"Srebreničani neće pokrenuti referendum"

Referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske pravno nije moguć i pominjanje takve ideje u javnosti predstavlja neozbiljnu političku poruku, rekao je za BN televiziju, univerzitetski profesor Drago Vuković.

Republika Srpska 12.08.2016 | 22:45
"Srebreničani neće pokrenuti referendum"
Referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske ne može biti odgovor na eventualno izjašnjavanje građana Srpske o Danu Republike, smatra Vuković.

On dodaje da ovakva najava predstavlja manipulaciju bošnjačkih političkih elita sopstvenim narodom.

“Referendum o Danu Republike je jedna potpuno interna stvar jednog naroda i ne zadire u odnose u BiH. Ako bi se to dalje nastavilo sa ovom idejom o Srebrenici, onda bi to zapravo, bio pokazatelj da su odnosi u BiH tako loši. Ne znamo mi koliko će novih razloga biti da se pokrenu nove inicijative. Ako bi išlo tim lancima i ako bi, na primjer, Federacija htjela da se odvoji od Republike Srpske i postane samostalna država, onda bi Srbi u Glamoču rekli da neće da žive tako”, kaže Vuković.

Ovakav referendum u Srebrenici, pravno nije moguć, smatra Vuković i dodaje da se radi o neozbiljnim političkim porukama.

“To je jedna neozbiljna politička poruka, čini mi se jednog ozbiljnog političara (Sadik Ahmetović). Referendum u jednoj lokalnoj zajednici zapravo nije moguć. U lokalnoj zajednici mogu da se održavaju neki zborovi građana i donose odluke o samodoprinosima. Ne postoji praksa referenduma na nivou lokalne zajednice. Kuda bi Srebrenica?”, zapitao je Vuković.

Ideja o izdvajanju iz Republike Srpske nije potekla od građana Srebrenice, primjećuje Vuković i dodaje da to dovoljno govori o stvarnoj potrebi održavanja ovog referenduma.



“Političke konflikte ne proizvode građani i narodi, koji bi možda i imali razloga, zbog svega što im se dešavalo u prošlosti, pa i novijoj prošlosti da zaziru jedni od drugih. Kada bi to pokrenuli građani Srebrenice to bi imalo neku drugu logiku, ali oni to nikada neće pokrenuti, dakle političke elite nameću građanima”, smatra Vuković.

BiH ima budućnost samo ako sve tri strane u njoj pronađu bar minimum zajedničkog interesa, zaključuje, u izjavi za BN televiziju, profesor Drago Vuković.



BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Iskreni

12.08.2016 18:21

Dali je po tebi pravno moguce da se ignorisu odluke Ustavnog Suda..Ili je to nepostovanje istog.

ODGOVORITE
Name

Srbin

12.08.2016 19:02

Niko ne postuje odluke Ustavnog suda BiH, a im ih na desetine donesenih, vecina u Federaciji

Name

Re Srbin

12.08.2016 19:57

Iskreno ne znam da ima neka odluka Ustavnog suda BiH vezano za Federaciju, a da se Federacija protivi provodenju ili da nije provedena, pa bih te zamolio da navedes bar jednu

Name

XY

12.08.2016 19:17

Ma neće oni, kakvi, to se oni malo šale... To što Hrvatska masovno upućuje pozive za rezervni sastav i dodjeljuje ratni raspored, to je slučajno, malo se igraju... To što ti Dan Republike prisvajaš jednom narodu (iako po ustavu RS nije samo jedan narod konstituivan) praviš svjesno (jer si profesor) magareću uslugu, jer Dan Republike je Dan Republike, a ne Dan Naroda! Pošto ni ti, ni Mile i vama slični nećete.....ako do nečega dođe, neću ni ja! Odo provjeriti pasoš...

ODGOVORITE
Name

stojko

12.08.2016 19:25

Pa ko ce braniti naseg predsjednika ako svi budu razmisljali kao ti,ako si sluzio vojsku polozio si i zakletvu da ces casno braniti naseg Milu

Name

tihi pogledu

12.08.2016 19:51

Zasto nekome nakon 24 godine smeta 9. Januar Dan Republike Srpske, to samo znaci da se ne odustaje od napada na srpski narod, da djela autora Islamske dekleracije imaju siroku podrsku njegovih sledbenika. U narednom periodu cilj srpske politike treba da bude razotkrivanje tih sledbenika, koji su danas uglavnom i veliki simpatizeri ID, gdje imaju oko 450 svojih ljudi na ratistima Sirije i Iraka, svijet treba upoznati da smo pre vise od dvije decenije imali borbu sa kojom danas imaju probleme upravo ona EU, SAD koji nisu nama Srbima vjerovali. Nisu zeljeli mnogi da vide, borila su se braca protiv Al-Kaide.

Name

boro

12.08.2016 19:33

Pazite vi na zapadu RS-a da ne dođe do belaja , hrvati provode mobilizaciju , a Srebrenicu pustite starim vukovima .

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

12.08.2016 20:07

Dakle, krivih drva i budala na Balkanu izgleda nikad neće faliti.

ODGOVORITE
Name

Moko

13.08.2016 00:54

Samo cjelovita i unitarna Srpska moze opstati.

ODGOVORITE