OI - Kalkulacije: Srbiji je Hrvatska na vidiku, realnost je Litvanija!

Furija može i da ispadne, ali i na noge Drim timu! U Grupi A praktično sve poznato, čeka se veliki rasplet u Grupi B...

Košarka 12.08.2016 | 22:45
OI - Kalkulacije: Srbiji je Hrvatska na vidiku, realnost je Litvanija!
Dinamični tok košarkaškog turnira u Riju dovodi grupnu fazu do u završne dve runde, a posle tri kruga počinju da se naziru izgledi četvrtfinalnih parova. Dok je situacija u grupi u kojoj se nalazi Srbija već i sada gotovo jasna, u skupu susednih reprezentacija situacija je i dalje komplikovana i konačni rasplet neće biti poznat sve do poslednjeg zvuka sirene duela Litvanije i Hrvatske u noći između ponedeljka i utorka. 

Što se Grupe A tiče, još pre početka takmičenja bilo je jasno da je prva pozicija rezervisana za Sjedinjene Američke Države, a da će se ostalih pet selekcija boriti za dalji plasman. Ekipa sa druge planete napravila je ogroman korak napred onog trenutka kada je odbila nalete borbene Australije, pa bi u susretima sa Srbijom i Francuskom trebalo samo da zacementira vodeće mesto. 

Pod pretpostavkom da do kraja grupne faze neće biti iznenađenja, Australija bi trebalo da ureže recke protiv Kine i Venecuele za drugu poziciju, dok bi Trikolori već u noći između petka i subote protiv južnoameričkog sastava zaključala vrata trećeg mesta. Srbiji Aleksandra Đorđevića ostaje poslednja karta za četvrtfinale, ako pobedi Kinu, jer u ovom trenutku nije realno očekivati da se može doći do američkog skalpa.

Ko će biti rival SAD, Australiji, Francuskoj i Srbiji u narednoj fazi takmičenja? Formula za bolju preglednost je sledeća: A1 – B4 (31), A2 – B3 (32), B1 – A4 (33), B2 – A3 (34) u četvrtfinalu i Pobednik 32 – Pobednik 33; Pobednik 34 – Pobednik 31.

Ključ raspleta drži - Španija. Malo ko mogao je da očekuje da će Furija ovako loše početi bitku za medalju, što je Brazil i Hrvatsku dovelo u pol poziciju za bolji plasman. Ni u okršaju s Nigerijom igrači Serđa Skariola nisu blistali, a ipak su došli do pobede za veliki preokret. Ali, poslednja dva meča u grupi aktuelnom evropskom prvaku donosi nimalo lak raspored.

Sastavu sa Pirineja prvo sledi meč sa dosad besprekornom Litvanijom (subota, 23.59) u reprizi prošlogodišnjeg finala Evrobasketa, a zatim i susret sa odličnom Argentinom (ponedeljak, 23.59). U slučaju da ostane na samo jednoj pobedi Španija će biti eliminisana, čak i ako Brazil ostane takođe samo s jednim trijumfom. Razlog tome je što domaćin drži upravo skalp Španaca kao zalog za eventualno četvrtfinale. Ali, i da ode na noge Amerima, ako bude imala pobedu više od Brazila, uz nepovoljan učinak protiv Argentine.

Parametar na koji se obraća pažnja jeste da se za prolaz dalje prvo gleda odnos međusobnih pobeda, kod timova sa istmi odnosom trijumfa i poraza. U slučaju da tri ili više ekipa imaju identičan učinak, pravi se mini-tabela gde je prvi element – broj pobeda među članovima u krugu. Ako je i tada učinak izjednačen, prelazi se na koš razliku u duelima svih reprezentacija u tabeli.

Zato Litvanija i prednjači na prvoj poziciji, jer u potencijalnim direktnim okršajima ima pobedu nad Brazilom i Argentinom, ali i Nigerijom. Ipak, kako je Hrvatska napravila odličnu podlogu u borbi za vrh trijumfima nad Španijom i Brazilom, uz poraz od Argentine, za očekivati je da će izabranici Ace Petrovića dobiti Nigeriju (nedelja, 03.30), te da će se sa Litvanijom potući za vrh tabele u velikom duelu poslednjeg kola (utorak, 03.30).

Argentina takođe ima realne šanse da bude na vrhu, iako je poražena od Litvanije prethodne noći. Za ovakav podvig Gaučosima je potrebno da padnu Brazil (subota, 19.15) i Španija (ponedeljak, 23.59), što neće biti nimalo lako. Prvo zbog lokalnih tenzija sa domaćinom, gde pobeda znači više od bilo čega, ali i zbog toga što bi Furiji meč saĐinobilijem i drugovima mogao da bude presudan.

Ne treba zaboraviti da Argentina ima prednost u odnosu na Hrvatsku zbog pobede u međusobnom okršaju.

Dakle, Srbiju u svim varijantama čeka pakleno težak rival. Litvanija je realnost zbog dosadašnjeg učinka i trenutne forme, Argentina je za izbegavanja, a Hrvatska bi bila najpoželjnija. Naravno, najviše zbog istorije balkanskog klasika. Ali, ni najmanje se ne sme potceniti kvalitet Kockastih, jer pod vođstvom selektora Petrovića igraju sa mnogo samopouzdanja, posebno otkako je skinuta kruna Španiji.

Dalji raspleti na tabeli Grupe B odlučivaće verovatno mini-tabele, a za njih ipak treba imati malo više strpljenja. Mnogo jasnija situacija biće u nedelju ujutru.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar