je glavni, ali sve skupa ovaj tim Evertona ne deluje kadar da se umeša u borbu za Evropu. A morao bi, jer nema sumnje da se još od vremena Dejvida Mojesaustalio u “gornjem domu“.

Stigli: Idrisa Gaj (Aston Vila), Marten Stekelenburg (Fulam), Ešli Vilijams. Potrošeno: 23.500.000;

Otišli: Džon Stons, Tim Hauard, Stiven Pijenar, Leon Osman, Toni Hibert. Zarađeno: 55.600.000.

HAL SITI

Dileme nema ko je prvi kandidat za ispadanje ove sezone. Ne zato što je Hal poslednji koji je popunio sastav Premijer lige za nastupajuću sezonu već zbog svega što se dešava u klubu. Vlasnik kluba Asem Alam je teško bolestan, a (ne)brigu o klubu je preuzeo njegov sin Ehab koji je napravio totalni haos i želi da se što pre reši kluba. Zbog toga je otišao menadžer Stiv Brus, zbog toga je klub napustio veliki broj igrača mežu kojima i najbolji Dijame, a nijedno pojačanje nije stiglo. Navijači su besni, traže da se što pre nešto promeni i da Ehab proda kluba dok još nije kasno… Moguće je da će se to desiti uskoro jer se pojavio kineski konzorcijum koji želi Tigrove. Ali dok se to ne desi i ako se ne desi, Hal je glineni golub u nemilosrdnoj premijerligaškoj konkurenciji. Kakav je aktuelni momenat najbolje govori podatak da meč sa Lesterom dočekuju sa 13 raspoloživih profesionalaca od kojih su dvojica golmani, a na klupi je neiskusno i usiljeno rešenje Majk Filan. Trenutno nisu za ni za vrh tabele u Čempionšipu. Ako ne dođu novi vlasnici i na brzinu ne potroše veliki novac na pojačanja, znate protiv da se kladite u Premijer ligi ove sezone.

Stigli: -

Otišli: Mohamed Dijame (Njukasl), Sone Aluko (Fulam). Zarađeno: 5.400.000 evra.

LESTER SITI

Klaudio Ranijeri je, kao i prošle sezone kada je, dok je tim bio na prvom mestu, pričao da je jedini cilj opstati u eliti, najbolje to objasnio: “Veće su šanse da ET (vanzemaljac iz kultnog filma, prim.aut) sleti na Pikadili Cirkus nego da Lester i ove sezone osvoji titulu“. I zaista, čuda se ne dešavaju svaki dan, pa se čini da bi i sam plasman među četiri najbolje bio vrhunski podvig. Iako je utisak da Lester u novu sezonu ulazi jači nego lane. Pod uslovom da zaista uspe da odbije Arsenlove napade na Rijada Mareza. Od nosioca igre otišao je samo N’Golo Kante, ostao je Džejmi Vardi, a došli Nampalis Mendi, Ahmed Musa, Bartoš Kapustka, Luis Ernandez... I Lester je pazio na dugoročnu stabilnost kluba, pa je na pojačanja potrošio 500.000 manje no što je uneo u klupsku kasu. Samo, više neće celokupna javnost navijati za njih, konkurencija ih neće potcenjivati, a neće ih ni sudije simpatisati...  Iznad svega, igraće i grupnu fazu Lige šampiona, a u Premijer ligi pre početka novembra čekaju ih i okršaji sa Arsenalom, Liverpulom, Mančester junajtedom, Čelsijem i Totenhemom. Četiri poslednja na strani. Paklen rasproed za tim koji verovatno još pokušava da shvati kako je dođavola uopšte i uspeo da osvoji titulu?

Stigli: Ahmed Musa (CSKA Moskva), Nampalis Mendi (Nica), Bartoš Kapustka (Krakovija), Ron-Robert Ciler (Hanover), Luis Ernandez (Sporting Hihon). Potrošeno 47.500.000 evra;

Otišli: N’Golo Kante, Andrej Kramarić, Rajan Votson Mark Švarcer... Zarađeno: 45.800.000;

LIVERPUL

Ono prošle sezone je bilo upoznavanje Jirgena Klopa i Premijer lige. Nije bilo vremena i načina da Nemac odmah uradi ono zbog čega je doveden, preveliki nered je zatekao. Pasivnim zimskim prelaznim rokom je poručeno da je sezona žrtvovana i da su izabrali stazu kroz Ligu Evrope gde su zastali na poslednjem stepeniku. Da su uspeli, Klop je mogao da zasluži visoku ocenu. Od zime je kaparama za Grujića i Matipa nagovestio da svoj Liverpul planira tek od ovog leta. Uspeo je da u dobrom delu raščisti Rodžersovnered, tačnije one ruševine od tima koje je iza sebe ostavio čovek-tim Luis Suarez. KodKlopa se ništa neće vrteti oko jednog čoveka, počeo je da stvara i gradi kao u Dortmundu. Od temelja. Doveo je Karijusa na gol umesto nesigurnog Minjolea. Otarasio se Škrtela i Turea umesto kojih je postavio Matipa i Klavana koje dobro poznaje iz Bundeslige. Otarasio se još nekih epizodista, a zbog dovođenja Grujića je prodao DžoaAlena. Lepo je zaradio i na Ajbu, a pravi priliv novca se očekuje prodajom Bentekea.Mane i Vajnaldum su skupocena pojačanja koja će odmah dobiti poverenje kao nosioci igre, ali tu nije kraj. Mesecima se čeka levi bek. Prva želja je Hektor iz Kelna, a alternativaDžetro Viljems. Do kraja prelaznog rok treba očekivati i još jedno pojačanje u ofanzivi a šuškalo se o imenima Lukasa Moure, Mahmuda Dauda, Maksa Mejera, Anvara El Gazija…Klop planira da igra bez klasične devetke sa mnogo presinga, dinamike i menjanja pozicija ofanzivnih igrača. Imao je dovoljno vremena za privikavanje na Premijer ligu, učinak počinje da mu se broji od ovog vikenda.

Stigli: Sadio Mane (Sautempton), Loris Karijus (Majnc), Žoržinjo Vajnaldum (Njukasl), Žoel Matip (Šalke), Marko Grujić (Crvena zvezda), Ragnar Klavan (Augzburg), Aleks Maninger (Augzburg), Lazar Marković (Fenerbahče), Mario Baloteli (Milan). Potrošeno:  80.000.000 evra.

Otišli: Džordon Ajb (Bornmut), Džo Alen (Stouk), Martin Škrtel (Fenerbahče), Bred Smit (Bornmut), Žoao Tešeira (Porto), Kolo Ture (Seltik), Džon Flanagan (Barnli), Adam Bogdan (Vigan). Zarađeno: 43.000.000 evra.

MANČESTER SITI

Jedan od dva najveća favorita za titulu i tim koji će biti pod posebnom lupom javnosti. Stigao je Pep Gvardiola sa jasnim zadatakom da sve silne stotine miliona sa Bliskog istoka pretoči u stvaranje evropske supersile. Doduše, očekivao se možda i nešto bombastičniji prelazni rok sa igračima koji spadaju u TOP klasu. Ilkaj Gundogan i Nolitoto sigurno nisu, ali Gvardiola je nekako tiho ipak uspeo da poslodavce okrnji za čak 194.800.000 evra. U svim linijama bar po jedno zvučno pojačanje, možda će problem biti na bekovskim pozicijama, ali od Pepa ne bi iznenadilo kada bi sistem prešaltao na 3-5-2. Na pripremama su, uostalom, štopere igrali i Aleksandar Kolarov i Fernando. A možda i nije najbitnije, jer je Sitijeva snaga je u ofanzivi koja je sa Lerojom Saneom, Nolitom i Gabrijelom Žezusom postala još brža. Čini se ipak da će mnogo bitnije biti da li će Vensan Kompani biti zdrav i kako će se Džon Stons uklopiti, jer upravo je štoperima najteže u Gvardiolonim sistemima sa visoko postavljenom poslednjom linijom. Biće potrebno vreme da se sve kockice slože, dovođenje ovako mladih pojačanja možda sluti i na to da su se Građani opredelili na neke dugoročne planove. Ali kad je Gvardiola tu - a preko puta Žoze Murinjo - nema tu opravdanja ni alibija. Samo najbolje se računa.

Stigli: Džon Stons (Everton), Leroj Sane (Šalke),  Gabrijel Žezus (Palmeiras), Ilkaj Gundogan (Borusija Dortmund), Nolito (Selta), Marlos Moreno (Atletiko Nasional), Heronimo Ruli (Maldonado), Oleksandar Zinčenko (Ufa). Potrošeno: 194.800.000 evra;

Otišli: Edin Džeko, Heronimo Ruli, Florijan Lažun, Martin Demikelis, Marlos Moreno, Aron Moj... Zarađeno: 19.500.000.

MANČESTER JUNAJTED

Mančester Junajted - priča ovog leta. Opet su krenuli iz početka. Od odlaska AleksaFergusona, velikan sa Old Traforda ne zna gde bije. Nije uspelo sa Mojesom, nije ništa urađeno ni sa Van Galom za dve godine i ovog leta je povučen potez posle kojeg više ništa neće biti isto. Žoze Murinjo je seo na klupu koja mu je bila suđena. A sa Portugalcem je stigla i revolucija. Druga u poslednje tri godine. Ona Van Galova nije donela ništa, pa je pred Murinjom imperativ da Crvene đavole vrati tamo gde im je i mesto. U tu srvhu, klub je dao Murinju praktično neograničene resurse. Potrošeno je 185.000.000 evra na tri transfera, oboren je svetski rekord za Pogbu, doveden je i ZlatanIbrahimović… Sve što je Murinjo poželeo, klub mu je ispunio. Jednostavno, Junajted više nema vremena za bacanje. Tri sušne godine su previše za klub takvog renomea i apetita. Godine bez titule i epizodna uloga na evropskoj sceni su počeli i finansijski da utiču na giganta sa Teatra snova pa lova više ne kapa kao što je to bilo dok je Fergi držao sve pod kontrolom i osvajao velike titule. Murinjov prvi zadatak je da vrati Junajted u borbu za titulu u Premijer ligi i uz put ga učini sigurnim učesnikom Lige šampiona. U tu svrhu je i doveden ligaški terminator Zlatan Ibrahimovića koji je garant tridesetak bodova u sezoni i uspešno rešenje za sve bunkere koje će Crveni đavoli morati da probijaju. Pogba će uzIbru imati sezonu da se privikava i da potom preuzme ulogu gazde u ekipi, Baji je pravo pojačanje za poslednju liniju, a još jedan štoper bi dobro došao. Pojačanja su vrhunska, ali pred Murinjom je i težak zadatak da probudi spavače Runija, Depaja, Marsijala, Šnajderlina, Darmijana…

Stigli: Pol Pogba (Juventus), Zlatan Ibrahimović (PSŽ), Henrik Mhitarjan (Borusija Dortmund), Erik Baji (Viljareal). Potrošeno: 185.000.000 evra

Otišli: Pedi Mekner (Sanderlend), Viktor Valdes (Mildzbro), Giljermo Varela (Ajntraht Frankfurt), Nik Pauel (Midlzbro). Zarađeno: 5.250.000 evra

MIDLZBRO

Temperamentni Ajtor Karanka ima visoke ambicije. I imena koje mogu da posluže kao osnov za takvo razmišljanje. Forma igrača je, međutim, sasvim drugo pitanje. Ako Alvaro Negredo - stigao iz Valensije na pozajmicu - bude igrao kao u najboljim danima Boro ima čemu da se nada. Još ako se Viktor Fišer snađe u Premijer ligi možda mogu i u sredinu tabele. U suprotnom - povratak u Čempionšip. Iako deluje da se Boro - i to za male pare - za elitu pripremio bolje nego Hal i Barnli takođe pridošlice iz druge lige, opstanak nije nešto što se može smatrati unapred osiguranim. Ono što je prošle godine krasilo ekipu bila je fenomenalna odbrana - najbolja u Čempionšipu - ali nisu to igrači koji su protiv sebe imali asove kakvi su Zlatan Ibrahimović ili Serhio Aguero. Takođe,Karanka je u Čempionšipu bio dominantan na taktičkom planu, tamo nije imao konkurenciju. Ovde ga čekaju Murinjo, Konte, Gvardiola... Druga je to dimenzija.

Stigli: Marten de Ron (Atalanta), Viktor Fišer (Ajaks), Antonio Baragan (Valensija), Gaston Ramirez (Sautempton), Bernardo Espinoza (Sporting Hihon), Viktor Valdes (Mančester junajted), Alvaro Negredo (Valensija), Bred Guzan (Aston Vila). Potrošeno: 22.700.000;

Otišli: Ris Vilijams, Džonatan Vudgejt, Konor Ripli, Majkl Agaci, Kike Sola. Zarađeno: 0 evra.

SAUTEMPTON

Šesto mesto iz prošle sezone biće nemoguća misija za Svece. Konkurencija za vrh je mnogo jača, a oni ulaze u prvenstvo potpuno drugačiji. I sigurno slabinji. Novo leto je donelo i novi egzodus sa Sent Meriza. Opet su ostali bez nekih nosilaca igre, a ponovo im je otišao i trener. Ronald Kuman nije odoleo pozivu Evertona, nasledio ga je iskusniKlod Puel koji je radio dobar posao u Nici. Francuz se uklapa u profil idelanog trenera za Sautempton. U maniim sredinama gde ima jasnog plana i mogućnosti, dobro je funkcionisao. Tako je imao uspeha u Lilu i Nici, ali ne i u Lionu gde je imao imperativ uspeha. Sautempton je sredina bez pritiska, ali i klub koji se distancirao od opasne zone i ko zna kako bi se zajedno snašli ako bi stvari krenule nizbrdo. Klub sa juga Engleske je opet nevoljno zarađivao kao i prethodnih godina. Nije želeo da proda nosioce igre, ali je to uradio za pravu cenu pa je na prodajama Vanjame, Pelea i Manea inkasirao 76.000.000 evra. Ukupno preko 250.000.000 evra na prodaji igrača za tri godine. Bilans za divljenje, a rezultati nisu trpreli. Teško je očekivati više,  ali čini se da ni u klubu nemaju ambiciju i ideju kako da naprave korak dalje. Zadržali su neke bitne adute poputSoareša, Bertranda, Fontea, Tadića, Longa… Pojačali su se Redmondom koji bi trebalo da zameni Manea i Bajernovim đakom Hojbjergom koji bi mogao da bude otkrovenje sezone. Ima tu dovoljno materijala za još jedan miran plasman u gornjem delu tabele. Čeka se kupovina koja će nadoknaditi golove Gracijana Pelea. Iako je pitanje kako će se Puel snaći na Ostrvu, reč je o iskusnom stručnjaku i čini se da Sveci nisu pogrešili. Puelima tu stvaralačku crt u sebi, sa sobom donosi i atraktivan fudbal pa bi ovaj Suatempton mogao da liči na onaj Poketinov i da lansira još neke igrače za koje će narednog leta uzeti desetine miliona evra.

Stigli: Pjer-Emil Hejbjerg (Bajern), Nejtan Redmond (Norič), Žeremi Pije (Nica), Aleks Mekarti (Kristal Palas). Potrošeno: 28.500.000 evra

Otišli: Sadio Mane (Liverpul), Viktor Vanjama (Totenhem), Gracijano Pele (Šandong), Huanmi (Real Sosijedad), Gaston Ramirez (Midlzbro). Zarađeno: 75.850.000 evra

STOUK SITI

Ako ste ovih dana čitali ostrvske medije mogli ste da vidite i pomalo neosnovane debate o tome kako bi Stouk, koji je pod Markom Hjuzom postao stabilan premijerligaš, ali nikada nije bio iznad devetog mesta, sada trebalo da napadne Evropu. A kako Hjuz sada ulazi u četvrtu sezonu na klupi pitanje je da li je baš on trener koji bi mogao da napravi taj iskorak. Naše skromno mišljenje: ne bi mogao ni Karlo Ančeloti sa ovakvom transfer politikom. Zbog čestih povreda kapitena Rajana Šokrosa nedostaje pojačanje u odbrani, nedostaje i u napadu, pa se uprava grčevito trudi da dovede Saida Berahina. Nije ipak da su u Stouku sedeli skrštenih ruku, produžili su saradnju sa Markom Arnautovićem, sada je vreme da on i Đerdan Šaćiri pokažu da zaista jesu klasa od igrača i povuku ekipu ka vrhu. Težak zadatak ako ne bude promena u finišu prelaznog roka. Dovođenje Džoa Alena za 15.500.000 evra prosto nije dovoljno. Naprotiv, jedan je od razloga za pojačanu prodaju lekova za smirenje tokom prelaznog roka. Navijači nisu optimisti.

Stigli: Džo Alen (Liverpul), Ramadan Sobi (Al Ahli), Rajan Svini (Vimbldon). Potrošeno: 20.790.000;

Otišli: Stiv Sajdvel, Piter Odemvingi. Zarađeno: 0 eva.

SANDERLEND

Crne mačke, crno vam se piše! Verovatno niko na Ostrvu ne bi mogao sa onim limitiranim prošlosezonskim timom da izbori opstanak osim prevejene lisice Sema Olardsja. Višegodišnje iskustvo Big Sema i činjenica da je bezbroj puta bio u takvoj situaciji su Sanderlendu doneli još jedan opstanak u eliti. Uz dobar zimski prelazni rok. Ali veliko pitanje je da li to mogu da ponove. Sem je dobio životnu priliku da sedne na selektorsku klupu Engleske i nije je propustio. Došao je Dejvid Mojes. A kada u jednu rečenicu sklopite Mojesa, Sanderlend i pomislite kakav tim imaju, ne možete da budete optimisti. Već godinama Sanderlend klacka na liniji borbe za opstanak i čini se da nikada nisu bili bliže da sezonu završe ispod crte. Kao i svakog leta, na Stadionu svetlosti je bilo promena. Mojes je napravio malo čistu rešivši se balasta u vidu Grejema, Brauna,Verđinija, Đakerinija, Baklija… Ali i ostao bez Jedlina i Mvile kojima su istekle pozajmice. Ulazi u sezonu sa slabijim timom od onog koji je imao Olardajs. Doveo je štopereĐilobođija i Meknera koji ne nude nikakvu garanciju, a najverovatnije su priprema terena za prodaju Konea koji je bio sjajan od dolaska u januaru i njegov odlazak će biti teško nadoknadiv. Mojes se nada Januzaju ili nekim sličnim pojačanjima u ofanzivi koja su kao hled potrebna Crnim mačkama jer teško je očekivati da Defo opet odigra kao mladić.Mojes traži stabilnost, kontinuitet i poverenje. U takvim uslovima sa Evertonom je uspevao. Ali na severu Engleske vremena za planiranje nema. Mojes je sedmi trener Sanderlenda u poslednjih pet godina…

Stigli: Papi Đilobođi (Čelsi), Pedi Mekner (Mančester Junajted), Donald Lav (Mančester Junajted U21). Potrošeno: 15.900.000 evra.

Otišli: Emanuele Đakerini (Napoli), Santjago Verđini (Boka Juniors), Valentin Roberž (Apolon), Deni Grejem (Blekburn), Stiven Flečer (Šefild Venzdej), Adam Metjuz (Bristol), Ves Braun (slobodan), Stiv Harper (slobodan), Dame Ndoje (Trabzon), Ola Toivonen (Ren), Jan Mvila (Rubin). Zarađeno: 2.400.000 evra.

SVONSI

Sve oči su uperene u Fernanda Ljorentea i Borhu Bastona. Ako njih dvojica budu snašli u engleskom fudbalu Frančesko Gvidolin će dobiti oruđe sa kojim će napasti gornji deo tabele. Otkako je zamenio Gerija Monka, Svonsi nije beležio bolje rezultate ako uporedimo broj odigranih utakmica i osvenojenih bodova. Samo, treba tako igrati tokom cele sezone. Problem je, takođe, i to što je otišao Andre Aju, koji je prošle sezone sa 12 golova odmenio napadače u krizi. Doduše, kada neko zaradi 24.100.000 evra na igraču koga je samo 12 meseci ranije doveo za džabe onda nema govora o lošem potezu. Zaradilo se pristojno i na veteranu Ešliju Vilijamsu, mada će nedostajati i njegove liderske sposobnosti. Klupa jeste tanka, ali takva je u većini klubova sličnog renomena. Osnovno pitanje je - mogu li Ljorente i Baston da isporuče. Ako to i urade Svonsi može i do gornjeg dela tabele. U supronom, kockaće se sa statusom premijerligaša.

Stigli: Borha Baston (Atletiko Madrid), Fernando Ljorente (Sevilja), Leroj Fer (Kvins Park Rendžers), Mike van der Horn (Ajaks), Mark Birigiti (Njukasl). Potrošeno: 31.500.000;

Otišli: Andre Aju, Ešli Vilijams, Bafetimbi Gomis, Alberto Paloski, Eder, Li Lukas...Zarađeno: 48.600.000;

TOTENHEM

Kada nisu osvojili titulu prošle sezone, pitanje je kada će. Ono je bila šansa koja se retko ukazuje u Premijer ligi. Novi plasman u top tri bi bio senzacionalan rezultat jer su se direktni konkurenti žestoko pojačali i imaju trenerske aždaje na klupama. Ali Totenhem ima nešto što svi oni nemaju. Uigranost. zadržali su sve ključne fudbalere, a nekima od nosilaca igre pojačali ugovore i kupili sreću u svlačionici. Bilo je jasno i tokom prethodne sezone koliko ovaj tim Sparsa puca od potencijala i koliko mu je nedostajalo iskustva da posle 55 godina donese titulu na Vajt Hart Lejn. Ove sezone su svi oni godinu dana stariji, uigraniji i mnogi bogatiji na iskustvo igranja na velikom takmičenju kakav je bio EURO. Međutim, ovoga puta će imati i obavezu koja bi mogla da ih skrene s puta u Premijer ligi. Liga šampiona će im potrošiti dosta resursa i zato je Poketino morao da dobije pojačanja na već postojeći sjajan tim. Konačno je Hariju Kejnu dovedena podrška u špic napada. Vinsent Jansen je stigao iz Holandije sa eitiketom gol-mašine, ali u prošlosti su te haubice iz Eredivizije umele da se potpuno raspadnu na Ostrvu. Zato se ne nestrpljenjem očekuje da li će Jansen krenuti putem Van Nistelroja, Alvesa, Kežmana,Kajta, Suareza ili Bonija. Poketinu je posle godinu dana ispunjena i velika želja zvamaViktor Vanjama sa kojim je radio u Sautemptonu, a očekuje se i da Nkudu iz Marselja pojača krilo. Sa ta tri pojačanja, Totenhem bi skoro završio prelazni rok, mada nije isključeno dovođenje još jednog ozbiljnog pojačanja. Kejn, Dajer, Ali, Lamela, Eriksen i kompanija mogu još više i bolje nego prethodne sezone, tako da razloga za optimizam ima. Mnogo će značiti od starta sezone za tako mlad tim. Ako krenu dobro, mogli bi gledaju u retrovizoru Mančestere i lokalne rivale.

Stigli: Vinsent Jansen (AZ Alkmar), Viktor Vanjama (Sautempton). Potrošeno: 36.500.000 evra

Otišli: Aleks Pričard (Norič), Federiko Facio (Roma). Zarađeno: 10.600.000 evra.

VOTFORD

Najveći posao obavljen je dogovorima o ostanku kapitena Troja Dinija i Odiona Igala. U napadu su pridodati Ajzak Sakses, koji je Granadi plaćen 15.000.000 evra i tako postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba, te Liverpulov Džerom Sinkler, osnažena je i poslednja linija, nedostaje samo jedan kreativni vezista, ali nije baš ni da je u Premijer ligi to uvek najbitnije. Bilo kako, pominje se potera za zvučnim pojačanjima na toj poziciji poput Lilovog Sofijana Bufala, pa i Roberta Pereire iz Juventusa, mada je pitanje koliko je to realno. Možda i ključno pitanje je kako će ekipa prihvatiti sistem Valtera Macarija sa trojicom štopera. I da li će vlasnici kluba, porodica Poco, istrpeti poslednjeg u nizu trenera ako sezona ne krene prema planovima. Ovaj puta možda ni opstanak ne bi bio dovoljan da zadovolji visoke prohteve gazdi kluba.

Stigli: Ajzak Sakses (Granada), Kristijan Kabasele (Genk), Bris Đa Đeđe (Olimpik Marselj), Džerom Sinkler (Liverpul), Kamilio Zuniga (Napoli). Potrošeno: 25.550.000;

Otišli: Miguel Lajun, Almen Abdi, Hoze Manuel Hurado, Stiven Berghujs, Huanfran, Viktor Ibarbo... Zarađeno: 10.800.000;

VBA

Njihova igre više priliči Čempionšipu nego Premijer ligi, ali to je Toni Pjulis. I to treba ceniti i poštovati. Način na koji harizmatični stručnjak cedi suvu drenovinu iz svojih timova i kako ih transformiše u one “ružne” ekipe koje je đavolski teško pobediti zaslužuje ogromno poštovanje. Često deluje da imaju sreće, da je u pitanju slučajnost, ali taj Pjulisov sistem se održava godinama, sve je savršeniji i nema veze sa srećnim okonostima. Ključni faktori za Pjulisa su sistem, konstantnost i fanatično požrtvovanje. Kada taj koktel funkcioniše, onda je VBA kamen u kopačkama mnogo većih i jačih koji je nemoguće izvaditi. Totenhemu su prošle sezone zagorčali život kada se lomila titula. Velikanima su otkidali bodove kada bi se ukazala i najmanja šansa. I za to ih mnogi ne vole za protivnika. Sastav je isti kao prošle godine pošto nije otišao nijedan bitan igrač, pridodat im je brzonogi Meti Filips koji ipak nije u onoj formi od pre godinu ili dve. AliPjulis će naći načina da izvuče maksimum iz njega. Čeka se i kraj vipšegodišnje sage okoBerahina. Verovatno i Pjulis jedva čeka da se reše nezahvalnog sina koji mu remeti mir i harmoniju. Kada ode Berahino, gotovo je izvesno da će ga zameniti nezadovoljni Dijafra Sako iz Vest Hema, a to je igrač koji se idealno uklapa u Pjulisov sistem. Opasan u kontrama, jako koristan u prekidima. To je ono što treba Vest Bromu. Time bi jako miran prelazni rok na Hotornsu bio završen. Pjulisu je od jurnjave za pojačanjima bitnije da je zadržao nosioce igre i da je armirani beton u odrani stariji za jedno leto i još izdržljiviji. Teško će primati golove, još teže ih davati, ali ako ih povrede i maleri zaobiđu ovaj tim će sigurno bez mnogo muke izaći kao jedan od pobednika borbe za opstanak. Na garantom listu piše: Toni Pjulis. Dovoljno da svi potvrdno klimnu glavom.

Stigli: Met Filips (KPR). Potrošeno: 6.500.000 evra

Otišli: Andreas Lindegar (Preston), Stefan Sesenjon (slobodan), Viktor Aničebe (slobodan). Zarađeno: 0 evra.

VEST HEM

Nova era. Ne na kultnom Aptonu, jer se Vest Hem seli na Olimpijski u Londonu koji bi trebalo da popularni klub učini finansijski značajno moćnijim. Slaven Bilić se i prošle sezone do samog kraja borio za Ligu šampiona, deluje da Čekićari imaju na osnovu čega da se nadaju još jednom dobrom rezultatu. Imaće Bilić napadački potentan tim sa novajlijama kakvi su Andre Aju, Sofijan Feguli, Gokhan Tore i Džonatan Kaljeri, tu su iHavard Nortvajt i Artur Masuaku, te mladi Ešli Flečer. Otišao je Džejms Tomkins, traži se kupac za minutažom nezadovoljnog Dijafru Sakoa, ali ono što je navijačima bilo od egzistecijalnog značaja jeste ostanak Dimitrija Pajea. Otkupljen je i ugovor Manuela Lancinija, pa bi ovo mogla da bude prelomna sezona za budućnost Vest Hema. Ako bude još jedna dobra Čekićari možda više neće biti samo šarmantni narodski klub koji oni najveći igrači ipak izbegavaju. Već sada je uz Everton i Sautempton prvi favorit da se umuva među najveće. To je obično stepenik na kome se mnogi sapletu.

Stigli: Andre Aju (Svonsi), Manuel Lancini (Al Džazira), Artur Masuaku (Olimpijakos), Džonatan Kaljeri (Deportivo Maldonado), Gokhan Tore (Bešiktaš), Ešli Flečer (Mančester junajted), Havard Nortvajt (Borusija Menhengladbah), Sofijan Feguli (Valensija);Potrošeno: 50.900.000;

Otišli: Džejms Tomkins, Džoi O’Brajan, Eliot Li, Stiven Hendri, Emanuel Emenike, Aleks Song... Zarađeno: 11.700.000.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar