"Сребреничани неће покренути референдум"

Референдум о издвајању Сребренице из Републике Српске правно није могућ и помињање такве идеје у јавности представља неозбиљну политичку поруку, рекао је за БН телевизију, универзитетски професор Драго Вуковић.

Република Српска 12.08.2016 | 22:45
"Сребреничани неће покренути референдум"
Референдум о издвајању Сребренице из Републике Српске не може бити одговор на евентуално изјашњавање грађана Српске о Дану Републике, сматра Вуковић.

Он додаје да оваква најава представља манипулацију бошњачких политичких елита сопственим народом.

“Референдум о Дану Републике је једна потпуно интерна ствар једног народа и не задире у односе у БиХ. Ако би се то даље наставило са овом идејом о Сребреници, онда би то заправо, био показатељ да су односи у БиХ тако лоши. Не знамо ми колико ће нових разлога бити да се покрену нове иницијативе. Ако би ишло тим ланцима и ако би, на примјер, Федерација хтјела да се одвоји од Републике Српске и постане самостална држава, онда би Срби у Гламочу рекли да неће да живе тако”, каже Вуковић.

Овакав референдум у Сребреници, правно није могућ, сматра Вуковић и додаје да се ради о неозбиљним политичким порукама.

“То је једна неозбиљна политичка порука, чини ми се једног озбиљног политичара (Садик Ахметовић). Референдум у једној локалној заједници заправо није могућ. У локалној заједници могу да се одржавају неки зборови грађана и доносе одлуке о самодоприносима. Не постоји пракса референдума на нивоу локалне заједнице. Куда би Сребреница?”, запитао је Вуковић.

Идеја о издвајању из Републике Српске није потекла од грађана Сребренице, примјећује Вуковић и додаје да то довољно говори о стварној потреби одржавања овог референдума.



“Политичке конфликте не производе грађани и народи, који би можда и имали разлога, због свега што им се дешавало у прошлости, па и новијој прошлости да зазиру једни од других. Када би то покренули грађани Сребренице то би имало неку другу логику, али они то никада неће покренути, дакле политичке елите намећу грађанима”, сматра Вуковић.

БиХ има будућност само ако све три стране у њој пронађу бар минимум заједничког интереса, закључује, у изјави за БН телевизију, професор Драго Вуковић.



БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Искрени

12.08.2016 18:21

Дали је по теби правно могуце да се игнорису одлуке Уставног Суда..Или је то непостовање истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

12.08.2016 19:02

Нико не постује одлуке Уставног суда БиХ, а им их на десетине донесених, вецина у Федерацији

Name

Ре Србин

12.08.2016 19:57

Искрено не знам да има нека одлука Уставног суда БиХ везано за Федерацију, а да се Федерација противи проводењу или да није проведена, па бих те замолио да наведес бар једну

Name

XY

12.08.2016 19:17

Ма неће они, какви, то се они мало шале... То што Хрватска масовно упућује позиве за резервни састав и додјељује ратни распоред, то је случајно, мало се играју... То што ти Дан Републике присвајаш једном народу (иако по уставу РС није само један народ конституиван) правиш свјесно (јер си професор) магарећу услугу, јер Дан Републике је Дан Републике, а не Дан Народа! Пошто ни ти, ни Миле и вама слични нећете.....ако до нечега дође, нећу ни ја! Одо провјерити пасош...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

12.08.2016 19:25

Па ко це бранити насег предсједника ако сви буду размисљали као ти,ако си слузио војску полозио си и заклетву да цес цасно бранити насег Милу

Name

тихи погледу

12.08.2016 19:51

Засто некоме након 24 године смета 9. Јануар Дан Републике Српске, то само знаци да се не одустаје од напада на српски народ, да дјела аутора Исламске деклерације имају сироку подрску његових следбеника. У наредном периоду циљ српске политике треба да буде разоткривање тих следбеника, који су данас углавном и велики симпатизери ИД, гдје имају око 450 својих људи на ратистима Сирије и Ирака, свијет треба упознати да смо пре висе од двије деценије имали борбу са којом данас имају проблеме управо она ЕУ, САД који нису нама Србима вјеровали. Нису зељели многи да виде, борила су се браца против Ал-Каиде.

Name

боро

12.08.2016 19:33

Пазите ви на западу РС-а да не дође до белаја , хрвати проводе мобилизацију , а Сребреницу пустите старим вуковима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

12.08.2016 20:07

Дакле, кривих дрва и будала на Балкану изгледа никад неће фалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моко

13.08.2016 00:54

Само цјеловита и унитарна Српска мозе опстати.

ОДГОВОРИТЕ