ОИ - Калкулације: Србији је Хрватска на видику, реалност је Литванија!

Фурија може и да испадне, али и на ноге Дрим тиму! У Групи А практично све познато, чека се велики расплет у Групи Б...

Кошарка 12.08.2016 | 22:45
ОИ - Калкулације: Србији је Хрватска на видику, реалност је Литванија!
Динамични ток кошаркашког турнира у Рију доводи групну фазу до у завршне две рунде, а после три круга почињу да се назиру изгледи четвртфиналних парова. Док је ситуација у групи у којој се налази Србија већ и сада готово јасна, у скупу суседних репрезентација ситуација је и даље компликована и коначни расплет неће бити познат све до последњег звука сирене дуела Литваније и Хрватске у ноћи између понедељка и уторка. 

Што се Групе А тиче, још пре почетка такмичења било је јасно да је прва позиција резервисана за Сједињене Америчке Државе, а да ће се осталих пет селекција борити за даљи пласман. Екипа са друге планете направила је огроман корак напред оног тренутка када је одбила налете борбене Аустралије, па би у сусретима са Србијом и Француском требало само да зацементира водеће место. 

Под претпоставком да до краја групне фазе неће бити изненађења, Аустралија би требало да уреже рецке против Кине и Венецуеле за другу позицију, док би Триколори већ у ноћи између петка и суботе против јужноамеричког састава закључала врата трећег места. Србији Александра Ђорђевића остаје последња карта за четвртфинале, ако победи Кину, јер у овом тренутку није реално очекивати да се може доћи до америчког скалпа.

Ко ће бити ривал САД, Аустралији, Француској и Србији у наредној фази такмичења? Формула за бољу прегледност је следећа: А1 – Б4 (31), А2 – Б3 (32), Б1 – А4 (33), Б2 – А3 (34) у четвртфиналу и Победник 32 – Победник 33; Победник 34 – Победник 31.

Кључ расплета држи - Шпанија. Мало ко могао је да очекује да ће Фурија овако лоше почети битку за медаљу, што је Бразил и Хрватску довело у пол позицију за бољи пласман. Ни у окршају с Нигеријом играчи Серђа Скариола нису блистали, а ипак су дошли до победе за велики преокрет. Али, последња два меча у групи актуелном европском прваку доноси нимало лак распоред.

Саставу са Пиринеја прво следи меч са досад беспрекорном Литванијом (субота, 23.59) у репризи прошлогодишњег финала Евробаскета, а затим и сусрет са одличном Аргентином (понедељак, 23.59). У случају да остане на само једној победи Шпанија ће бити елиминисана, чак и ако Бразил остане такође само с једним тријумфом. Разлог томе је што домаћин држи управо скалп Шпанаца као залог за евентуално четвртфинале. Али, и да оде на ноге Америма, ако буде имала победу више од Бразила, уз неповољан учинак против Аргентине.

Параметар на који се обраћа пажња јесте да се за пролаз даље прво гледа однос међусобних победа, код тимова са истми односом тријумфа и пораза. У случају да три или више екипа имају идентичан учинак, прави се мини-табела где је први елемент – број победа међу члановима у кругу. Ако је и тада учинак изједначен, прелази се на кош разлику у дуелима свих репрезентација у табели.

Зато Литванија и предњачи на првој позицији, јер у потенцијалним директним окршајима има победу над Бразилом и Аргентином, али и Нигеријом. Ипак, како је Хрватска направила одличну подлогу у борби за врх тријумфима над Шпанијом и Бразилом, уз пораз од Аргентине, за очекивати је да ће изабраници Аце Петровића добити Нигерију (недеља, 03.30), те да ће се са Литванијом потући за врх табеле у великом дуелу последњег кола (уторак, 03.30).

Аргентина такође има реалне шансе да буде на врху, иако је поражена од Литваније претходне ноћи. За овакав подвиг Гаучосима је потребно да падну Бразил (субота, 19.15) и Шпанија (понедељак, 23.59), што неће бити нимало лако. Прво због локалних тензија са домаћином, где победа значи више од било чега, али и због тога што би Фурији меч саЂинобилијем и друговима могао да буде пресудан.

Не треба заборавити да Аргентина има предност у односу на Хрватску због победе у међусобном окршају.

Дакле, Србију у свим варијантама чека паклено тежак ривал. Литванија је реалност због досадашњег учинка и тренутне форме, Аргентина је за избегавања, а Хрватска би била најпожељнија. Наравно, највише због историје балканског класика. Али, ни најмање се не сме потценити квалитет Коцкастих, јер под вођством селектора Петровића играју са много самопоуздања, посебно откако је скинута круна Шпанији.

Даљи расплети на табели Групе Б одлучиваће вероватно мини-табеле, а за њих ипак треба имати мало више стрпљења. Много јаснија ситуација биће у недељу ујутру.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар